Opäť 4.miesto na turnaji v Bochnii (PL)

27.02.2017 10:33

Dievčatá roč.2002 z Basketbalového klubu mládeže v Závodí sa zúčastnili medzinárodného turnaja v Poľskej Bochnii.
Na turnaj sme išli, aby sme sa zohrali s novými posilami z Trnavy a pripravili na nadstavbovú slovenskú súťaž a zabojovali o účasť vo Final Four. Skončili sme na krásnom 4. mieste z celkového počtu 8 družstiev. Mali sme tak trochu smolu, že sme v boji o prvé miesto v skupine narazili na domáce družstvo, ktoré za viac ako výdatnej pomoci rozhodcov nad nami zápas vyhralo. Celkovo rozhodcovia na turnaji neboli na tak dobrej úrovni ako v slovenskej lige. Turnaj sa hral 4x 8 minút, s ľubovoľným striedaním. V našej vekovej kategórii U15, hrali tieto družstvá: MOSiR Bochnia (Poľsko), MKS MOS Karkonosze Jelenia Góra (Poľsko), SD Felix Zasavje (Slovinsko), BKM Žilina, SK Bruntál (Čechy), UKS BAT Kartuzy (Poľsko), Young Angels Košice, UKS 3 Żyrardów (Poľsko).

SD Felix Zasavje - BKM Žilina  38:58 (13:12,06:20,08:10,11:16)
Soliarová – 22, Rajčanová - 8, Gavláková – 8, Gašpieriková – 6, Váňová - 4, Lojová Lu. – 4, Tarabiková - 2, Vavrová - 2, Ďuranová – 2, Tomiczková, Káčerová, Gažiová
Fauly: 10/12    TH: ZA 0/5 (0%) – Zasavje 4/7 (54%)

BKM Žilina - MKS MOS Karkonosze Jelenia Góra  89:48 (23:12,24:11,16:18,26:06)
Gažiová – 24, Gavláková – 21, Tomiczková - 8, Lojová Le. – 8, Soliarová - 7, Rajčanová - 7, Ďuranová – 7, Tarabiková – 3, Pekarová - 2, Gašpieriková – 2, Vavrová, Ďurčanová
Fauly: 31/34   TH: ZA 19/41 (46%) – JG 21/45 (47%)

MOSiR Bochnia - BKM Žilina  56:39 (15:12,24:07,14:06,03:14)
Soliarová – 13, Gavláková – 10, Tomiczková – 4, Rajčanová – 3, Káčerová – 3, Ďuranová – 3, Vavrová – 2, Gažiová – 1, Tarabíiová, Lojová Le., Pekarová
Fauly: 21/16   TH: BO 2 / 6 (33%) – ZA 10 / 23 (43%)

BKM Žilina - Young Angels Košice 2002  38:63 (08:19,07:16,10:09,13:19)
Gavláková – 16, Soliarová – 10, Vavrová – 5, Gažiová – 4, Káčerová – 2, Pekarová – 1, Tomiczková, Lojová Le., Rajčanová, Ďuranová, Gašpieriková, Chovancová
Fauly: 17/17   TH: ZA 9 / 14 (64%) – KE 7 / 17 (41%)

BKM Žilina - SK Bruntál   41:50 (10:07,10:13,07:19,14:11)
Rajčanová – 21, Gavláková – 7, Gašpieriková – 4, Ďuranová – 3, Soliarová – 2, Gažiová – 2, Káčerová – 1, Tarabiková – 1, Tomiczková, Lojová Le., Ďurčanová, Vavrová, Pekarová
Fauly: 23 19   TH: ZA 15 / 35 (43%) – BR 3 / 14 (21%)

