Mladšie minižiačky piate najlepšie na Slovensku

25.05.2014 13:44

Naše mladšie minižačky odohrali svoj prvý finálový turnaj o Majstra SR hneď v prvej súťažnej sezóne 23.-25.5.2014 v Spišskej Novej Vsi, na ktorý sme postúpili z 1.miesta v oblastnej súťaži. Na turnaj sme cestovali s 15 dievčatami a o skvelú atmosféru v hľadisku sa postarala početná skupina rodičov dievčat. Celkovo dievčatá odohrali 5 zápasov s bilanciou 1 výhra a 4 prehry, ale naše malé slečny sa za svoje výkony vôbec nemusia hanbiť. Tri zápasy boli vyrovnané a v dvoch zápasoch nám víťazstvo ušlo v posledných minútach. Celkovo tak naše dievčatá skončili v tejto sezóne piate najlepšie v SR, za čo im gratulujeme!

BKM Žilina - MBK Ružomberok 42:16 (08:02,10:06,18:06,06:02)
Boženíková 12b, Tlacháčová 8b, Košťálová 6b, Gavláková 4b, Bergerová, Halamová, Horváthová, Kubíková, Tarabíková a Sedláčková po 2b, Berešíková, Frolová, Gabrišová, Strážovcová, Váňová
Fauly: 9/6    TH: ZA 0/4 - RK 0/13

BKM Žilina - BK Nové Mesto nad Váhom 32:72 (05:20,07:18,09:12,11:22)
Tlacháčová 10b, Gavláková 9b, Horváthová 6b, Berešíková, Boženíková a Košťálová po 2b, Tarabíková 1b, Bergerová, Frolová, Gabrišová, Halamová, Kubíková, Sedláčková, Strážovcová, Váňová
Fauly: 15/10    TH: ZA 4/17 - NMnV 4/14

BKM Žilina - ŠKBD Spišská Nová Ves 26:33 (08:06,02:12,14:04,02:11)
Tlacháčová 11b, Boženíková 7b, Berešíková, Bergerová, Horváthová a Tarabíková po 2b, Frolová, Gabrišová, Gavláková, Halamová, Košťálová, Kubíková, Sedláčková, Strážovcová, Váňová
Fauly: 5/10    TH: ZA 4/10 - SNV 4/5

BKM Žilina - CBK Košice 30:32 (07:08,04:13,08:03,11:08)
Boženíková 8b, Gavláková 6b, Bergerová a Horváthová po 4b, Tlacháčová 3b, Kubíková a Strážovcová 2b, Tarabíková 1b, Berešíková, Frolová, Gabrišová, Halamová, Košťálová, Sedláčková, Váňová
Fauly: 8/19    TH: ZA 8/22 - KE 3/5

BKM Žilina - BK Ivanka pri Dunaji 21:39 (07:12,06:11,06:04,02:12)
Boženíková 5b, Tarabíková 4b, Berešíková, Gabrišová, Horváthová, Sedláčková, Strážovcová aTlacháčová po 2b, Bergerová, Frolová, Gavláková, Halamová, Košťálová, Kubíková, Váňová
Fauly: 8/5    TH: ZA 1/4 - IVA 1/7

Naše dievčatá sa umiestnili na peknom 5.mieste. Gratulujeme!
Peťka Tarabíková bola vyhlásená ako "skokan sezóny" v našom družstve.


