Bojovný zápas žiačok so Spisškou Novou Vsou

23.12.2015 00:50

Dievčatá roč.2002 z Basketbalového klubu mládeže v Závodí privítali v 5.kole slovenskej regionálnej súťaže dievčatá zo Spišskej Novej Vsi, úradujúce vicemajsterky Slovenska. Na svojho favorizovaného súpera nestačili a po bojovnom výkone prehrali 29:57 a 29:48.

BKM Žilina – ŠBK Spišská Nová Ves  29:57 (07:10,07:18,12:15,03:14)
Soliarová-8, Ďuranová-6, Gažiová-5, Gašpieriková-4, Káčerová-4, Vavrová-2, Rajčanová, Michaličková, Chovancová, Derkitsová, Tadesse
Fauly: 11/14   TH: ZA 16/7 – 44%,   SNV  12/9 – 75%

BKM Žilina – ŠBK Spišská Nová Ves  29:48 (14:12,11:12,02:07,03:18)
Tadesse-11, Ďuranová-7, Rajčanová-6, Soliarová-4, Michaličková-1, Chovancová, Vavrová, Gašpieriková, Derkitsová, Gažiová, Káčerová
Fauly: 19/14   TH: ZA 16/5 – 31%,   SNV  24/14 – 58%

Hodnotenie trénera:
„Tešili sme sa na tento zápas a úprimne povedané veril som v lepší výsledok. Zodpovedne sme sa pripravovali, ale nestačilo to. Prečo ? Myslím si, že to malo niekoľko príčin :
1. Súper sa tiež pripravoval, zjavne tiež študoval video, poučil sa z majstrovstiev a výborne bránil štandardné situácie, ktoré sú našou silnou stránkou, a z ktorých sme často skórovali na majstrovstvách. Koše sme tentoraz dávali oveľa ťažšie.
2. Súper bol v plnej sile, nechýbala mu žiadna kľúčová hráčka a podal veľmi dobrý výkon. Ukázal, že nie náhodou prehral doma s BB len o 3 body.
3. Nestačili sme fyzicky, v oboch zápasoch sme vôbec nezvládli poslednú štvrtinu. Tu zrejme zohralo úlohu, že posledný mesiac sme mali dochádzku na tréning 53% a to rátam aj maródov, ktorý netrénovali naplno. Napr.: Naše kľúčové strelkyne Betka s Vanessou G. netrénovali poriadne už 2 mesiace. Ťažko potom môžem od nich chcieť maximálny výkon. Dlhšie tréningové výpadky mali/majú aj ďalšie hráčky dôležité opory: Soňa, Táňa a Miška. Po chorobe nastúpila Natal.
4. Soňa, Ema, Zuzka s nami takmer netrénujú a súhra potom viazne. So slabšími súpermi to tak nevidno, zdá sa, že to nevadí, ale keď sa dostávame so silným súperom pod tlak rozhodujú detaily, ktoré nemáme kedy poriadne nacvičiť a pilovať.

Celkovo sme nesklamali, veď v druhom zápase sme celý prvý polčas vyhrávali, dokonca až o 7 bodov, po tretej štvrtine sme prehrávali len o 4 body a na začiatku poslednej štvrtiny sme sa dotiahli na jeden bod, potom však súper šnúrou 18:0 definitívne rozhodol. Výsledný 19-bodový rozdiel je dosť krutý, ale je to stále lepší výsledok ako na majstrovstvách SR, kde sme prehrali o 25 bodov. Myslím, že pri optimálnom zdravotnom stave máme na to, aby sme tohto súpera ešte oveľa viac potrápili. Konečné výsledky oboch zápasov kvôli nevydareným posledným štvrtinám sú trochu zavádzajúce, priebeh zápasov bol relatívne vyrovnaný.
Úspešnosť streľby z poľa bola len 20%, čo vyplýva hlavne z toho, že sme sa nevedeli dostať bližšie ku košu, tak sme často strieľali zo stredných vzdialeností. S ubúdajúcimi silami však úspešnosť radikálne klesala. Napr. v 1.polčase 2.zápasu sme dali  26 bodov a v druhom už len 5. Streľba TH 38% je slušná, ale súper predviedol 64%, ukázal nám, že je ešte, čo zlepšovať. Navyše v kľúčovej časti poslednej štvrtiny premenil za sebou všetkých 8 TH. Hralo sa síce bojovne, ale fér. Celkový pomer faulov z oboch zápasov 30/28  je v norme.
Z jednotlivcov podala asi najlepší výkon Natal, v závere jej bohužiaľ došli sily a nepremenila posledných 10 streleckých pokusov. Vanes T. nás po nevydarenom 1.zápase potiahla v druhom zápase, bola jedinou hráčkou, ktorá sa dokázala presadiť v jednom zápase dvojciferne. Ale tiež išla s úspešnosťou streľby v 2.polčase výrazne dole. Vaness G. hrala aj cez bolesť, ale tréningový výpadok bol vidno, nedokázala sa dostať do streleckých pozícii. Betke nechýbala snaha, ale kondička jej nedovolila ukázať svoje prednosti v plnej miere, chýbali hlavne útočné doskoky. Oporou bola Táňa, ktorá sa opäť dostáva do pôvodnej formy. Zuzka obetavo bojovala a ako jedna z mála stíhala s behavým súperom aj kondične. Chýbajú jej však skúsenosti pri bránení. Evka podala spoľahlivý výkon, určite nesklamala. Alex neúnavne vyvážala lopty, ale tentoraz jej to tak nepadalo ako je zvyknutá. Sima opäť bojovala ako lev a nenechala súperovi ani kúsok palubovky zadarmo. Ema po nevydarenom 1.zápase, v druhom výrazne pridala, ale chýbali jej doskoky. Soňa nás tradične ťahala na útočnom doskoku, ale strelecky sa jej v 2.zápase vôbec nedarilo. Nemôžem však povedať, že by niekto úplne sklamal. Všetky bojovali a za svoj výkon proti veľmi dobrému súperovi sa hanbiť nemusia.
Z celkového hľadiska boli tieto zápasy veľmi poučné. Videli sme, kde je absolútna slovenská špička, kde musíme pridať. Teraz odchádzame na turnaj do Dánska a všetci veríme, že konečne by sme mohli doniesť nejakú medailu. Potom máme doma českých súperov Zlín a Olomouc, ktorý sú starší a určite nás poriadne potrápia, ale mohla by to byť dobrá príprava na Košice, ktoré privítame doma 17.januára a mali by to byť pre nás kľúčové zápasy, ak chceme pomýšľať na postup na MS.“

(PGE)

 

 

Späť