U15: Krásne 4.miesto na turnaji v Dánsku

02.01.2023 23:11

Dievčatá z Basketbalového klubu mládeže v Žiline sa medzi vianočnými sviatkami a Novým rokom zúčastnili s družstvom roč. 2008 (U15) na veľkom medzinárodnom turnaji v dánskom Lemvigu za účasti vyše 1 200 hráčov/hráčok a 126 družstiev z 34 klubov v 10 kategóriách. Pre nízky počet prihlásených družstiev v našej kategórii U15 sme museli hrať v spojenej kategórii s U16, teda s o rok staršími dievčatami. V konkurencii 12 družstiev (5x - 2008, 7x - 2007) z Nemecka (1), Belgicka (2), Dánska (2) a Holandska (6) sa naše dievčatá nestratili. Obsadili za 3 holandskými družstvami pekné 4.miesto s bilanciou 3 výhier a 3 prehier s aktívnym skóre 188:136. Prvé 2 miesta obsadili dievčatá nar. 2007, takže vo svojej kategórii (2008) by sme boli druhí.

BKM Žilina - Dieburg Blues- 2007 (Nemecko)   43:07 (18:01)
BKM Žilina - BV Hoofddorp – 2008 (Holandsko)   21:27 (12:18)
BKM Žilina - BV Groningen – 2007 (Holandsko)   48:18 (28:04)
BKM Žilina - Celeritas Donar Groningen – 2007 (Holandsko)   39:11 (15:07)
BKM Žilina - Peatminers Vriezenveen – 2007 (Holandsko)   24:47 (09:29)
BKM Žilina - BV Hoofddorp – 2008 (Holandsko)   13:26 (08:10)

Strelci:
Šmihovská 47, Rzeszotová 42, Šlosárová 36, Macúchová 21, Ondrašinová 18, Sobolová 15, Ochodničanová 7, Dupkalová a Heiserová po 2, Beňušová

Najviac doskokov v útoku: Rzeszotová, Šmihovská
Najviac doskokov v obrane: Rzeszotová, Šmihovská, Macúchová 
Najlepšia hráčka v poli (rozdiel získ. a strat. lôpt): Šlosárová, Rzeszotová
Najfaulovanejšia hráčka: Šmihovská, Šlosárová
Najviac blokov: Rzeszotová, Macúchová
Najviac prihrávok: Šmihovská, Macúchová

FOTOGALÉRIA Z TURNAJA

Hodnotenie trénera:

