Smolné 4.miesto mladších žiačok v Plzni

02.01.2015 09:49

Dievčatá z Basketbalového klubu mládeže v Závodí sa zúčastnili na veľkom medzinárodnom turnaji v Plzni pre hráčky narodené v roku 2002, kde odohrali v jednej skupine 6 zápasov s českými družstvami. V konečnom hodnotení obsadili po 3 víťazstvách a 3 prehrách konečné 4.miesto zo siedmich zúčastnených družstiev. Bronzové medaily im unikli o ten povestný chlp, pretože v konečnom účtovaní mali rovnaký počet bodov a lepšie skóre ako tretia Plzeň, ale o konečnom umiestnení rozhodol horší vzájomný zápas.

BKM Žilina-Závodie – Sokolov  38 : 26
BKM Žilina-Závodie – Strakonice  28 : 70
BKM Žilina-Závodie – Pelhřimov  20 : 0
BKM Žilina-Závodie – Plzeň  16 : 26
BKM Žilina-Závodie – Přelouč  79:12
BKM Žilina-Závodie – Klatovy  42:56

Strelci: Gažiová – 51, Gavláková S. – 35, Ďuranová – 30, Rajčanová – 26, Buryová – 18,  Gašpieriková -16, Káčerová – 10, Tadesse – 8, Chovancová – 8, Tomiczková – 6, Derkitsová - 4

Hodnotenie trénera P.Geráta: 
„ S týmto družstvom sme už na 4.medzinárodnom turnaji, tentoraz sme boli k medaile najbližšie. V poslednom zápase nám stačilo vyhrať s Klatovami a bola by strieborná. Nebolo to nereálne, na polčase sme ešte viedli a po 3.štvrtinách sme prehrávali len o 3 body, ale nakoniec sa prejavila únava z náročného programu. Mali sme predsa len užší káder, prišli sme sem len s 11 hráčkami, počas turnaja sa 2 hráčky zranili a počas zápasu sa nám ďalšie 3 vyfaulovali, takže sme dohrávali len so šiestimi a tým už jednoducho v závere došli sily. Predsa len to bol už 6. zápas v priebehu 48 hodín. Navyše polovica z dievčat posledný mesiac kvôli chrípke poriadne netrénovala, neboli teda optimálne fyzicky pripravené.  Dievčatám nemožno uprieť snahu, veľmi obetavo bojovali aj napriek rôznym zdravotným problémom, ukázali veľké odhodlanie a túžbu po víťazstve.

Som rád, že sme sa tohto turnaja zúčastnili aj pred 2 rokmi (11.miesto zo 14 družstiev), takže sme sa teraz znovu stretli s niektorými českými družstvami a môžeme porovnávať. Napr. s Klatovami sme predtým prehrali o 60 bodov a s Plzňou o 30. Mám z toho dobrý pocit a cítim, že ideme dobrým smerom. Výkonnostne sme sa teda k silným súperom jednoznačne priblížili. Technicky aj pohybovo sme sa im vyrovnali, rezervy máme v koncentrácii na obrannú činnosť, zaostávame vo vyhratosti, čo vyplýva z menších zápasových skúsenosti.

Celkovo som so športovou úrovňou turnaja veľmi spokojný. Hral sa tu rýchly, behavý a fyzicky náročný basketbal bez veľkých špekulácii a s dôrazom na fyzickú pripravenosť, rýchle protiútoky a agresivitu v obrane. Teda v súlade so súčasným vývojom mládežníckeho basketbalu vo svete. Zohrali sme vo veľmi nahustenom programe 4 vyrovnané a 2 jednoznačné zápasy. Veľa nám to dalo. Pre dievčatá to bolo veľmi poučné a určite si odniesli veľa skúseností a silnú motiváciu do ďalšieho tréningu.

Z jednotlivcov sa v útoku najviac presadzovala Betka Gažiová, ktorá sa dostala aj do najlepšej päťky turnaja (All Stars). V obrane výborne zahrala Natálka Rajčanová a našu hru výborne dirigovala Saška Gavláková. Pre staršie zranenia nemohli ukázať všetko, čo v nich je Vanessa Gašpieriková a Miška Buryová, ale nastúpili a družstvu veľmi pomohli. Všetky dievčatá si však zaslúžia pochvalu za bojovnosť a snahu, ktorú ukázali. Veľmi dobre reprezentovali nielen Žilinu, ale aj svoju krajinu.“

Fotogaléria z turnaja

(PGE)

Späť