2.miesto pre mladšie žiačky na turnaji v Trnave

07.09.2015 15:24

V prvý septembrový víkend vstúpili do novej sezóny naše mladšie žiačky účasťou na prípravnom turnaji v Trnave za účasti 5 družstiev. Dievčatá sa do zápasového kolotoča vrátili po vyše dvojmesačnej prestávke a odohrali štyri vyrovnané stretnutia, kde si postupne zmerali sily s družstvami Ružomberka, Nitry a s účastníkmi Majstrovstiev Slovenska - Novým Mestom nad Váhom a domácou Trnavou. S bilanciou 3 víťazstvá a jedna prehra sa žilinské dievčatá umiestnili na peknom druhom mieste.

BKM Žilina - MBK Ružomberok 43:26 (08:07,12:06,10:06,13:07)
Tarabiková 12b, Boženíková a Gavláková po 8b, Stražovcová 5b, Bergerová a Frolová 4b, Kubíková 2b
Fauly: 15 - 20   TH: ZA 5/14 (36%) - RK 4/23 (17%)

BKM Junior UKF Nitra - BKM Žilina 28:54 (00:20,14:09,05:17,09:08)
Boženíková 18b, Bergerová a Váňová po 6b, Gavláková 5b, Frolová a Košťálová po 4b, Čerepová, Horváthová, Kubíková, Strážovcová a Šubertová po 2b, Machárová 1b
Fauly: 12 - 21   TH: NR 4/13 (31%) - ZA 4/14 (29%)

BK Nové Mesto nad Váhom  - BKM Žilina 85:38 (23:12,18:10,21:10,23:06)
Kubíková 10b, Boženíková 8b, Gavláková 6b, Strážovcová 4b, Bergerová, Frolová, Horváthová, Tarabiková a Váňová po 2b
Fauly: 12 - 30   TH: NM 22/42 (52%) - ZA 0/4 (0%)

TJ AŠK Slávia Trnava - BKM Žilina 47:54 (12:14,15:08,09:21,11:11)
Boženíková 14b, Tarabiková 13b, Bergerová a Gavláková po 9b, Váňová 3b, Frolová, Halamová a Kubíková po 2b
Fauly: 22 - 25   TH: TT 11/27 (41%) - ZA 8/25 (32%)

Body celkom:
Boženíková 48, Gavláková 28, Tarabiková 27, Beregrová 21, Kubíková 16, Frolová 12, Váňová po 11, Horváthová a Košťálová po 4, Čerepová, Halamová, Šubertová po 2, Machárová 1, Pekárová, Sedláčková