Pred 7 rokmi sme na tomto turnaji v kategórii U14 zvíťazili. Tentoraz sa nám to zopakovať nepodarilo. Zohralo tu rolu niekoľko faktorov. 1. Vtedy sme mali 13-členný vyrovnaný káder, teraz nás bolo len 10, z toho 3 hráčky netrénujú ani rok a počas turnaja sa nám navyše 2 skúsené hráčky zranili. 2. Prevažne sme hrali sme so staršími súperkami. 3. Najlepšie holandské družstvá sa výrazne zlepšujú, napr. Hoofddorp, s ktorým sme vtedy jasne vyhrali, nás tentoraz 2x porazil.
Pre nás bolo dosť nezvyklé, že všetky súperky mali výškovú prevahu a hrali veľmi stiahnutú obranu, ktorá začínala väčšinou až na trojkovom oblúku. Nemohli sme teda veľmi využiť našu silnú zbraň útočný doskok, ani vnikanie jeden na jeden. Pri hre do postavenej obrany sme sa do streleckých pozícií dostávali len veľmi ťažko. Našou najväčšou zbraňou bola hlavne agresívna obrana po celom ihrisku, s čím si súperi často nevedeli rady. Často sme získali loptu v poli a dávali ľahké koše do otvorenej obrany. Bohužiaľ, úzky káder nám neumožňoval udržovať vysoké tempo hry celý zápas. Najlepšie tímy mali širšie a vyrovnanejšie kádre a výraznú výškovú prevahu.
Strelecká úspešnosť z hry 33% a z TH 40% sú s prihliadnutím na spôsob hry súperiek veľmi slušné čísla. Aj 9 doskokov na zápas je za daných okolností veľmi dobré číslo, hralo sa len 30 min. hrubého času.
V prvom zápase v skupine sme sa stretli s nemeckým družstvom z Dieburgu. Ten nám veľa problémov nenarobil, boli to dobré súperky na rozohratie. Po 17-hodinovej ceste (1.400 km) som bol zvedavý, ako rýchlo sa aklimatizujeme, ale nebol to žiadny problém. Dievčatá si rýchlo zvykli na pre nás nezvyklé podmienky (bývanie, strava, telocvične, špecifické pravidlá, a pod.).
V druhom zápase v skupine sme narazili na neskoršieho víťaza skupiny z holandského Hoofddorpu. Zohrali sme s ním vyrovnaný duel, ale náskok, ktorý súperky získali v 1.polčase po našich naivných chybách v obrane, sme už zlepšenou hrou v druhom polčase nedokázali stiahnuť. Pre výsledok zápasu bol kľúčový výkon súperovej rozohrávačky tmavej pleti.
Tretí zápas v skupine bol rozhodujúci z hľadiska postupu medzi 6 najlepších družstiev. Dievčatá z holandského Groningenu sme však po výbornom výkone takmer k ničomu nepustili a rozhodli sme už v prvom polčase (28:4). Po tomto zápase sme obsadili v skupine 2.miesto a stále sme mali nádej na celkové víťazstvo.
Štvrtý zápas sme hrali s ďalším tímom z holandského Groningenu, hralo sa už systémom play off o postup do semifinále. Podali sme výborný výkon a súperkám toho veľa nedovolili. Po slabšom 1.polčase sme sa rozbehli a o víťazkách nebolo pochýb.
Piaty zápas (semifinále) nás už zastihol v útlme, bol to už 3.zápas v ten deň a pri úzkom kádri toho už dievčatá mali plné zuby. Navyše si pred zápasom pri rozcvičke narazila prst naša hlavná rozohrávačka. Súperky z holandského Vriezenveenu boli jasne lepšie, nestíhali sme pokrývať ich rýchle útoky a jasne dominovali na doskoku, kde úspešne realizovali svoju výraznú výškovú prevahu. Po polčase sme prehrávali už o 20 bodov, potom sme sa na hru súperiek lepšie adaptovali, súperky prestriedali a druhý polčas bol už vyrovnaný.
Posledný deň sme sa v zápase o 3.miesto stretli opäť s dievčatami s Hoofddorpu, ktorým sme mali, čo vracať za porážku v skupine. Mali sme veľkú motiváciu, veľmi sme túžili po tej medaile. Poučili sme sa z prvého zápasu, zlepšili sme obranu 1 na 1 pod košom a polčas bol tentoraz tesný. Bohužiaľ „nešťastie nechodí po horach, ale ...“ Už v prvom polčase sa nám zranila naša najlepšia obrankyňa, pokiaľ hrala, stále sme viedli. Druhý polčas už patril súperkám, dievčatá síce príkladne bojovali, ale doľahla na nás únava z celého turnaja a na zvrat sme už napriek obrovskému úsiliu nemali. Zostali nám teda len oči pre plač a tá nepopulárna „zemiaková“.
Všetky hráčky si však zaslúžia veľkú pochvalu za nasadenie v zápasoch, obrovskú túžbu uspieť, ale aj za predvedené výkony. Vzorne reprezentovali náš klub, mesto, ale aj celé Slovensko. Bolo to ťažké zvládnuť hlavne v hlavách, dievčatá nemali zatiaľ skúsenosť s takýmto veľkým turnajom a špecifickými podmienkami, s ktorými sa zatiaľ nestretli. Nechcem vyzdvihovať konkrétnych jednotlivcov, boli to naozaj veľmi tímové výkony. Každá hráčka išla na maximum a bola ochotná na ihrisku aj „dušu nechať“.
Celkovo som s organizačným zabezpečením turnaja ako aj so športovou úrovňou veľmi spokojný. Chcem poďakovať všetkým dievčatám za vzornú reprezentáciu klubu, mesta i celého Slovenska, rodičom za pomoc s dopravou ako aj organizačným zabezpečením počas turnaja (p.Macúch, p.Macúchová, p.Korenko, p.Šlosár, p.Beňušková). Pre dievčatá to určite bola veľká skúsenosť v cudzom svete a veľká motivácia začať sa poriadne učiť jazyky. V roku 2023 budeme zvažovať účasť ďalších našich družstiev na tomto turnaji.
Pre náš klub to bola po dlhých covidových časoch výborná skúsenosť a vlialo nám to vieru, že tento tím napriek viacerým odchodom hráčok netreba odpisovať. Verím, že po doliečení viacerých hráčok a postupnom zabudovaní nových hráčok pôjde ešte určite výkonnostne hore.

(PGE)

Späť