Mladšie žiačky potrápili Prievidžanky

11.03.2015 11:31
Dievčatá roč.2002 z Basketbalového klubu mládeže v Závodí, už ako istý postupujúci na finalový turnaj MS, zavítali na palubovku Prievidze, ktorá je síce v priebežnej tabuľke druhá, ale dievčatá sú staršie a hrajú bez nároku na postup. Súper mal výraznú výškovú prevahu, ale naše dievčatá statočne bojovali a hanbu si napriek prehrám 47:52 a 41:58 určite nerobili. Súperky naopak poriadne potrápili. 
V prvom zápase ešte 2 min. pred koncom o bod viedli, ale záver patril súperovi. V druhom zápase bol po 3 štvrtinách rozdiel jedného bodu, ale posledná štvrtina patrila jasne  súperovi, našim dievčatám došli sily a fyzicky vyspelejší súper to náležite využil.
 
BC Prievidza - BKM Žilina 52 : 47 (13:12, 10:12, 17:13, 12:10)
Gažiová-16, Gavláková-10, Rajčanová-8, Gašpieriková-6, Buryová-5, Tadesse-2, Chovancová, Ďuranová, Derkitsová
F: 15/12  TH: PD – 13/6, ZA –10/3 
 
BC Prievidza - BKM Žilina 58 : 41 (16:15, 11:13, 11:9, 20:4)
Gažiová-12, Buryová-8, Chovancová-6, Gavláková-5, Derkitsová-5, Gašpieriková-3, Tadesse-2, Ďuranová, Rajčanová
F: 15/12  TH: PD – 13/6, ZA –10/3 
 
Hodnotenie trénera: 
„Nemal som pred týmito zápasmi veľké oči, veď doma sme s ním tiež prehrali, ale cítil som, že sme teraz v dobrej forme a že by sme súpera mohli potrápiť aj vonku. Škoda len, že máme dve hráčky zranené a jednu chorú, nastúpili sme len s 9 hráčkami, takže sme museli improvizovať v zostave. Prejavilo sa to v závere 2.zápasu, keď sme už nevládali. Dalo by sa zjednodušene povedať, že 7 štvrtín sme boli dôstojným súperom o rok starším súperkám a v jednej nás prevalcoval rýchlymi protiútokmi, keď nám už došli fyzické sily a nestíhali sme sa vracať.
Zásadný vplyv na výsledok malo, že súper nebránil po celom ihrisku, ale stiahol sa až na 3-ový oblúk a po našej neúspešnej streľbe zo strednej vzdialenosti sa nás snažil prekvapiť rýchlymi protiútokmi po obrannom doskoku. Vedeli sme, že to bude hrať, aj sme sa na to pripravovali, ale zatiaľ naše dievčatá nie sú zvyknuté hrať proti takejto obrane, nie sú na to takticky a mentálne pripravené, nedokážu ešte rozobrať takúto stiahnutú obranu, nemáme takých dobrých strelcov z diaľky a proti výraznej výškovej prevahe súpera sa nám doskakovalo veľmi ťažko. Navyše celý druhý polčas sme už hrali prakticky len proti o rok starším fyzicky vyspelejším dievčatám. Napriek tomu si dievčatá zaslúžia absolutórium.
Pravdou je, že takáto obrana v tomto veku prináša často úspech, ale nevychováva hráčky k správnej osobnej obrane, ale učí ich špekulovať už od malička. Dalo by sa tiež polemizovať, či to niekedy nebola aj zóna, ktorá je v tejto kategórii zakázaná, ale ťažko sa to dokazuje, a keďže súper hrá bez nároku na postup neprotestovali sme a brali sme to ako novú skúsenosť. Boli sme nútení strieľať z ťažkých pozícii, často cez blok, čo samozrejme výrazne ovplyvnilo našu úspešnosť streľby. Bežne mávame streľbu z poľa cez 30%, teraz to bolo len 23%. V streľbe trestných hodov sa nám tiež nedarilo tak ako sme zvyknutí. Súper nás prevyšoval, ale súvisí to aj s vekom a dochádzajúcimi silami.
Z jednotlivcov tentoraz nikto výrazne nevynikol, podali sme kolektívny výkon, ale bola to radosť pozerať ako si začína veriť Sima a Alex. Teda hráčky, ktoré dlho len zahrievali lavičku. Obidve ukázali niekoľko odvážnych akcií. V útoku proti presile výborne doskakovali Miška a Vaness G. V obrane zase Betka. V poli už tradične dominovala Natal. Strelecky sa presadzovali hlavne Betka, Saška a Miška.
Najbližší domáci zápas hráme až o 3 týždne doma s Handlovou, padne nám vhod, pretože si potrebujeme doliečiť drobné zranenia  a trochu zregenerovať po náročnom programe v posledných týždňoch. Na Veľkú noc 2.-4.4.2015 sa zúčastníme na veľkom medzinárodnom turnaji v Klatovách.“
 
(PGE)
 
Späť