Skvelý turnaj v poľskej Bochnia 07.-09.06.2013

10.06.2013 08:38

Družstvo dievčat ročník 2001/0 z Basketbalového klubu mládeže Žilina-Závodie sa zúčastnilo na dobre obsadenom medzinárodnom turnaji v poľskej Bochnii za účasti družstiev z Poľska, Česka, Maďarska a Slovenska. Dievčatá zohrali 4 zápasy so silnými súpermi. Po dvoch víťazstvách nad Sosnowcom 67:37, a Wroclawou 57:55 prehrali v semifinále dosť nešťastne s družstvom Zvolena 50:54, keď sme celý zápas viedli a víťazstvo stratili doslova v posledných sekundách. V boji o 3.miesto podľahli poľskej Wroclawi 54:68. Celkovým víťazom sa stalo domáce družstvo Bochnie pred Zvolenom a Wroclawou. Naše dievčatá obsadili nakoniec 4.miesto zo 6 zúčastnených družstiev, ale minimálne strieborné medaily nám tentoraz ušli len o vlások.

Zápasy v skupine A: (sobota 08.06.2013)
Sosnowciec : BKM Žilina Závodie  37 : 67  (02:28,10:07,08:08,17:24)
Gondová a Jamborová -16, Fatrsíková -9, Gašpieriková -6, Skaličanová -5, Dúcka -4, Belčíková, Buryová, Gažiová, Michalcová a Švecová -2, Muráňová -1

Wroclaw : BKM Žilina Závodie  55 : 57  (10:17,09:07,23:10,13:23)
Gondová a Jamborová -12, Belčíková -8, Dúcka -7, Gašpieriková a Skaličanová -5, Fatrsíková -4, Gažiová a Švecová -2

Semifinále: B2-A1: (sobota 08.06.2013)
BK ZŠ Zvolen : BKM Žilina Závodie  54 : 50  (03:14,11:08,07:16,33:12)
Gondová -18, Fatrsíková -8, Belčíková a Jamborová -6, Dúcka a Skaličanová -4, Gažiová a Michalcová -2

Zápas o 3.miesto: (nedeľa 09.06.2013)
Wroclaw : BKM Žilina Závodie  68 : 54  (19:19,12:06,10:18,27:11)
Belčíková -12, Jamborová -10, Skaličanová -8, Gondová -6, Muráňová -5, Dúcka a Gažiová -4, Gašpieriková -3, Švecová -2

Organizácia turnaja, strava a ubytovanie boli na vysokej úrovni! Bývali sme v malej vilke v 3-lôžkových izbách a strava bola hneď v susedstve. K dispozícii sme mali aj plaváreň a výlet do soľnej jaskyne.

Problémy sme mali len s dopravou, lebo telocvičňa bola vzdialená 4 km od nášho ubytovania a mali sme k dispozícii len 2 autá, pretože jedno z našich áut malo po ceste do Poľska drobnú nehodu a druhé sa muselo vrátiť z rodinných dôvodov. Museli sme sa preto 2-krát otočiť. Čo bolo časovo dosť náročné a niekedy sme na zápas dobiehali na poslednú chvíľu a bez poriadnej rozcvičky.

Na záver turnaja boli ukážky z basketbalového umenia dvoch šoumenov a slávnostný nástup s ocenením najlepších družstiev. Organizátori vyhlásili z každého družstva najlepšieho hráča a najlepšie brániaceho hráča, prvé 3 družstvá dostali medaile a každé družstvo obdržalo drobnú pozornosť od organizátora.

Najlepšou našou hráčkou na turnaji bola organizátormi vyhlásená Vladka Belčíková a najlepšie brániacou hráčkou Ninka Muráňová.

Všetky dievčatá však vzorne reprezentovali naše mesto, klub aj Slovensko a patrí im za to veľká pochvala !!! K hráčkam sa prihovoril aj primátor mesta, jeho príhovor prekladali do angličtiny. Snívam o tom, že raz, keď budeme veľkí, aj nám sa podarí zorganizovať podobný turnaj.

Hodnotenie trénera p. Geráta:
"Som veľmi spokojný, lebo okrem prvého zápasu, ktorý sme rozhodli už v prvej štvrtine, sme zohrali 3 vyrovnané a dramatické zápasy, ktorých vývoj bol ako na hojdačke. Dievčatám to určite dalo veľa. Každá tu poriadne basketbalovo podrástla.