Hodnotenia trénerov:
Prvý zápas so Slovinským Zasavje bol veľmi dôležitý. Nám trochu dlhšie trvalo, kým sme sa dostali do správneho rytmu. Bolo to spôsobené aj tým, že sme zapracovávali dievčatá z Trnavy, ktoré nie sú zvyknuté na náš systém hry. Dievčatá ale neustále bojovali a nedali súperkám ani jednu loptu zadarmo, tak ako aj oni nám. Slovinky hrali podobným štýlom ako my. Bránili po celom ihrisku a snažili sa vyvinúť tlak na loptu. Bol to pekný, rýchly basketbal. Po pomalšom rozbehu sme využili svoju výškovú prevahu, veľký tlak na súperky, ktorý pramenil do množstva získaných lôpt. Do konca zápasu sme si udržovali 20 bodový rozdiel. Bol to náročný zápas až do konca, súperky sa nevzdávali ani za nepriaznivého stavu.
Druhý zápas sme hrali proti dievčatám z Jelenej Gory z Poľska. Ich hráčky boli vysoké a urastené. Zápas začal v neskutočnom tempe. Naše dievčatá výborne bránili a súperky sa dostali asi len 3 krát na útočnú polovicu. Zvyšné body nám dali z trestných hodov. Nám vychádzali nacvičené signály, po ktorých sme dávali ľahké koše. Náš tlak neustále rástol, ako aj náskok. Súperkám sa musí nechať, že po celý zápas bránili osobnú obranu po celom ihrisku. Zápas trval bez 5 minút dve hodiny.  Rozhodcovia pískali každý možný faul na oboch stranách. Hádzali sme 41 trestných hodov a súperky 45. Nám sa vyfaulovali až 4 hráčky.
Tretí zápas o víťazstvo v skupine sme nastúpili proti domácim hráčkam z Bochnie. Zápas začal trochu nervózne. Súperky vedomé si veľkej pomoci rozhodcov, ktorý nevideli fauly a miesto nich pískali technické chyby našim dievčatám, hrali veľmi tvrdo a nečisto. Viaceré naše dievčatá si odniesli z tohoto zápasu veľa šrámov a zranení. Bojovnosť sa dievčatám nedala zaprieť, ale proti stálo 7 hráčov súpera.
Po prehratom zápase o víťaza v skupine sme skončili na druhom mieste a v ceste do finále proti nám stál víťaz druhej skupiny, čo boli hráčky Young Angels Košice 2002. Košičanky nastúpili s dvomi posilami, ktoré v konečnom hodnotení boli aj najlepšie hráčky turnaja. Naše dievčatá začali s príliš veľkým rešpektom, ale postupom času sa viac osmeľovali a snažili sa. V tomto zápase sa ale opäť ukázala väčšia zohratosť Košičaniek, ako aj vyrovnanosť lavičky. Naše dievčatá prehrali zo cťou a bojovali o každú loptu. Prehrali sme druhým najnižším rozdielom proti Košičankám o 25 bodov. Menej prehrali len hráčky Bruntálu, nášho súpera o celkové tretie miesto a to o 21 bodov.
Na náš posledný zápas dievčatá vstupovali odhodlané zvíťaziť a konečne opäť doviesť domov nejakú medailu. Zápas sa odvíjal podľa očakávania, keďže s Bruntálom sme sa už stretli aj v tejto sezóne v rámci Česko-Moravskej ligy. Od samého začiatku to bol boj o každú loptu a rýchly basketbal zo strany na stranu. Polčas skončil remízou. V tretej štvrtine sa na našich dievčatách prejavila únava a ozvali sa aj zranenia a šrámy z celého turnaja. Úplne nám odišla hra spod koša, čo malo za následok vytvorenia si náskoku Bruntálu, ktorý bol nakoniec rozhodujúci. Na koniec sme teda obsadili krásne 4.miesto.

Hodnotenie hráčok:

Adel - odohrala veľmi vydarený turnaj, jej hra sa zlepšovala zápas od zápasu. Zvýšila aj početnosť streľby, pridala aj pekné vniky, ale ešte treba viac rozvahy pri zakončení a vyvarovať sa zbytočnému driblovaniu. Nabehala neskutočné veľa a bojovala o každú loptu. Mala najviac asistencií.
Evka podala svoj štandardný výkon, zodpovedajúci svojmu zdravotnému stavu. Veľmi veľa nabehala a nepoznala stranenú loptu. Musí ale zlepšiť vedenie lopty a hrať viac s rozvahou, nie všetko treba riešiť rýchlosťou. Najdôležitejšie je, aby sa doliečila.
Natal vyhlásená ako najlepšie brániaca hráčka nášho tímu. Získala najviac lôpt, bola najfaulovanejšia hráčka, dokonca mala najviac blokov, len podávala striedavé výkony. V niektorých zápasoch bez koša z hry. Potrebuje tiež vniesť do svojej hry viac rozvahy a pokoja. Zlepšila streľbu z TH. Celkovo slabá  úspešnosť streľby z poľa.
Soňazlepšila obranu a to dosť výrazne, získala pomerne dosť lôpt, bohužiaľ aj veľa stratila. Straty pramenili zo zbytočného driblingu pod košom. Bohužiaľ aj u nej sa prejavila únava a pre bolesť kolena tiež nemohla na konci turnaja podať plnohodnotný výkon.
Ema V. – stále chýba doskok, či už obranný, alebo útočný, drieme v nej veľký potenciál, len ho treba prebudiť. Konečne trochu spolupracovala v útoku zo Soňou. Len stále je to veľmi, veľmi málo. Bola tretia v počte asistencií spolu so Soňou. Treba popracovať na zlepšení úspešnosti streľby.
Betka – tak ako vždy chýba kondícia, nevládze dlho hrať. Stále veľmi veľké rezervy v obrane. V útoku, ale nebezpečná pre každého súpera. Veľmi nevyrovnané výkony.
Emma P – síce nehrala v každom zápase, ale v tom ktorom nastúpila, príkladne bojovala v obrane. Nutne musí zlepšiť vedenie lopty a streľbu spod koša. Inak bojovný výkon, určite sa nestratila a nebola len do počtu.
Táňa – super výkon v obrane veľmi dobré vypomáhanie a aj obranný doskok. Nutné zlepšiť úspešnosť streľby a zbytočné straty lopty. Opäť sa jej nevyhli zdravotné problémy, ale neskutočne bojovala aj napriek problémom. Mohla by byť vzorom pre niektoré mladšie hráčky. Veľmi dobrý prehľad v hre čo sa odzrkadlilo aj v počte asistencií.
Vanesa G. – podala svoj priemerný výkon, čo bolo ovplyvnené zdravotnými problémami, napriek ktorým bojovala až do konca. Na svoju postavu veľmi málo bodov a doskokov. V obrane veľmi dobré čítanie hry a vypomáhanie spoluhráčkam. Potrebuje zosilnieť a zrýchliť. Nebáť sa, niečo viac ukázať v útoku, z toho čo vie.
Peťa – vôbec sa nestratila, aj keď si na začiatku zápasu nikdy neverila, jej výkon rástol s pribúdajúcimi minútami. Platná najme v obrane. Potrebuje si viac veriť aj v útoku a pridať na doskoku. Zlepšiť sebadôveru.
Tarja – nehrala moc, ale má veľký potenciál. Musí sa naučiť náš štýl hry. Popracovať na individuálnej hernej činnosti. Na svoj vek ale veľmi šikovná, len vekový rozdiel je viditeľný.
Alex – nastúpila na chvíľu, ale snažila sa. Potrebuje ešte nejaký čas po zranení na rozohratie a dobehnutie tréningového výpadku.
Lucia V. – hrala len v jednom zápase. Odohrala ho vo svojom štandarde. Potrebuje viac kľudu a rozvahy pri útoku. Popracovať na driblingu. V útoku, ale stále platná hráčka. Tiež sa podstatne zlepšila v obrane a stále zlepšuje.
Saša – asi najväčšie a najpríjemnejšie prekvapenie. 1 miesto v MVP na turnaji v našom družstve. Najviac bodov, najviac doskokov. Škoda zdravotných problémov na konci turnaja. Veľmi platná hráčka pod košom súpera. Druhá najlepšie blokujúca hráčka. Zapadla veľmi rýchlo do nášho systému hry. Tiež ale musí zlepšiť vedenie lopty a útočnej hry pod košom.
Lenka – spočiatku sa hľadala, predsa len hrávala iným štýlom. Rýchlo sa ale našla a zlepšovala sa nielen v obrannej činnosti. Nebála sa proti starším hráčkam a veľmi dobre zapadla do tímu. Potrebuje sa ale ešte trochu zohrať a zlepšiť obrannú a útočnú fázu. Veľmi šikovná a nádejná.
Lucia L. – odohrala tiež len jeden zápas, v ktorom sme ju skúšali na rôznych postoch. Hľadala sa na začiatku zápasu. Predsa len rozdielny systém hry je viditeľný. Je ale veľmi šikovná, nebojí sa osobných súbojov. Škoda že odohrala len jeden zápas.

Na záver by som sa chcel poďakovať rodičom, ktorý pomohli zabezpečiť dopravu do Bochnie, samozrejme aj výdatne povzbudzovali a pomáhali. Všetkým dievčatám, ktoré nastúpili a bojovali od začiatku do konca. Príkladne bojovali a reprezentovali nie len mesto Žilina ale aj Slovenský dievčenský basketbal.

Konečné poradie na turnaji:

1. Young Angels Košice
2. MOSiR Bochnia
3. SK Bruntál
4. BKM Žilina
5. UKS 3 Żyrardów  
6. MKS MOS Karkonosze Jelenia Góra
7. UKS BAT Kartuzy
8. SD Felix Zasavje (Slovinsko)

(TZA, PGE)

Späť