Staršie žiačky po roku opäť úspešne reprezentovali klub a vybojovali medaily na medzinárodnom turnaji v Prahe

16.04.2017 17:53

Dievčatá roč.2002 a 2003 z Basketbalového klubu mládeže v Závodí  sa po roku opäť zúčastnili veľkého medzinárodného turnaja Easter Euro Basket v Prahe za účasti viac ako 100 družstiev z celej Európy.

Konečné poradie na turnaji:
1. ŽKD Ilirija Ľubľana (Slovinsko)
2. BKM Žilina
3. Sportunion Döbling (Rakúsko)
4. Slovan Litoměřice (Čechy)
5. Basket Říčany (Čechy)
6. Basket Ostrava (Čechy)
7. KS Cracovia 1906 Gortat (Poľsko)

BKM Žilina – SK Bruntá  20:00 (kontumačne)
BKM Žilina - Slovan Litoměřice  58:50 (30:18)
BKM Žilina - Basket Ostrava  43:44 (26:12)
BKM Žilina - Basket Říčany  36:35 (06:18)
BKM Žilina - Slovan Litoměřice  44:39 (17:17)
BKM Žilina - ŽKO Ilirija Ľubľana  24:58 (07:35)

Strelci:
Rajčanová – 42, Soliarová – 39, Gažiová – 33, Vavrová – 25, Lojová Lu. – 18, Boženíková -12, Tomiczková - 8, Ďuranová – 8, Káčerová – 6, Tarabiková - 2, Váňová – 2, Tadesse, Lojová Le., Chovancová, Gašpieriková