V prvom zápase so Sosnowcom, ktorý sa hral už o ôsmej ráno sme rozhodli už v 1.štvrtine (28:2), keď sme ešte ospalého súpera prekvapili dobrým pressingom, potom sa súper spamätal, ale zvrat sme už nepripustili a zápas pohodlne dotiahli do úspešného konca.

V druhom zápase so silným a sebavedomým týmom z Wroclawi sme veľmi príjemne prekvapili aj sami seba. Zápas sa vyvíjal ako na hojdačke, družstvá sa striedali vo vedení, ale nikto si nedokázal vytvoriť rozhodujúci náskok. Pred poslednou štvrtinou sme prehrávali o 8 bodov, ale v dramatickom finiši sme nakoniec strhli víťazstvo na svoju stranu. Do karát nám zahrala aj trénerka súpera, ktorá svoje najlepšie hráčky všetky postavila do 3.štvrtiny v mylnej viere, že vytvoria dostatočný náskok pred rozhodujúcou 4.štvrtinou.

Po tomto víťazstve už bolo jasné, že sme víťazom skupiny A a v boji o finále sa stretneme s druhým družstvom zo skupiny B - Zvolenom, ktorý poznáme z domácej súťaže a z posledných 4 zápasov sme prehrali len raz a aj to po predĺžení. Cítili sme, že finále je blízko-blizúčko.

Tretí zápas sa najprv odvíjal podľa našich nôt. Už po 1.štvrtine sme viedli 14:3 a pred poslednou štvrtinou bol stav 38:21, ale potom zrazu nastúpila pre nás neznáma hráčka, ktorá predtým ani potom nehrala. Strieľala nám koš za košom (celkovo 7), ale držali sme sa, dve minúty pred koncom sme stále viedli o 15 bodov 50:35. Potom však prišlo ku kľúčovému zlomu: Vyfaulovala sa nám jediná vysoká hráčka a naša hra sa zrútila. Máme úzky káder, takže tlaku Zvolena sme vzdorovali s dvoma 2002-kami a jednou začiatočníčkou, ktorá trénuje sotva 2 mesiace. Nadšene bojujúci Zvolen zápas otočil. Posledné 2 minúty sme prehrali 19:0 !!! Smola bola aj to, že posledná štvrtina sa hrala na 10 min. čistého času. Neskôr sme si overili, že neznáme hráčka bola ročník 1999, teda hrala neprávom. Mohli sme samozrejme podať protest, ale nechceli sme tým vrhnúť hanbu na celé Slovensko. Tak nám zostala len krivda na duši a finále bolo fuč. Dievčatá si poplakali, ale aj takéto zápasy sú na niečo dobré, ani v civilnom v živote nie je všetko spravodlivé.

Vo štvrtom zápase sme sa opäť stretli so svojím starým známym zo skupiny s Wroclawou, ktorá nám veľmi túžila vrátiť prekvapujúcu prehru v skupine. Smolu sme mali v tom, že 2 hráčky nastúpili so svalovým zranením, ktoré si privodili v rámci regenerácie na plavárni večer pred zápasom. Zápas bol od začiatku veľmi vyrovnaný, ešte pred poslednou štvrtinou sme viedli o 2 body, ale záver sme nezvládli a súper nás jasne prevýšil. Zlyhali sme hlavne v streľbe a v kondícii. Prejavil sa výrazne nižší objem tréningu v porovnaní so súpermi, čo zase súvisí s nedostatkom tréningových priestorov, resp. vysokými cenami prenájmov v Žiline.

