Mladšie žiačky na turnaji V Tepličke nad Váhom

09.01.2016 11:23

Dievčatá roč. 2003 (U13) z Basketbalového klubu mládeže v Žiline-Závodí sa hneď po Novom roku zúčastnili na medzinárodnom turnaji v Tepličke n/V za účasti 6 družstiev zo Slovenska a Česka. Turnaj bol veľmi vyrovnaný, väčšinou boli výsledky veľmi tesné a zápasy dramatické. Organizátori z CVČ Teplička mali program dobre pripravený a postarali sa o hladký a bezproblémový priebeh. V turnaji podľa očakávania dominovali české družstvá z Ostravy a Ústí nad Orlicí. Naše dievčatá v konkurencii 6 družstiev obsadili 5.miesto a odniesli si cenné skúsenosti.

BKM Žilina-Závodie - MBK Ružomberok  25 : 39 (08:11,10:07,04:11,03:10)
                                - ŠŠK Stará Ľubovňa 48 : 43 (12:11,09:06,17:16,10:10)
                                - SBŠ Ostrava 35 : 47  (07:14,07:07,08:12,13:14)
                                - AŠK Slávia Trnava 26 : 45 (06:11,12:13,05:09,03:12)
                                - BK Ústí nad Orlicí 14 : 56 (02:12,02:14,04:09,06:21)
Body:
Kubíková-29, Tarabíková-27, Strážovcová-26, Váňová-18, Frolová-16, Michnáčová-6, Derkitsová-6, Tomiczková-6, Pekárová-4, Macharová-4, Šubertová-4, Bieliková, Vržďáková, Koniarová

Najviac doskokov v útoku: Kubíková, Strážovcová, Váňová, Frolová
Najviac doskokov v obrane: Kubíková, Frolová, Váňová 
Najlepšia hráčka v poli (rozdiel získ. a strat. lôpt): Kubíková, Pekárová, Tomiczková
Najfaulovanejšia hráčka: Tarabíková, Tomiczková, Kubíková
Najviac faulujúca hráčka: Tomiczková, Tarabíková, Derkitsová
Najviac blokov: Derkitsová
Najviac prihrávok: Váňová, Tarabíková, Pekárová

