Ani žiačkám sa v Havířove nedarilo

12.10.2015 00:47

Dievčatá roč.2002 z Basketbalového klubu mládeže v Závodí nastúpili na piaty súťažný zápas v tejto sezóne v nadregionálnej moravskej súťaže kategórie U15 (roč.2001) na  palubovke tímu BK Havířov a po jednoznačnom priebehu jasne prehrali. 

BK Havířov (2001) - Žilina 90:36 (28:08,18:18,20:06,24:04)
Chovancová 8b, Ďuranová 7b, Gašpieriková 6b, Káčerová a Soliarová po 4b, Tomiczková 3b, Tadesse 2b, Derkitsová a Rajčanová
Fauly: 17 - 27  TH: HA 45% (33/15) - ZA 31% (13/4)

Hodnotenie trénera:
"Tentoraz sme narazili na veľmi silného súpera, ktorý nás predčil hlavne fyzicky. Bolo to aj tým, že väčšina dievčat bola o rok staršia, ale rozhodujúci bol fyzický spôsob boja – nasadzovanie tela v boji o loptu, pri bránení 1 na 1 a hlavne pri odstavovaní.  Často to boli zákroky na hranici pravidiel, prípadne aj za ňou, rôzne drobné skryté fauly ako držanie za dres, držanie rukami pri odstavovaní a pod. Vyzeralo to, že dievčatá sú k tomu systematicky vedené, nebola to žiadna náhoda, robili to všetky. Zohrali sme v českej súťaži už veľa zápasov, ale v takejto miere sme sa s fyzickým, kontaktným basketbalom stretli prvý raz. V každom prípade to bol pre nás veľmi poučný zápas. Ako sa hovorí : „Čo Ťa nezabije, to Ťa posilní.“ Verím, že doma zohráme s týmto súperom dôstojnejšiu úlohu, nedáme sa tak zaskočiť a lepšie sa pripravíme.
Rozhodcovia to nedostatočne pískali, boli mladí, neskúsení, nemyslím, že to bol zámer súperovi pomôcť. Nakoniec súper to nepotreboval, bol jasne lepší aj bez pomoci rozhodcov. Naše dievčatá na to nie sú zvyknuté a často na to reagovali podráždene a oplácali, z čoho plynuli naše zbytočné fauly. Paradoxne sme nakoniec mali podstatne viac faulov ako súper, napriek tomu, že sme boli viac „bití“. Vyfaulovali sa nám 3 hráčky a súperovi ani jedna. Do zápasu sme vstúpili zle. Kým sme si uvedomili, že už nie sme na 2-hodinovej ceste autom, ale začal zápas, prehrali sme 1.štvrtinu o 20 bodov a o víťazovi bolo rozhodnuté. V 2.štvrtine sme sa vzchopili a so silným súperom zohrali vyrovnanú partiu.
V druhom polčase sme postupne odišli fyzicky, nestačili súperovi rýchlosťou, pomaly sme sa vracali do obrany a súper skóroval hlavne z rýchlych protiútokov. Prispelo k tomu aj vyfaulovanie 3 našich hráčok, takže záver sme dohrávali takmer bez striedania a dievčatám slúži ku cti, že to nevzdali, išli až na kraj svojich síl a so zaťatými zubami bojovali aj za tie, ktoré si nedokázali udržať nervy na uzde, vyfaulovali sa a záver zápasu už sledovali len z lavičky. Pochváliť musím tiež tímového ducha, nielen na lavičke, ale aj v hľadisku, kde nás bolo počuť viac ako domácich.
Výkonom sme však určite nesklamali, každá hráčka bojovala zo všetkých síl aj napriek inkasovaným úderom a tvrdým faulom. Za odvahu a statočnosť v boji proti takémuto súperovi si všetky zaslúžia veľké uznanie. Chýbali nám tiež Betka s Emou, ktoré s nami pre zdravotné problémy vôbec nevycestovali.
Celkovo sme nezahrali zle. Škoda len veľkého počtu stratených lôpt, za ktoré nás súper okamžite trestal lacnými košmi. Najväčší rozdiel bol v tom, že my sme sa na koše nadreli, lebo sme stále útočili do plných a súper práve naopak využíval svoju rýchlosť a tvrdo trestal naše chyby z rýchlych protiútokov. Navyše súper vzorovo odstavoval, takže sme nemohli využiť našu silnú zbraň – útočné doskakovanie, doskočili sme len 13 lôpt oproti inokedy bežným cca 30.
Obe družstvá hrali celoplošný pressing, ale s rozohrávkou sme zásadné problémy nemali. Vzhľadom k tomu, že k streľbe spod koša sme sa dostávali len veľmi ťažko, úspešnosť streľby z poľa 25 % bola solídna, mnoho striel bolo pod tlakom cez blok súpera. TH 31% sú v tejto kategórii na súperovej palubovke tiež v norme.
Z jednotlivcov by som tentoraz pochválil v útoku Alex, ktorá akoby našla stratené sebavedomie a ukázala výbornú streľbu z poľa, odvahu aj ťah na kôš. Veľmi dobrý komplexný výkon podali aj Vanes G. a Táňa. Na útočnom doskoku sa teraz paradoxne darilo skôr nižším hráčkam Táni a Vanese T. Naše klasické pivotky Vanes G. a Soňa boli výborne a tvrdo bránené, presadzovali sa veľmi ťažko. V poli hrala až do vyfaulovania výborne Natal, potom ju dobre zastúpila Adel. V obrane odviedli veľký kus práce Evka a Sima."

(PGE)

Späť