Celkovo si myslím, že sme ešte neukázali všetko, družstvo aj hráčky majú veľký nevyužitý potenciál. Máme na čom pracovať a vidím veľké možnosti pre ďalší rast. "

Hodnotenie asistenta trénera p. Koštiala:
" Boli sme blízko, ale predsa ďaleko ... asi tak by sa dalo charakterizovať pôsobenie našich dievčat v poľskej Bochnii. Každopádne bolo úplne super, vydarený turnaj, dievčatá hrali SKVELO !!!
Bojovali ste každá jedna a sobotňajšie doobedie bolo neuveriteľné, tešili sme sa s Vami všetci ! Pre mňa ste už po druhom zápase boli víťazkami VY VŠETKY !
Vyhrali sme oba zápasy proti technicky lepšie pripraveným poľským družstvám a baby zaslúžene vyhrali našu skupinu. Tretí náročný zápas v jeden deň - semifinálový - si dievčatá chceli užiť a tešili sa naň. Narazili sme v semifinále na priateľský team zo Zvolena. Celý zápas bol prevažne v našej réžii a dostatočne pod kontrolou až na posledných 5 minút, keď sa súper svojou bojovnosťou na nás pomaličky doťahoval. Ešte tri minúty pred koncom sme vyhrávali o 15 bodov 50:35 a nakoniec sme to psychicky nezvládli a prehrali zápas 50:54 ! Okrem vyfaulovania našej vysokej hráčky 2 minúty pred koncom prispelo k tomuto otočeniu zápasu aj viacero už v článku spomínaných faktov, ku ktorým sa nebudem viac vyjadrovať. Samozrejme dievčatá to psychicky veľmi položilo a ďalej aj ovplyvnilo boj o bronz, kde sme v zápase s Wroclawom do poslednej štvrtiny vyhrávali a opäť sme nezvládli záver. Posledná štvrtina nám vôbec nevyšla, bola už bez dostatočnej motivácie a prestalo sa nám aj strelecky dariť.

Vyrovnané zápasy nám dali veľmi veľa a baby získali určite nové skúsenosti, ktoré nám chýbali z domácej súťaže. Každý zápas bol vyrovnaný a rozhodovali individuálne chyby a maličkosti. Sobotňajšie zápasy s Wroclawom a Zvolenom ukázali dievčatám, akú veľkú rolu hrá v športe psychika. Prvý zápas sme neskutočnou bojovnosťou otočili v posledných sekundách vo svoj prospech, druhý sme zas podobným spôsobom prehrali. Tu sa dievčatá mohli naučiť, že každý zápas sa dá vyhrať ale aj prehrať a že hrať sa musí až do poslednej sekundy a nevzdávať sa!

Treba zodvihnúť hlavu, nemáme sa za čo hanbiť! Aj napriek našej nevýhode ohľadom výšky koša (260cm) sme všetkým súperom ukázali, že nie sme len do počtu a že sme im boli vyrovnaným partnerom. Turnaj mohlo vyhrať každé družstvo. Víťazstvo našich dievčat v skupine prekvapilo ale aj nás samých. Už len tá moja radosť a RADOSŤ dievčat po záverečnom klaksóne v zápase s Wroclawom URČITE STÁLA ZA TO !!! Bol to po dlhom roku neskutočný zážitok, aspoň pre mňa! Turnaj v Bochnii bol aj pre toto skvelý a veľmi vydarený po všetkých stránkach. "

Youtube video RADOSTI DIEVČAT z vyhrania skupiny a otočenie zápasu s Wroclawom

Youtube video ostatné zápasy

Štatistiky:

Strelci:  Gondová -52, Jamborová -44, Belčíková -28, Skaličanová -22, Fatrsíková -21, Dúcka -19, Gašpieriková -14, Gažiová -10, Muráňová -6, Švecová -6,    Michalcová -4, Buryová -2
Úspešnosť streľby: 36% (102/284)
Úspešnosť TH: 36% (24/66)
Percentuálna úspešnosť hráčok: Jamborová 48%, Skaličanová 47%, Gondová 43%

Počet získaných/stratených lôpt: 86/90
Najviac získaných lôpt:
Muráňová 18, Fatrsíková 13
Najviac stratených lôpt: Gašpeiriková 14, Dúcka 13

Doskoky obranné/útočné: 36/77
Najviac doskokov: Gondová 26, Jamborová 17, Fatrsíková 15

Fauly prijaté/naše: 58/74
Najčastejšie faulovaná hráčka:
Belčíková 10, Skaličanová a Muráňová 8
Najviac faulujúca hráčka:
Jamborová 12, Gažiová a Gondová 10
Asistencie:
Dúcka a Skaličanová 6
Blokované strely: 
Gažiová 5, Belčíková a Gondová 4

(PGE a LKO)

  Fotogaléria  

Napísali o nás:

  

 

Späť