Hodnotenie trénera:
"Pre naše družstvo bolo veľkou cťou, že sa nám hneď v prvej súťažnej sezóne podarilo postúpiť na finálový turnaj o Majstra SR, kde sme si mohli zrovnať sily s najlepšími družstvami na Slovensku v našej kategórii. Postupne sa dievčatá stretli s dievčatami z Ružomberka, Nového Mesta nad Váhom, Spišskej Novej Vsi, Košíc a Ivánky pri Dunaji. Našim cieľom na MSR bolo samozrejme odohrať všetky zápasy čo najlepšie a v prípade aj trošku šťastia pomýšľať na medailu. Ďaleko sme od nej veru neboli. 
Zápas s domácim Ružomberkom sme začali veľmi nervózne a strácali sme zbytočne viacero lôpt. V prvom polčase sme si nevypracovali výraznejší náskok a nedostali súpera pod tlak. Všetko sa zmenilo po polčase, kedy sa dievčatá prebudili a zabojovali.
V druhom piatkovom zápase nás čakal silný súper - jeden z ašpirantov na titul majstra SR - dievčatá z Nového Mesta nad Váhom, ktoré sa tiež vo svojom prvom zápase trápili. Proti nám však ukázali svoju kvalitu a väčšiu vyhranosť a zápas s prehľadom vyhrali. Opäť sme nazaharali ideálne v prvom polčase, kde si súper vytvoril slušný náskok a zápas v kľude dohrával. Za druhý polčas však musím pochváliť naše dievčatá, pretože aj za rozhodnutého stavu bojovali a v niektorých pasážach zahrali so súperom vyrovnanú partiu. So súperom sme sa v minulosti už stretli a odohrali 4 vzájomné zápasy s bilanciou 0:4. Vzhľadom na to, že súper je tréningovo starší a že sa už minulý rok prebojoval na Majstrovstvá SR v staršej vekovej kategórii, nemám dievčatám moc čo vyčítať a zápas s ním bol zatiaľ náš najlepší.
V sobotu nás čakali dva dôležité zápasy o konečné umiestnenie. V prípade oboch víťazstiev sme mohli siahnúť minimálne na bronz. Ranný zápas s domácimi dievčatami, ktoré nás začiatkom marca porazili 38:15, sme začali smelo a na prekvapenie sme po prvej časti hry tesne vyhrávali. Bohužiaľ nám ušla druhá štvrtina, kde si dievčatá nevedeli poradiť s jednou nebezpečnou súperovou hráčkou a domáce dievčatá si vypracovali 8 bodový náskok. Naše dievčatá opäť ukázali, že vedia zabojovať a v tretej časti terchovská päťka opať naklonila zápas na našu stranu. Aj v poslednej časti hry naše baby držali 3 minúty krok so súperom a udržiavali prijateľný výsledok. Bohužiaľ sa nám nedarilo skórovať, nepremenili sme dôležité trestné hody a súper zaslúžene vyhral. Zápas mal však kvalitu a teší ma, že sme tentokrát boli domácim viac ako vyrovnaným súperom. Treba však aj povedať, že súper má v kádri skúsenejšie dievčatá, pre ktoré to už boli tretie majstrovstvá SR. Preto ma teší, že dievčatá dokázali držať krok aj s takýmto skúsenejším súperom.
Ešte dôležitejším zápasom bol poobedňajší boj s CBK Košice. Naše prípadné víťazstvo by zamotalo poradie v skupine. Šanca stále žila. Súper, ktorý nastúpil na zápas aj s chlapcami to zobral vážne a v polovici prvej časti vyhrával 8:0. Po oddychovom čas naše vystrašené dievčatá zabojovali a zápas vyrovanali 7:8. Ušla nám však opäť druhá časť hry, kde si súper do polčasu vypracoval 10-bodový náskok. Naše dievčatá vedia, že každý zápas sa dá otočíť a moje slová si zobrali k srdcu. Prestali sa báť chlapcov, každá jedna, ktorá nastúpila sa snažila, ako len mohla. Za mohutnej podpory dievčat so Spišskej Novej Vsi, Ružomberka, dievčat z Lotyšska, ako aj nášho skvelého fanklubu sa naše dievčatá postavili opäť na nohy a s basketbalovým srdiečkom zápas otočili vo svoj prospech. Necelú minútu do konca svietil na výsledkovej tabuli stav 28:30 pre BKM Žilina. Súper často fauloval, čo sme sa samozrejme snažili využiť vo svoj prospech v hádzaní trestných hodov a pri nich si trošku vydýchnuť. Bohužiaľ sa nám nedarilo premeniť trestné hody vtedy, keď sme to najviac potrebovali a to sa nám na konci zápasu vypomstilo. Dievčatá nepremenili trestné hody za stavu 28:30 pre nás a 30:30, zároveň sme zbytočné stratili loptu v útoku a súper z rúk svojej najskúsenejšej hráčky strelil víťazný kôš. Mali sme však šancu na vyrovnanie. Zobrali sme 8 sekúnd pred koncom time-out, aby sme sa posunuli na súperovú polovicu, trošku dievčatá ukľudnili a aby sa vydýchali. Povedali sme si, že loptu budeme hráť stredom na kôš za cenu faulu, nakoľko mal súper viac ako 5 faulov. Bohužiaľ sa nám nepodarilo rozohrať správne a súper si loptu zvyšné sekundy podržal. Zápas to však bol skvelý nielen pre diváka, ale aj pre samotné dievčatá, ktoré si z tohto zápasu zoberú veľmi veľa skúseností a budú si určite veľa vecí pamätať a verím, že práve zápasy so Spišskou Novou Vsou a Košicami im najviac ukázali, aká dôležitá je psychika a koncentrácia v zápase a samozrejme dôležitosť premieňania vyložených šancí a potrestanie za stratené lopty v záveroch zápasov. Určite dali naše dievčatá do zápasu všetky svoje sily, niektoré šli nad svoje maximum a každá jedna bojovala a prežívala zápas. Plač vystriedal úsmev a veľká radosť, ktorú opäť zatienili slzy. Dievčatám sa nedá vyčítať nič, nakoľko sme v sezóne odohrali len dva takéto vyrovnané a dôležité zápasy (zápasy s SBŠ Ostrava). Stále sa len učíme, formujeme družstvo a úspechy prídu neskôr. 
V poslednom zápase proti Ivánke pri Dunaji sme veľké oči nemali. Súper mal v kádri niekoľko chlapcov, dvaja celý tím ťahali. Aj proti ním sme mali vyrovnané chvíľky, ale súper bol kvalitnejší a zaslúžene vyhral.
Basketbalovému klubu z Nového Mesta nad Váhom gratulujeme touto cestou k titulu Majstra SR!
Celkovo hodnotím naše účínkovanie ako úspešné, najmä z hľadiska rastu našich dievčat. Sme piate najlepšie družstvo v krajine! Ak rátam len čisto dievčenské družstvá, sme tretie najlepšie. Všetky dievčatá si zaslúžia za finálový turnaj pochvalu, snažili sa a hrali niektoré nad svoje maximum. Niektorým sa darilo viac, iným menej, o tom je šport. Získali sme určite cenné skúsenosti do budúcnosti a spoznali nové družstvá. Dievčatá ukázali, že nie sme namysleným družstvom, že vieme aj povzbudiť súperov a hneď v úvode turnaja si našli nové kamarátky. Ďakujem všetkým za reprezentáciu klubu, za krásne zážitky z turnaja, ďakujem početnému fanklubu z rodičov, ktorí nás hnali dopredu počas celého turnaja a strávili tri dni s nami, ďakujem asistentovi za všetkú pomoc. Na budúci rok verím, že finálový turnaj bude mať inú uroveň, nakoľko už chlapci nebudú môcť v družstvách nastúpiť a že tu dievčatá ukážu, kde naozaj patríme."

