Prvé víťazstvo žiačok v slovenskej súťaži

04.02.2014 23:47

Po sobotňajších domácich zápasoch s Banskou Bystricou privítali v nedeľu naše žiačky v dohrávanom zápase 4.kola oblastnej súťaže SBA súťaže dievčatá z Levíc a po tesne prehratom 1.zápase dosiahli v 2.zápase síce prekvapujúce, ale zaslúžené víťazstvo. Bolo to ich vôbec prvé víťazstvo v slovenskej súťaži žiačok, kde sa v tejto sezóne stretávajú takmer výlučne so staršími súperkami.

BKM Žilina - BKŽ Levice 56:61
Gondová-31, Dúcka-12, Jamborová-7, Fatrsíková-4, Michalcová-2, Skaličanová, Kothajová, Rajčanová, Tomiczková

BKM Žilina - BKŽ Levice 76:55
Gondová-35, Dúcka-15, Skaličanová-14, Jamborová-12, Fatrsíková, Michalcová, Kothajová, Rajčanová, Tomiczková

Hodnotenie trénera:
„Musím povedať, že som pred zápasom vnútorne neveril, že môžeme aj vyhrať. Vedeli sme síce, že tento súper má tiež družstvo zložené hlavne z 2000 a 2001, teda ako my, ale v našom družstve chýbali až 4 hráčky základného kádra (Nina Muráňová, Paťa Škorvánková, Vladka Belčíková a Sima Ďurneková), z toho obidve rozohrávačky.
Museli sme použiť obidve rozohrávačky zo starších minižiačk (2002): Natálku Rajčanovú a Adelku Tomiczkovú. Tie boli najprv vyplašené z toho, že súper bráni až od polovice ihriska a nie po celom ako sú zvyknuté zo svojej súťaže a stratili viackrát loptu hlúpymi prihrávkami. Súper nás za to trestal lacnými košmi. Postupne si však zvykli a k víťazstvu prispeli výbornou prácou v obrane. Zaslúžia si veľkú pochvalu, že sa nezľakli o 1-2 roky starších súperiek a prišli pomôcť chorobami zdecimovanému družstvu žiačok. Pochvalu si tiež zaslúži Terka Michalcová, ktorá nastúpila síce priamo z maródky, ale nenechala nás v štichu.
Súper mal síce v priemere výškovú prevahu, ale naše najvyššie hráčky boli trochu vyššie ako súperky a dokázali to aj patrične využiť. Veď sme spolu v oboch zápasoch doskočili až 38 !!! lôpt v útoku. Na strane súperiek bola síce väčšia vyhratosť a rýchlosť, ale naša malá telocvičňa im nedovolila uplatniť tieto zbrane. Naopak naše hráčky veľmi rozumne využívali nacvičené signály a navyše aj výborne strieľali a doskakovali. V závere súper akoby odpadol fyzicky, naše dievčatá až prekvapujúco dominovali, súper sa úplne rozsypal a poslednú štvrtinu prehral o 16 bodov.
Myslím, že jeden zo svojich vôbec najlepších výkonov v kariére podala Barča Gondová, ale vynikajúci výkon podala aj Lucka Dúcka a v 2.zápase sa pridala Katka Skaličanová. Solídny štandard odviedla aj Miška Jamborová. Ostatné dievčatá bojovali a odviedli kus čiernej roboty v obrane. Všetky si zaslúžia pochvalu. Toto víťazstvo patrí celému tímu, lebo ukázal veľké  bojovné srdce a obrovskú túžbu po víťazstve. Dôležitá bola tiež disciplína, pretože sa nám tentoraz nikto nevyfauloval.
Osobne ma veľmi teší, že už nemáme v tejto pre nás veľmi ťažkej súťaži v kolónke víťazstiev nulu. Pred sezónou som veľmi pochyboval, či sa nám podarí vyhrať, čo len jeden zápas. Treba si uvedomiť, že nastupujeme proti starším dievčatám, ktoré nás prevyšujú nielen vekovo, čiže fyzicky, ale aj zápasovými skúsenosťami. Naše dievčatá hrajú súťaž len druhý rok, súperi štvrtý a niektoré piaty rok. Navyše naše družstvo nie je personálne stabilizované. Postupne k nám prichádzajú nielen úplne začiatočníčky, ale aj hráčky z iných žilinských družstiev, ktoré si musia zvykať na iný spôsob hry a zžiť sa s ostanými spoluhráčkami.
Už posledné naše zápasy v Liptovskej Osade a doma s Banskou Bystricou naznačili naše herné zlepšenie a rastúcu formu. Výkon s Levicami bol len akousi čerešničkou na torte. Verím, že v plnej zostave potrápime aj ďalšie družstvá.
V klube práve zvažujeme, či na budúci rok prihlásiť dievčatá do celoslovenskej súťaže starších žiačok. Po posledných výkonoch som nadobudol dojem, že na to nájdeme financie a dáme týmto dievčatám možnosť prezentovať sa aj celoslovensky. Viaceré si zaslúžia dostať možnosť prezentovať sa aj celoslovensky príp. pred očami reprezentačných trénerov príslušnej vekovej kategórie, na čo je takáto súťaž ideálnou príležitosťou.“

(PGE)
 

Späť