Staršie mini víťazne na turnaji v Košiciach

28.09.2021 02:25

Uplynulý víkend sa konal v Košiciach dvojdňový prípravný turnaj starších minižiačok, kde si naše dievčatá mali zmerať sily s domácim družstvom Young Angels Košice, BAM Popradom a s družstvom mladších minižiačok Young Angels Košice. Protipandemické opatrenia bohužiaľ nedovolili domácim dievčatám v zápasoch nastúpiť a tak sme si zahrali po dva zápasy s Popradom a s mladšími domácimi basketbalistkami.
Na turnaj sme opäť pocestovali vo výrazne oklieštenej zostave. Len 11 hráčok (vrátene novej hráčky Eli ) a 5 dievčat z družstva r.2011 zvádzali so súperkami statočné súboje a v Košiciach nenašli premožiteľa. Týmto turnajom sme ukončili „maratón“ prípravných zápasov pred začínajúcou sa prvou súťažnou sezónou.

SOBOTA 25.9.
U11 Young Angels Košice - U12 BKM Žilina 17:69 (00:26,13:12,02:12,02:19)
Kubošová a Rumanová po 10b, Trnovcová a Adamíková po 8b, Lipovská 7, Tolnayová 6b, Papajová 5b, Harantová 4b, Jaroščiaková 3b, Koscelníková, Kubelová, Macúchová a Syneková po 2b
Fauly: 8 – 10,    TH: KE 40% (2/5) – ZA 10% (1/10)
VIDEO

U12 BAM Poprad - U12 BKM Žilina 32:52 (09:06,06:20,09:14,08:12)
Harantová a Tolnayová po 12b, Rumanová 10b, Papajová 6b, Jaroščiaková a Kubošová po 4b, Kubelová a Trnovcová po 2b
Fauly: 12 – 8,    TH: PP 25% (2/8) – ZA 22% (4/18)
VIDEO

NEDEĽA 26.9.
U11 Young Angels Košice - U12 BKM Žilina 19:38 (13:00,02:14,02:08,02:16)
Lipovská a Trnovcová po 6b, Adamíková, Jaroščiaková, Papajová a Tolnayová po 4b, Čanigová, Harantová, Koscelníková, Kubošová a Macúchová po 2b
Fauly: 2 – 5,    TH: KE 17% (1/6) – ZA 50% (2/4)
VIDEO

U12 BAM Poprad - U12 BKM Žilina 28:33 (07:18,06:00,09:07,06:08)
Rumanová 12b, Jaroščiaková a Tolnayová 7b, Syneková 5b, Harantová 2b
Fauly: 4 – 9,    TH: PP 50% (3/6) – ZA 44% (4/9)
VIDEO

Body celkom:
Rumanová 32, Tolnayová 29, Harantová 20, Jaroščiaková 18, Kubošová a Trnovcová 16, Papajová 15, Lipovská 13, Adamíková 12, Syneková 7, Kubelová 4, Koscelníková 4, Macúchová 4, Čanigová 2, Koporcová, Vavreková