Hodnotenie asistenta trénera:
"Naše dievčatá boli blízko k medaile. Dva zápasy prehrali veľmi tesne (Košice, SNV). V prípade víťazstiev mohli byť bronzové. Treba však povedať, že KE a Ivánka mali v kádroch 3-4 chlapcov, čo výrazne ovplyvnilo výsledky. V tejto kategórii je to bohužiaľ dovolené, je to v súlade s pravidlami FIBA. V budúcom roku v starších minižiačkách to už možné nebude, čo výrazne zmení pomer síl a naše medailové šance výrazne stúpnu. Myslím si, že reálne by sme mali zaútočiť na striebornú medailu.

Dievčatá treba pochváliť, príkladne bojovali a nevzdávali sa za žiadneho stavu. Pripravili nám všetkým krásne zážitky zo zápasov. Pochvala patrí aj rodičom, ktorí vytvorili pri zápasoch vynikajúcu atmosféru, ktorá dievčatá vybičovala k výborným výkonom na ihrisku.

Trochu sme doplatili na to, že v regionálnej súťaži sme nemali rovnocenného súpera a dievčatá zohrali len málo skutočne vyrovnaných a ťažkých zápasov. Prejavilo sa to potom v nezvládnutých koncovkách vyrovnaných zápasov na majstrovstvách. V ďalšej sezóne by sme to mali odstrániť účasťou v českej regionálnej súťaži."

Štatistika zo zápasov (klikni sem na stiahnutie)
Úspešnosť streľby v zápasoch: 1.zápas 34% (21/62), 2.zápas 31% (14/45), 3.zápas 26% (11/43), 4.zápas 32% (10/31), 5.zápas 25% (10/45)
Úspešnosť streľby celkom: 30% (66/221)
Úspešnosť trestné hody: 31% (17/55)
Získané / stratené lopty: 130/176
Doskoky obrana / útok: 69/52

Tri najlepšie hráčky:
Doskok v obrane: Berešíková, Gavláková, Tlacháčová
Doskok v útoku: Tarabíková, Horváthová, Tlacháčová
Získané lopty: Boženíková, Gavláková, Tlacháčová
Prijaté fauly: Gavláková, Tlacháčová, Tarabíková
Blokovaná streľba: Tarabíková, Váňová, Bergerová
Asistencie: Tlacháčová, Boženíková, Gavláková
Strelci: Boženíková a Tlacháčová po 34b, Gavláková 19b, Horváthová 16b, Tarabíková 10b, Bergerová a Košťálová po 8b, Berešíková 6b, Sedláčková a Strážovcová po 4b, Gabrišová, Halamová a Kubíková po 2b

Fotogaléria zo zápasov TU

(LKO)

Späť