Staršie mini na východe Slovenska

14.03.2022 11:59

Staršie minižiačky r.2010 úspešne zvládli náročný zápasový víkend na východe Slovenska. V rámci regionálnej súťaže v sobotu 12.3. nastúpili v poslednom kole na palubovke Bardejova a v nedeľu dohrávali odložené zápasy v Košiciach. Štyrmi víťazstvami si upevnili líderske postavenie v tabuľke.

BKM Bardejov - BKM Žilina 17:43 (07:12,00:09,05:13,05:09)
Harantová 16b, Kubošová 6b, Jaroščiaková 5b, Trnovcová a Šmihovská po 4b, Koscelníková, Kubelová, Rybárska a Tolnayová po 2b, Adamíková, Koporcová, Rumanová, Syneková, Štekláčová
Fauly: 12 - 4   TH: BJ 13% (1/8) - ZA 25% (2/8)
VIDEOZÁZNAM
 
BKM Bardejov - BKM Žilina 12:51 (04:14,02:05,04:17,02:15)
Jaroščiaková a Rumanová po 13b, Harantová 7b, Šmihovská 5b, Koscelníková a Tolnayová po 4b, Adamíková 3b, Rybárska 2b, Koporcová, Kubelová, Kubošová, Syneková, Štekláčová, Trnovcová
Fauly: 18 - 7   TH: BJ 0% (0/2) - ZA 41% (9/22) 
VIDEOZÁZNAM
 
TYDAM UPJŠ Košice - BKM Žilina 15:93 (04:22,01:30,10:17,00:24) oficialne 10:61
Kubošová 15b, Harantová a Štekláčová po 10b, Adamíková, Jaroščiaková, Rumanová a Tolnayová po 8b, Koscelníková, Rybárska a Trnovcová po 6b, Kubelová a Šmihovská po 4b, Koporcová, Syneková
Fauly: 3 - 10   TH: KE 20% (2/10) - ZA 50% (1/2)
VIDEOZÁZNAM
 
TYDAM UPJŠ Košice - BKM Žilina 19:78 (05:19,04:12,08:23,02:24) oficialne 19:70
Rumanová 16b, Harantová, Kubelová a Koscelníková po 8b, Tolnayová 7b, Rybárska a Šmihovská po 6b, Jaroščiaková 5b, Adamíková a Trnovcová po 4b, Koporcová, Kubošová a Syneková po 2b, Štekláčová
Fauly: 2 - 3   TH: KE 33% (1/3) - ZA 75% (3/4)
VIDEOZÁZNAM
 
Hodnotenie trénera:

Prvý zápasovo nabitý víkend máme výsledkovo úspešne za sebou. Cesta na severovýchod Slovenska bola zdĺhavá, ale bezproblémová. Súperky z Bardejova sme vôbec nepoznali, preto sme súpera nepodceňovali. Prvý zápas sme začali sviežo a dostali sa rýchlo do malého vedenia. Potom však dievčatá poľavili, dali domácim dievčatám šancu vrátiť sa do zápasu a nepredvádzali to, čo sme od nich vyžadovali. Postupne sme sa však súperkám vzdiaľovali a zápas sme dotiahli do úspešného konca, aj keď s výkonom družstva sme spokojní neboli. Chýbalo viac pohybu a uvoľňovanie sa pre nahrávku, zakončenia boli zbrklé, chýbala väčšia spolupráca v tíme a komunikácia. Slabší výkon družstva sme pripisovali „aklimatizácii“ sa novému prostrediu a cestovaním na zápasy. Verili sme, že do druhého zápasu nastúpime ako družstvo, ktorému právom patrí priebežné prvé miesto v tabuľke. Bohužiaľ ani naše dohovory nepomohli a druhý zápas bol z našej strany jedno veľké trápenie. Dlho sme rozmýšľali, čo s loptou, stáli sme a upchávali sme si šestku, lopty nám vypadávali z rúk, vytratil sa pohyb po ihrisku, boli sme dezorientovaní a neraz útočili na svoj kôš, pribúdali zbytočné straty lôpt. Keď nám to ešte k tomu prestalo padať do koša a nastali aj viacminútové pasáže bez skórovania, pribudla aj nervozita. Mali sme šťastie, že nás za toto súperky nedokázali potrestať. Naša obrana bola tiež len priemerná, ale na domáce baby stačila. Bardejovu sme toho veľa nedovolili, nepúšťali sme ich pod náš kôš, často to boli len nepripravené strely z diaľky. V zápasoch oceňujem aspoň snahu väčšiny našich dievčat.
Obraz nezáživnej hry bol spôsobený aj tým, že si Bardejovčanky najmä v druhom zápase často pomáhali stojacou obranou, čím upchávali priestor na vniky do koša, neúmyselne zdvojovali naše hráčky, ktoré vynášali loptu do útoku, na čo naše baby nevedeli včas zareagovať. Sem tam sa objavili aj nepovolené clony, ale vzhľadom na skóre sme to s rozhodcami extra neriešili a chceli sme donútiť naše baby trošku porozmýšľať.
Aj napriek priemerným výkonom celého družstva sme oba zápasy jednoznačne vyhrali. Verím, že v odvete zahráme našu rýchlu hru a zápasy ukončíme už do polčasu.
Po presune do Košíc a zaslúženom oddychu sme v nedeľu nastúpili na odvetu na Tydame. Nakoľko mladšie dievčatá z Tydamu hrajú poctivú osobnú obranu, vedeli sme, že sa trápiť v útoku nebudeme a že sa vrátime k našej rýchlej hre s nahrávkami do protiútoku a že po doskokoch budeme úspešní. Dievčatá dostali cieľ, aby každá skórovala, preto sme podľa toho stavali aj dievčatá do pätiek. Dievčatá tento cieľ naplnili, čo nás trénerov teší, keď každá zo 14 dievčat sa môže tešiť z premenného koša. Výkon družstva bol oveľa lepší, behavejší ako v Bardejove, viac sme o každú loptu bojovali. V zápasoch boli aj pekné momenty, nacvičené akcie, hľadali sme voľné spoluhráčky a nestáli sme.
Víkend nám tiež ukázal, že v basketbale je dôležité aj porozmýšľať, zapojiť aj hlavu, nielen ruky a nohy a hlavne neprispôsobovať sa súperovej hre.
Aj keď výkony drusžva boli priemerné, dokopy sme v štyroch zápasoch zakončovali s úspešnosťou cez 42%, čím si udržujeme slušné percento skórovania. Prvykrát sa nám v sezóne stalo, že sme v prvom zápase s Tydamom vystrelili viac ako 100krát na súperov kôš a dali viac ako 90b.
Najbližší víkend nás čaká opäť nádielka zápasov, tentokráť na našom prvom medzinárodnom turnaji v Poľsku.

Hodnotenie asistentky trénera:
Víkendové dvojzápasy v Bardejove a Košiciach sa nám podarilo víťazne odohrať, k čomu dievčatám gratulujem!
Výkon v Bardejove hodnotím ako podpriemerný aj napriek tomu, že sme šikovné súperky porazili. Dievčatá sa museli popasovať okrem dlhej cesty autami aj s iným typom lopty a palubovkou, na ktorej lopty moc nechceli skákať a museli driblovať väčšou silou. Súperky v obrane držali s nami krok. Viac sme sa na ihrisku museli hľadať. Videli sme aj pekné akcie. Stále nám chýbala dravosť a rýchle protiútoky dopredu. Vieme, že dievčatá majú naviac, každá jedna z nich. Páči sa mi, že sa už nespoliehajú na jednu či dve hráčky, ktoré vedia potiahnuť v každej päťke, ale spolupracujú a každá je platnou hráčkou.
Zápasy v Košiciach dievčatá odohrali v oveľa lepšom svetle ako tie predchádzajúce v Bardejove. Bojovali o každú loptu, vracali sa do obrany, nahrávali si dlhé prihrávky dopredu a zlepšili aj doskoky. Každej sa podarilo dať kôš, čomu sa teším. Mladé a šikovné Košičanky sa nedali zahanbiť a statočne sa nám pokúšali vyrovnať a držať s nami krok. Nakoľko sme oba zápasy vyhrali o 50 bodov, opäť si dievčatá museli zvyknúť brániť až od polovice ihriska.
Určite sme si z náročného víkendu zapamätali nielen chyby, na ktorých určite popracujeme, ale aj spokojnosť z dobre prevedených akcií a aj zo samotných výhier. 
Aj keď dievčatá už vedia, že po každej pochvale príde to naše trénerské "ALE", tak na sebe všetky makajú, chcú makať a aj sa posúvajú vpred.

(LKO, ZKU)

 

 
Späť