FOTOGALÉRIA Z TURNAJA

Hodnotenie trénera:
Prípravné zápasy na turnaji v Košiciach boli našimi poslednými pred začiatkom súťaže. Cestovali sme na ne len s desiatimi 2010tkami, ktoré sme doplnili o päť dievčat z ročníka 2011 a o novú hráčku Eli, ktorá len nedávno začala s nami trénovať. Mrzí, že covid zohral opäť úlohu a nemohli sme si zmerať sily aj s domácimi 2010tkami. Na druhej strane som rád, že sme si zahrali zápasy aj proti mladšiemu domácemu družstvu, kde si viac zahrali dievčatá, ktoré v príprave zbierajú viac zápasových minút. 
Do prvého zápasu s behavými Košičankami sme vstúpili výborne a spravili sme si náskok, ktorý sme postupne navyšovali. Dôležitým tu nebola výška skóre, ale správne obranné postavenie našich hráčok a prvky z tréningu. Často sme strieľali a bojovali o každú loptu, mali sme výškovú prevahu. Baby hrali s chuťou a družstvo potiahli bojovníčky Nene s Kamčou, ktorým dobre sekundovali Laura a Tamarka. Prvé zápasové minúty si odohrala spomínaná Eli, ktorá sa vôbec nestrácala.
Zápasy s Popradom sú vždy vyrovnané a tak to bolo aj teraz. Rozhodujúci náskok spravila Kikina päťka, ktorá agresívne bránila súperovu rozohrávku a získavala dôležité lopty. S touto štvrtinou som bol ozaj spokojný, baby sa na ihrisku videli, vychádzali nám dlhé nahrávky dopredu, doskakovali sme a dokázali sme behať so súperom. Zápas vyšiel Kike, najlepšími strelkyňami boli Vivi a Lea. V oboch sobotňajšich zápasoch sme mali vyokú úspešnosť streľby cez 45%.
Do nedeľných odviet sme nastúpili v pozmenených zostavách. Proti domácim sme postavili spolu dievčatá, ktoré sa ešte boja zobrať na seba zodpovednosť a tak to aj vyzeralo. Hrozivý začiatok 13:00 pre domácich. V ďalších štvrtinách sme sa prebrali a snažili sa hrať rýchlo dopredu a zápas sme otočili. Družstvo potiahli Kamilka s Laurou, ktorá bola všade. Skúsenejšie dievčatá Lea, Kika a Vivi nastúpili len na posledné minúty, aby sa zahriali pred zápasom s Popradom. V zápase nastúpila aj výletníčka Viky z družstva 2012, ktorá si na chvíľu po vyše roku opäť zahrala.
V poslednom zápase sme nastúpili s vymenenými päťkami ako v predchádzajúcej konfrontácii, nakoľko ma zaujímalo, či aj Leina päťka dokáže s tou popradskom behať a získavať lopty tak, ako v sobotu tá Kikina. Zároveň do zápasu nenastúpili všetky hráčky, keďže cieľom bolo, aby sa dievčatá naučili hrať a vydržať v tempe celú štvrtinu. Kikina päťka začala výborne, napádala súperovu rozphrávku, agresívne bránila, získala veľa lôpt a vybojovala náskok. To sme aj chceli a čakali sme, ako zahrá partia okolo Lei. Bohužiaľ, baby boli oveľa pomalšie ako súperky, strácali sme lopty a mali sme šťastie, že súperky nám nedali viac košov. Žiadny kôš sme aj napriek výškovej prevahe nedali, útočný doskok takmer žiadny, bránili sme hráčky z boku...za čo sme dievčatá počas zápasu výrazne skritizovali. Pomohlo...baby zabojovali a vo vyrovnaných ostatných štvrtinách sme si udržali malý náskok a tešili sa zo štvrtej výhry na turnaji. Vyzdvihol by som v tomto zápase trojicu Kika, Sandra a Vivi, ktoré získali až 29 lôpt. Prebudila sa konenčne aj Saška, ktorá sa nebála driblovať na kôš, meniť smer driblingu a svojimi košmi výrazne udržala náš náskok v druhom polčase.
S našim prvým dvojdňovým výletom som spokojný. Baby majú okrem zážitkov aj nové skúsenosti. Každá hráčka si dostatočne zahrala, 14 dievčat sa tešilo z koša, z čoho máme radosť aj my. Viac sa tlačíme do koša, početnejšie sme skúšali dlhé nahrávky, pokúšame sa aj o trojkové strely a začíname chápať obranné preberanie si unikajúcej súperky. Stále nás však trápi veľké množstvo stratených lôpt, pomalé sa uvoľňovanie niektorých hráčok k lopte, taktiež dribling s hlavou dolu.