Hodnotenie trénerov (P.Gerát, T.Zahradník):
„Turnaj sme brali ako prípravu na záverečnú fázu Slovenskej ligy a záverečný turnaj Final Four. V tomto zmysle turnaj určite splnil svoj účel. Vynikajúce 2.miesto je len tou povestnou čerešničkou na torte. Zohrali sme tu veľmi ťažké a s výnimkou 1.polčasu finálového zápasu aj vyrovnané stretnutia. Dievčatá si pri ceste za týmto nesporným úspechom museli siahnuť až na dno svojich síl, ale práve v takýchto zápasoch najviac výkonnostne rastú. Turnaj sa hral najprv v dvoch skupinách a potom systémom play off  (1A-4B, 2A-3B, atď). Hralo sa 2x20 minút hrubého času. V našej kategórii sa nakoniec predstavilo len 7 družstiev z 5 krajín : Basket Říčany (Čechy), Sportunion Döbling (Rakúsko), KS Cracovia 1906 Gortat (Poľsko), ŽKD Ilirija Ľubľana (Slovinsko), Basket Ostrava (Čechy), Slovan Litoměřice (Čechy) a samozrejme BKM Žilina. Družstvo z Bruntálu sa na poslednú chvíľu odhlásilo.
Prvý zápas sme mali hrať s hráčkami Bruntálu. Tesne pred zápasom sme sa ale dozvedeli, že tento tým sa rozpadol a turnaja sa nezúčastní. Nasledoval zápas so Slovanom Litomeřice, s ktorým sme hrali aj minulý rok a jasne vyhrali. Zápas sme začali veľmi dobre a zaskočili súpera našou agresívnou hrou. Vďaka tomu sme si vybudovali dostatočný náskok, ktorý už mohutne finišujúci súper nedokázal zmazať, napriek tomu, že sa nám vyfaulovali až 4 hráčky.
V tento deň sme ešte nastúpili na večerný zápas s Basket Ostrava. Tento tým poznáme už z Českomoravskej súťaže. Ešte sme s ním neprehrali. Naše dievčatá podcenili vstup do zápasu, súper sa chytil a urputne bojoval. Napriek tomu, že sme si postupne vybudovali 2-ciferný náskok, záver sme nezvládli. Pomer faulov bol síce 17 / 7 v náš neprospech, ale toto nebol hlavný dôvod našej prehry. Dievčatá nedodržali taktické pokyny v samom závere zápasu, čo malo za následok tesnú prehru o 1 bod. Čím sme si „vybrali“ ťažšieho súpera do semifinále, lebo sme už nepostupovali z 1.miesta, ale z 2. miesta.
Nasledujúci deň nás čakal štvrťfinálový zápas s družstvom Basket Říčany, ktoré bolo vlani vo finále a my sme s ním v skupine prehrali o 12 bodov. Úvod zápasu nám vôbec nevyšiel. Dievčatám sa nedarila streľba zo žiadnej pozície. Po polčase sme prehrávali 6:18 a zdalo sa, že medaile sú v nedohľadne. Prestávka nám však pomohla, dievčatá ukázali charakter, nevzdali to, zvýšili agresivitu v obrane a nakoniec slávila úspech ich obrovská vôľa a túžba zvíťaziť. Postupne  sme dotiahli manko z 1.polčasu a v dramatickom závere sme o našom víťazstve a tým aj o postupe do semifinále rozhodli premeneným trestným hodom 4s pred koncom. V tomto zápase všetky dievčatá nechali na ihrisku srdiečko, čo bolo nakoniec rozhodujúce. Zápas bol dosť tvrdý, s čím sme ale počítali. Súper mal paradoxne viac faulov ako my, doteraz to bolo vždy naopak.
V tento deň nás čakal už len semifinálový zápas a boj o farbu medaile. Podľa očakávania ním bol tím Slovan Litoměřice, ktorý sa na náš tiež tešil a chcel nám oplatiť prehru zo skupiny. Hralo vo vysokom tempe, súper sa na nás dobre pripravil, nedovolil nám získať rozhodujúci náskok už v prvom polčase ako to bolo v skupinovom zápase, zápas bol dramatický až do konca. Po polčase sme však ukázali vyššiu kvalitu a širší káder, čo nakoniec aj rozhodlo o našom postupe do finále. Tento zápas označil jeden z rozhodcov ako najlepší, ktorý pískal na tomto turnaji. Naše dievčatá ukázali v tomto zápase nielen charakter, bojovnosť, tímového ducha, ale aj kus basketbalového umenia.
Vo finále na nás čakali doteraz neporazené hráčky Slovinskej Ilirije Ľubľana, hralo na umelom povrchu na výstavisku Holešovice. Naše dievčatá nastúpili bojovne, ale po pár nepodarených akciách sa im padlo sebavedomie a hrali ustráchane. Súper mal tentoraz výškovú prevahu, zaskočil nás tvrdou a veľmi pohyblivou obranou ako aj vysokou úspešnosťou streľby z poľa. V prvom polčase to vyzeralo „na uterák“, ale po polčase dievčatá zabrali, zvýšili agresivitu v obrane a začali hrať so Slovinkami vyrovnanú partiu. Na zvrat to ale nestačilo. Súper bol jasne lepší, zaslúžene turnaj vyhral, keď vo všetkých zápasoch jasne dominoval. Dievčatá si aj tak odviezli krásnu striebornú medailu a v druhom polčase ukázali, že vo finále nie sú náhodou, ukázali aj kus basketbalového umenia.
Celkovo sme so športovou úrovňou turnaja veľmi spokojní. Opäť sme videli, že Slovensko už v mládežníckom basketbale patrí sotva k priemeru. Teší ma, že sme dokázali držať krok so silnými českými družstvami (Ale pozor !!! Nebola to absolútna česká špička.) a videli sme, že „balkánska škola“ je niekde celkom inde. Máme sa veľa, čo učiť. Prekvapilo družstvo z Rakúska, škoda, že nás žreb nespojil, radi by sme si s týmto súperom zahrali. Organizačne to bola jedna katastrofa (ubytovanie, cestovanie na zápasy, strava, zabezpečenie zápasov, atď.). Na druhej strane podobné to bolo aj vlani. Veľká vďaka patrí naším rodičom, ktorí išli s nami, organizačne pomáhali, ale hlavne nás úžasne povzbudzovali a podporovali.

Hodnotenie hráčok:

Adel - odohrala veľmi vydarený turnaj až do jej zranenia. Konečne začala využívať svoju dobrú loptovú techniku. Často vnikala a strieľala. V obrane opäť odviedla kus práce. V kľúčovom zápase o postup do semifinále sa postarala šnúrou 6 bodov v krátkom čase o rozhodujúci zvrat, ktorý nás vrátil do zápasu. Bola veľmi platná v každom zápase. Stále je čo zlepšovať. Bohužiaľ opäť mala v Prahe smolu a zranila sa, presne tak ako minulý rok. Prajeme rýchle uzdravenie.
Evka – v úvodných zápasoch podala výborný výkon v obrane, potom sa ale prejavil tréningový hendikep a bohužiaľ jej svalové problémy v ostatných zápasoch nedovolili podávať rovnaké výkony. Aj cez tieto problémy bojovala o každú loptu a neustále napádala súperky, nepoznala stratenú loptu, často zastavovala útoky súperiek. Bojovala aj cez bolesť, ukázala tímového ducha.
Natal – naša najužitočnejšia hráčka na tomto turnaji. Na začiatku sa prejavila únava z reprezentačného kempu, ale jej výkonnosť sa postupne zlepšovala. Konečne hrala tú hru, ktorú od nej očakávame. Vedela potiahnuť tím. V kritickej chvíli si zachovala chladnú hlavu a dramatickom závere štvrťfinálového zápasu premenila 4 s pred koncom zápasu rozhodujúci TH. Dodržiavala taktické pokyny a aj vďaka tomu sme boli vo finále. Stále je ale čo zlepšovať.
Soňa – prišla unavená z reprezentačného kempu, v úvodných zápasoch sa jej vôbec nedarilo, ale bojovala a snažila sa. Postupne sa zlepšovala a v semifinálovom zápase už pomohla výborným výkonom k postupu do finále. Dohrávala s boľavým kolenom, ale zlepšila obranu, začala viac bojovať o lopty, ktoré aj získavala. Bola veľmi platná pod oboma košmi.
Ema V. – jej výkony boli ako na hojdačke. Raz super výkon potom ledva priemerný. Vždy keď bola na ihrisku bojovala a nechala vždy na ihrisku všetko. V semifinále strelila dve 3ky. Potrebuje trochu viac sebavedomia a zvýšiť akceleráciu po kľučke.
Betka – podávala nevyrovnané výkony, ale mala len 1 vyložene slabý zápas. Najväčšie nedostatky má v obrane a vypomáhaní v nej, nestačí len útočiť. Celkovo patrila k naším najlepším hráčkam na turnaji. Už dávno nebojovala a nebehala s takým nasadením ako na tomto turnaji. Aj vďaka jej výkonu sme vyhrali dôležitý semifinálový zápas.
Táňa – pomaly sa rozbiehala, ale tiež dokázala zabojovať a pobiť sa o loptu. V jednom zápase nás potiahla práve ona za víťazstvom. Bohužiaľ tiež hrala s boľavým kolenom, ktoré ju dosť obmedzovalo. Aj u nej sa prejavuje ešte nedostatok tréningov. Jej hra sa ale neustále lepší. Musí tiež popracovať na streľbe.
Vanesa G. – z reprezentačného kempu prišla najviac vyčerpaná, v jednom zápase ani nehrala, pre totálnu vyčerpanosť. Pokiaľ hrala bola platná najmä v obrane pod košom (časté bloky). Bohužiaľ jej chýba kondícia a sila. Tento turnaj ju nezastihol v pohode.
Peťa – vôbec sa nestratila. Aj keď hrala menej minút, vždy bojovala a podala výborný výkon. Najmä v obrane a napádaní bola platná. Dala tiež dôležitý kôš v semifinále. Len škoda, že mala stále nejaké zdravotné problémy, ktoré jej neumožnili sa sústrediť na hru.
Alex – nehrala veľa, ale vždy bojovala. Ešte nikdy som ju nevidel takto behať, ako na tomto turnaji. Bohužiaľ je tiež limitovaná ešte boľavou nohou a tréningovým výpadkom. Dobre však číta hru a plní taktické pokyny.
Lucia V. – tento turnaj je až tak moc nevyšiel. Zahrala jeden výborný zápas. Trápila sa, ale vždy príkladne bojovala, a bola platnou hráčkou. Zaostávala v rýchlosti reakcie a technike.
Lenka – neustále sa zlepšuje v obrane. V útoku jej chýba viac rozvahy a skúsenosti proti starším dievčatám. Nesmieme ale zabúdať že je až o 2 roky mladšia od väčšiny našich hráčok. Splnila očakávania a úspešne sa zapájala do hry.
Lucia L. – jej hra rastie od zápasu k zápasu. Zohráva sa s našimi dievčatami čo je veľmi dobré. Tiež mala občas výpadky v hre, ale tak isto výborne bojovala, čo dokázala aj vo finále. Treba ale ešte pár zápasov k ešte lepšej zohratosti.
Sandra – asi najväčšie prekvapenie tohto turnaja. Našťastie pozitívne. Jej bojovnosť konkurovala Evke. Mala veľmi veľa získaných lôpt a podľa toho dostávala aj priestor. Výborne číta hru, často zastavila útok súperiek. Stále však chýba lepšia hra v útoku a lepší prehľad v hre. Svoje úlohy si plnila nad očakávanie. Jej nedostatky idú na vrub nedostatku tréningov.
Vanesa T. – nedostávala až tak veľa priestoru, ale ukázala zlepšenie v obrane. Jej rýchlosť robila súperkám problémy. Musí zvýšiť počet tréningov, bolo to vidieť na jej hre. Zlepšiť vedenie lopty a rozvahu v útoku.

(PGE, TZA)

Späť