Fotogaléria z turnaja
Štatistika MVP na stiahnutie

Hodnotenie trénerov:
"Prístup dievčat k turnaju a celkový výkon družstva po letnej prestávke ma pozitívne prekvapil. Každým zápasom sme sa zlepšovali, predvádzali lepší basketbal a viac zabojovali.
V prvom zápase sezóny bolo ešte cítiť znaky únavy po cestovaní a streleckú neistotu, keď sme nepremenili veľa čistých šancí spod koša. Na druhej strane však súper čelil podobným problémom. Zápas s Ružomberkom sa preto niesol vo veľmi vyrovnanom duchu. Našim dievčatám sa však v konečnom dôsledku podarilo vyhrať každú štvrtinu a navyše, aj vďaka dobrej obrane, v žiadnej neinkasovať viac ako sedem bodov.
V druhom zápase sme na súperky z Nitry vytiahli dôkladnú obranu a sťažovali im prechod na ich útočnú polovicu, o čom svedčí vyhraná prvá štvrtina 20:00, čo bolo dôležitým náskokom. V druhej časti sa hra viac vyrovnala a súperkám sme po neskorom zaujatí obrany umožnili dostať sa pod náš kôš, kde sa im vďaka výškovej prevahe podarilo náskok trochu znížiť, ale k žiadnemu výraznému priblíženiu ich naše hráčky nepustili. Naopak, v druhom polčase sme zápas opäť vzali plne do svojich rúk, vychádzali nám útočné akcie a nepripustili sme žiadnu drámu.
V nedeľu nás na úvod čakali súperky z Nového Mesta nad Váhom, neskorší víťaz turnaja. Podľa očakávaní išlo o najťažšie stretnutie a predčasné finále. Novomešťanky hrajú rýchly basketbal s presnými prihrávkami, dobre nacvičeným postupným útokom a sú veľmi dobre zohraté. Napriek tomu sme s nimi v prvom polčase odohrali vyrovnanú partiu, kde sme sa im pokúšali prekaziť ich rozohrávku. Vzhľadom na skoré vyfaulovanie sa dvoch našich kľúčových hráčok nám súper v tretej časti bodovo ušiel a zápas rozhodol pred koncom tretej časti hry. Preto sme postupne prestriedali všetky hráčky, aj tie menej vyhratejšie a vzhľadom na zvyšujúci sa náskok súpera sa na dievčatá lepila stále väčšia nervozita a koniec zápasu sme nezvládli hlavne v hlavách. Naše dievčatá sa mohli presvedčiť o tom, že proti takému súperovi, akým je Nové Mesto nad Váhom, sa musíme neustále koncentrovať na hru a nemôžeme si dovoliť pristupovať v obrannej činnosti ľahkovážne a podceňovať osobné súboje. Takto vznikali zbytočné fauly, často ešte na súperovej polovici, za čo nás „Panterky“ nekompromisne trestali. Z trestných hodov nám Nové Mesto dalo až 22 bodov, čo je veľa. Teší aspoň fakt, že sa nám opäť ako na majstrovstvách podarilo prestrieľať súpera, dať mu takmer 40 bodov, ďalších 57 streleckých pokusov sme nepremenili. S našich dievčat predviedla statočný výkon Lenka s úspešnosťou vyše 83% (5 zo 6 pokusov), 9-timi útočnými doskokmi a 5-timi získanými loptami. Škoda jej 4 faulov z prvej štvrtiny, čím sa odstavila na polovicu zápasu! Bojovala aj Sandra, ktorá prvýkrát vo svojej hernej kariére nestratila žiadnu loptu a získala ich 8.
Zápas s Novým Mestom sme museli rýchlo hodiť za hlavu, pretože nás čakal dôležitý súboj o druhé miesto proti domácej namotivovanej Trnave, s ktorou sme sa na majstrovstvách poriadne vytrápili. Ako to už je zvykom, zápas s Trnavou bol vyrovnaným a napínavým s dobrou atmosférou, častokrát aj súboj domácich fanúšikov proti nášmu skvelému fanklubu, ktorý naše dievčatá ťahal až do poslednej sekundy. Priebeh zápasu bol ako na hojdačke, s domácimi sme sa často menili vo vedení. Po polčase dievčatá počúvli trénerov a zlepšili pohyb na súperovej polovičke a rozhýbali súperovu obranu, čím vznikal voľný priestor vnikať pod súperov kôš. Postupne sme si vytvorili sľubný náskok, ktorý však Trnava našou nedôslednosťou takmer opäť dotiahla. Našťastie, však naše baby zabojovali a aj psychickému náporu odolali. Domov sme si priniesli hneď v úvode sezóny pekný výsledok v podobe druhého miesta. 

V  zápasoch s prehľadom hru tvorili Ninka so Sandrou, postupne sa k nim pridávali Tamarka B. a Emmka H., pod košom prekvapila veľmi dobrým výkonom a doskokom Baja, ktorej výborne sekundovali Lenka s Terkou, strelecky sa pod košom presadzoval Peťka T. s Luckou.  Potešujúce bolo aj nasadenie Peťky H. a Ivky, na ktorých bolo badať radosť z hry. Pohybom a splnením pokynov trénera potešila v prvých zápasoch Emka P. a bojovná Tamarka K., ktorá sa v prvých zápasoch trápila, ale neskôr bola platnou hráčkou pre družstvo. Vzhľadom na výsledky prvých zápasov dostali šancu v zápasoch všetky dievčatá. Teší Maruškine nasadenie a súťaživosť s dohraním súbojov do konca a jej tri bloky. Prvé súťažné zápasy si po vyše ročnej pauze zahrala Nicolka, ktorá svojim pohybom a nasadením prekvapila, taktiež Peťka Č., ktorá sa do družstva vrátila skoro po dvojročnej pauze a obe hráčky v zápase s Nitrou prvýkrát skórovali, za čo im gratulujeme a veríme, že tých košov bude v sezóne pribúdať.

Ďakujeme Trnave za pozvanie na organizačne zvládnutý turnaj s kvalitnými súpermi. Prvýkrát vyzdvihujem rozhodcov, ktorí odviedli kus profesionálnej roboty najmä v poslednom ťažkom zápase s domácim družstvom, kde férovo rozhodovali celý zápas bez emócií a tlaku trénerov oboch družstiev. Ďakujem za pomoc s dievčatami kolegyni trénerke Nine a početnému množstvu rodičov, ktorí sa na svoje dcéry prišli osobne pozrieť.

(LKO a IČO)

 

 

Späť