Hodnotenie asistentky trénera:
Cez víkend sme cestovali na posledné prípravné zápasy v rámci turnaja do Košíc. Cesta vlakom nám, na naše prekvapenie, zbehla celkom rýchlo. Všetci sme sa tešili na to, aké výzvy nás čakajú a aké nové skúsenosti si odtiaľ prinesieme. Naplánované boli zápasy s BAM Poprad (U12), Young Angels Košice (U12) a Young Angels Košice (U11). Nakoľko nám hracie plány skomplikoval covid, tak sme radi, že sme mohli nakoniec zahrať dvojzápasy s Popradom a mladšími minižiačkami z Košíc.
Prvý sobotný zápas sme začali s mladšími minižiačkami. Naša nasadená prvá päťka urobila značný náskok a výhru sme si udržali až do konca zápasu. Rovnako boli dievčatá bojovné na získané lopty, častej streľbe na kôš, či v počte útočných doskokov. Druhá päťka začala zmätkovať, stratili sme priveľa lôpt, útočné a obranné doskoky sme takmer nevideli a nakoniec svoju štvrtinu prehrali o jeden bod. Avšak Sandre a Dominike sa podarili hodiť pekné trojky. V druhom polčase sa hra trochu zlepšila, dievčatá sa prebrali k životu. Svoj prvý zápas si vyskúšala aj naša nová hráčka Ela. Teší ma, že sa nezľakla a dokonca sa jej podarilo získať aj lopty od súpera. Celkovo nehodnotím prvý zápas za nevydarený, predsa len mali za sebou dlhú cestu vlakom a ešte presuny do telocvične. Podľa mňa sme odohrali, pre nás, dobrý tréningový zápas a tiež sme si aj šetrili sily na družstvo z Popradu.
Zápas s Popradom pripomínal sínusoidu počas jednotlivých štvrtín. Raz prehra, raz výhra a tak na striedačku. Stále sme strácali veľa lôpt nepresnými nahrávkami pri vyhadzovaní z autu štýlu priama nahrávka Popradčankám do rúk, alebo padáčikové nahrávky, ktoré taktiež končili v rukách súperiek. Málo sme sa hýbali pri uvoľňovaní. Opäť pri pohľade na počet útočných a obranných doskokov to nevyzeralo uspokojivo. Niektoré dievčatá sa nevedeli doslova odlepiť od zeme a vyskočiť, nedávali ruky hore, a aj keď ich hore dali, čakali, že im lopta padne rovno do rúk. Obrana sa vylepšila ku koncu zápasu. Kladne hodnotím, že sa nebáli strieľať na súperov kôš aj za cenu, že boli faulované a tak strieľali množstvo trestných hodov v poslednej štvrtine.
Dobre naladené zo sobotných výhier sme nastúpili v nedeľu opäť proti mladším Košičankám. Tentokrát po dohode s trénerkou Košíc sme päťky nakombinovali tak, aby si zahrali viac aj nové a menej skúsené hráčky z oboch družstiev. Naša prvá päťka nezačala veľmi šťastne. Stav po prvej štvrtine 0:13 hovorí sám za seba. Takmer všetky nahrávky z autu šli súperkám rovno do rúk. Taktiež sa dievčatá spoliehali na jednu skúsenejšiu hráčku, že ich potiahne. Žiaľ uvedomili si, že to nebude to správne riešenie, a že budú musieť zabrať aj ony. V ďalších štvrtinách sme si výhru nenechali zobrať. Zlepšili sme sa v útočných doskokoch a oproti sobotnému zápasu s nimi sme stratili oveľa menej lôpt.
Nakoľko v nedeľu bol trochu technický problém s ovládaním tabule časomiery, tak po dohode s trénerkou z Popradu sme hrali na hrubý čas 12 minút štvtina.  Hneď od začiatku sme si urobili značný náskok, aj keď zakončovanie streľbou niektorým hráčkam nevyšlo. Som rada, že ich to neodradilo a pokúsali sa strieľať znova. Snažili sme sa v útočných doskokoch, ale v tých obranných nás nebolo príliš vidieť. Druhej päťke sa vôbec strelecky nedarilo a aj veľa sme faulovali. V tretej štvrtine ma veľmi prekvapila Saška, ktorú doteraz príliš na ihrisku nebolo vidieť. Asi zabrali trénerske dohovory (haha). S jej výkonom som bola veľmi spokojná. Bola bojovná, získala lopty a premieňala strelecké pokusy. Zrazu na ihrisku stála nová Saška. Rovnako sa mi páčila Sandra, ktorá bola na tom ihrisku doslova všade. Aj keď stratila niekoľko lôpt, v zapätí ich znovu získala a rozohrala pekné akcie. Konečne sme videli aj dlhé nahrávky dopredu a aj sebčenie šlo do ústrania. Posledná štvrtina boli doslova nervy, pretože sme sa s Popradčankami doťahovali v skóre o pár bodov. Nakoniec sme sa tešili aj z posledného turnajového víťazstva, k čomu im GRATULUJEM!
Týmto turnajom sme ukončili prípravné zápasy. Už nás čakajú len tie súťažné. Budeme dúfať, že protipandemické opatrenia nám umožnia hrať súťaž čo najdlhšie a tak budeme môcť zabojovať, ukázať tímovosť a prezentovať zo seba to najlepšie tak, aby to stačilo aspoň na jedno z medailových miest vo finále.

(LKO, ZKU)

 

Späť