Hodnotenie trénera:
„ V prvom zápase s Ružomberkom sme sa držali celkom dobre do polčasu, aj keď sme nastúpili len so 6 kmeňovými hráčkami. Postupne nám odišli sily a v druhej polovici zápasu už dominoval súper. Nebolo to však zase až také prekvapujúce, pretože naposledy sme s týmto súperom prehrali v lepšej zostave doma o 20 bodov.
Druhý zápas so Starou Ľubovňou bol veľmi dramatický až dokonca. Súper bol síce menší, ale veľmi pohyblivý. Celý zápas sme síce viedli, ale súper sa držal na dostrel. Nakoniec sme sa však presadili úspešným útočným doskakovaním a v závere po veľkom boji víťazstvo uhájili.
V treťom zápase s neskorším víťazom turnaja z Ostravy sme podali najlepší výkon na turnaji. Súper síce celý zápas viedol, ale dievčatá sa nevzdali, statočne bojovali a súpera poriadne potrápili.
Vo štvrtom zápase sme sa stretli so súperkami z Trnavy. V doterajších zápasoch s Trnavou boli výsledky vyrovnané, ale tentoraz sme jasne podľahli. Opakoval sa scenár s Ružomberkom. V druhom polčase nám došli sily a súper to využil. Tu však treba povedať, že súper hral pre nás nezvyklú stiahnutú obranu a na tento systém sme neboli dostatočne takticky pripravený. Navyše dominoval aj výškovo.
V piatom zápase sme utrpeli debakel. Vyspelý súper hral útočný systém založený na clonách, s čím sme si vôbec nevedeli rady. Vyzerali sme ako žiačikovia, ktorí prvýkrát videli basketbalovú loptu. Mal tiež nacvičených niekoľko signálov pri rozohrávkach, na ktoré sme nevedeli reagovať. Navyše bolo vidno, že piaty zápas za tri dni bol pre naše dievčatá predsa len veľké kondičné sústo. Úzky káder toho mal už plné zuby, nestíhali sme sa vracať, nepresnosti v rozohrávke súper trestal bleskovými protiútokmi.
Z jednotlivcov zahrala pod košom výborne Baja, len škoda, že odohrala len prvé dva zápasy. V oboch zápasoch ťahala družstvo aj strelecky, mala aj vysokú úspešnosť streľby. Ukázala hlavne dostatok pokoja v zakončení a výber miesta pre zakončenie a doskok. Lenka odviedla obrovský kus práce v poli i na doskokoch pod obomi košmi ako jedna z mála sa vyrovnala súperovi aj v bojovnosti. Peťa podala výborný výkon, bola kľúčovou hráčkou pri vynášaní lopty a pokiaľ jej sily stačili bola aj pre súperov kôš stálym nebezpečím. Ema podala v poli tiež výborný výkon, ukázala veľkú bojovnosť a zdravú agresivitu, ktorá naším hráčkam zväčša chýbala. Denise nechýbala snaha, ale ešte zjavne chýbajú skúsenosti a väčšia odvaha a dynamika pri zakončení a boji o loptu. Lucia síce ukázala veľkú snahu, solídne doskakovala aj strieľala, ale stále ešte vidím veľké rezervy hlavne v sústredení na hru a taktickom myslení. Zatiaľ ani zďaleka nevyužíva na plno svoje telesné dispozície. Adel výrazne pomohla pri vyvážaní lopty, bohužiaľ strelecky sa jej nedarilo tak ako si to predstavovala. Sima do hry vniesla náboj zdravej agresivity a bojovnosti. Terka bola veľkou posilou. Výrazne pomohla na doskoku a ukázala tiež potrebnú agresivitu. Ivka V. hrala málo, ale pomohla tiež pri vynášaní lopty. Iva M. hrala málo a je na nej ešte vidno, že chýbajú skúsenosti pri hre na postavenú obranu, má určite väčší potenciál ako ukázala. Chýbala mi hlavne väčšia agresivita v boji o loptu. Nikol tiež hrala málo, ale ukázala veľmi dobré momenty, bola oživením našej hry. Platila na súperky svojou rýchlosťou a nebojácnosťou.
Celkovo treba povedať, že sme hrali len  s malým počtom hráčok a to ich určite stálo veľké množstvo fyzických a psychických síl. Vo všetkých zápasoch nastúpili z kmeňových hráčok družstva 2003 len Lenka, Peťa, Lucia, Denisa, a Ema P. Museli bojovať aj za tých, ktorí sa turnaja nezúčastnili vôbec alebo len čiastočne. Ukázali ten správny prístup k basketbalu, klubu a tímu. Bolo smutné pozerať ako na domáci turnaj, kde by účasť mala byť absolútnou samozrejmosťou nastúpilo na 1.zápas zo 14-členného kádra len 6 kmeňových hráčok a pol hodiny pred zápasom sme museli organizovať posily. Súperi  prišli s 15-20 člennými kádrami. Veľká vďaka patrí Terke, Ivke, Soni K., Adel a Sime, ktoré nám prišli pomôcť z iných družstiev, ako aj dvom dievčatám z Tepličky Adi a Barči. Bez nich by sme turnaj asi ani neodohrali.
Samozrejme, že sa to muselo odraziť aj na výkonoch. Malý počet hráčok, neustále sa meniaca zostava, a navyše ich viedol 1-krát nový tréner, ktorý vyžadoval iný spôsob hry ako boli dievčatá doteraz zvyknuté. Klobúk dole ako sa nakoniec so vzniknutou situáciou popasovali. Verím, že sa nám podarí družstvo skonsolidovať a v budúcnosti budeme pomýšľať na medailu z podobných turnajoch. Bohužiaľ tentoraz sme v danej zostave na viac nemali. Súperi boli jednoducho lepší. Musíme teraz hlavne spolu potrénovať a vysvetliť si niektoré taktické veci. Výrazne sme zaostávali hlavne v taktike hry, v riešení obranného postavenia, ale čo ma najviac mrzelo aj v bojovnosti. V boji o loptu od kolien dole sme prehrávali 90% súbojov. Úspešnosť TH len 21% je málo, ale treba povedať, že dievčatá 2 týždne netrénovali, mnohé aj viac a v telocvični v Tepličke vlastne netrénujú vôbec, čiže o výhode domáceho prostredia nemôže byť ani reči. Verím však, že postupnými krokmi sa nám podarí tieto nedostatky odstrániť a budeme aj českým družstvám dôstojným súperom.
Celkovo som s organizačným zabezpečením turnaja ako aj so športovou úrovňou veľmi spokojný. Chcem poďakovať organizátorom, ale aj súperom za hladký priebeh. Čerešničkou na torte bola miestna televízia Severka. Dievčatá si užili aj kúsok mediálnej slávy. Najbližšie hráme v sobotu 15,00 v Příbore a v nedeľu 9,00 v Tepličke s Banskou Bystricou“.

(PGE)

Späť