Hodnotenie Majstrovstiev SR mladších minižiačok

15.06.2019 01:10

Mladšie minižiačky Basketbalového klubu mládeže v Závodí, roč. 2008 a ml. reprezentovali v dňoch 7.-9.6.2019 svoj klub na Majstrovstvách SR v Žiline. Z celého Slovenska, teda z 15 družstiev,  sa na záverečný turnaj kvalifikovalo 6 najlepších družstiev. Pre všetkých bolo veľkým prekvapením, že aj BKM Žilina si vybojoval postup do finále. V 6-člennom finále majstrovstiev si dievčatá nakoniec vybojovali konečné 5.miesto.

Výsledky:
BKM Žilina - CBK Košice  43:48 (07:17,10:07,16:16,10:08)
BKM Žilina - Young Angels Košice  20:84 (05:23,08:18,01:25,06:16)
BKM Žilina - BK Klokani Ivanka p/D  44:32 (16:02,08:03,08:13,12:14)
BKM Žilina - BK ŠKP 08  B.Bystrica  41:48 (13:17,05:10,17:08,06:13)
BKM Žilina - ŠBK Šamorín  38:65 (10:14,02:21,21:07,05:23)

Strelci:
Šlosárová – 34, Flimmelová – 25, Pjataková – 25, Kubicová – 21, Korenková – 16, Ondrašinová – 15, Šmihovská – 14, Ochodničanová - 12, Bučáková – 12, Rzeszotová - 6, Koristová - 6, Lalinská, Vavricová, Luhová, Kobolková, Cesneková

Celkové poradie:
1. Young Angels Košice    
2. ŠBK Šamorín
3. BK ŠKP 08  B.Bystrica
4. CBK Košice          
5. BKM Žilina
6. BK Klokani Ivanka p/D    

Hodnotenie trénera:
„Pred turnajom sme súperov zväčša nepoznali, ale veril som, že môžeme zabojovať o medailu. Nakoniec sme od nej ani ďaleko neboli. Rozhodli o nej 2 relatívne tesné prehry s CBK Košice a B.Bystricou.

V prvom prípade nám ušiel úvod zápasu, v ktorom súperky rýchlymi protiútokmi získali 10-bodový náskok. Keď už sme si na ich hru zvykli, boli sme lepším tímom, ale veľká nervozita a zodpovednosť pred vlastnými fanúšikmi nám zväzovala ruky. Súperky sme v závere zápasu dostali pod veľký tlak, náskok sme stiahli, ale na zvrat v zápase nám už neostal čas. V druhom prípade sme zase ešte 2 minúty pred koncom viedli, ale záver sme aj vďaka zdravotnej indispozícii niektorých hráčok nezvládli.

Ostatné zápasy boli viac menej jednoznačné. S Ivankou sme už na polčase viedli o 19 bodov, potom síce súper trochu skorigoval, ale drámu sme nepripustili. Majstrovské Košice boli niekde úplne inde ako zvyšné družstvá, predviedli vynikajúci výkon a nedali nám žiadnu šancu. Ako tak im konkuroval len Šamorín. Všetky ostatné družstvá dostali výprask o viac ako 50 bodov. Tréneri oboch najlepších družstiev nám povedali, že deti začínajú s basketbalom už v škôlke a všetky dievčatá v družstve sú výsledkom cieľavedomého výberu. Pozor nie náboru (!!!) ako je to u všetkých ostatných družstiev. Ak im niekedy chceme vážnejšie konkurovať, toto musíme zmeniť.

Veľmi som spokojný s naším výkonom proti Šamorínu. Aj keď už o konečnom umiestnení  bolo rozhodnuté pred týmto zápasom, dievčatá sa s turnajom rozlúčili dôstojne. Príkladne bojovali a veľkému favoritovi poriadne podkurovali O jasnom víťazstve súperiek nakoniec rozhodla až posledná štvrtina, v ktorej sa prejavil širší a vyrovnanejší káder Šamorína.

S prístupom dievčat, nasadením a snahou som veľmi spokojný. Dievčatá sa maximálne snažili, všetky bojovali skutočne jedna za druhú, bolo cítiť, že hrajú ako tím. Sem-tam síce naša súhra trochu škrípe, nedaria sa nahrávky, ale postupne naberú skúsenosti aj „nové“ hráčky a klesne počet jednoduchých strát lopty. Bol to síce väčšinou viac boj ako hra, ale predsa len sme už ukázali aj pár nacvičených akcií a potešili oko domáceho fanúšika. Dokázali sme si, že sa nemusíme báť ani silných súperov. Jediný tím, ktorý výrazne vyčnieval nad ostatnými bol majstrovský Young Angels Košice, ale tento rozdiel sa bude postupne zmenšovať, teraz majú hlavne náskok v počte odtrénovaných hodín a širšom kádri.

Potešujúce je, že až 11 našich hráčok zo 17 sa dokázalo presadiť aj strelecky. Efektivita našej  streľby z hry bola len 24% a bohužiaľ zaostávala za dlhodobým priemerom. V streľbe z TH sme dosiahli solídnu úroveň 32%, ale súperi až 40%. Potešiteľných bolo našich až 20 útočných doskokov na zápas a zaujímavé je aj to, že súperky v priemere viac faulovali ako my (17/14). Dokázali sme síce získať až 28 lôpt na zápas, ale stratili sme ich až 42. Tu nás zrejme tlačí topánka najviac.

Celkovo si myslím, že sa určite nemáme za čo hanbiť. Dievčatá dôstojne reprezentovali náš klub a mesto Žilina. Veď mnohé iné družstvá len snívajú o postupe medzi najlepšiu šestku. Mrzí ma len tá prehra s CBK Košice. Myslím, že máme lepší tím a verím, že súperovi to ešte v budúcnosti vrátime. Družstvá na prvých 3 priečkach sú všetko veľké basketbalové bašty, kde sa s mládežou dlhodobo a systematicky pracuje. Všetky majú extraligové tímy žien. Aj v budúcnosti bude veľmi ťažké sa proti ním presadiť, ale urobíme všetko preto, aby sme ich aspoň sem-tam zaskočili. Podľa predvedenej hry si myslím, že výkonnostne patríme na 3. až 6. miesto. Medzi týmito družstvami sú len malé výkonnostné rozdiely. Výškovo sme na tom veľmi dobre a to sa časom určite prejaví, takže do budúcnosti pozerám s optimizmom. Naše vysoké hráčky majú ešte obrovské rezervy, lebo viaceré z nich prišli len v tejto sezóne. Pevne verím, že na budúci rok si finále zopakujeme.

Zároveň sa chcem poďakovať všetkým, ktorí s organizáciou M-SR pomohli. Osobitné menovité poďakovanie ešte pripravujeme a bude uverejnené aj našom webe.

(PGE)

Späť