Statočné zápasy starších minižiačok v Banskej Bystrici

07.02.2015 21:05

V sobotu 7.februára sa v Banskej Bystrici dohrávalo 1.kolo oblastnej súťaže starších minižiačok. Naše družstvo cestovalo na dohrávané zápasy výrazne oslabené len s 11 hráčkami a aj napriek tomu dievčatá podali obetavé výkony na úkor svojich možných síl a svojim výkonom v Banskej Bystrici prekvapili.

MBK Ružomberok - BKM Žilina 08:50 (02:06,02:16,04:04,00:24)
Boženíková 18b, Kubíková L. 14b, Horváthová a Tarabíková po 6b, Michnáčová 4b, Bergerová a Tlacháčová po 2b, Košťálová, Machárová, Sedláčková   
Fauly: 4 - 5      TH: RK 33% (6/2) - ZA 33% (6/2)

ŠKP 08 Banská Bystrica - BKM Žilina 34:31 (09:14,13:10,08:03,04:04)
Boženíková 7b, Tarabíková 6b, Tlacháčová 5b, Bergerová a Kubíková L. po 4b, Michnáčová 3b, Sedláčková 2b, Horváthová, Košťálová, Kubíková S., Machárová 
Fauly: 11 - 11   TH: BB 33% (12/4) - ZA 45% (11/5)

Hodnotenie trénera:
"Na zápasy sme do Banskej Bystrice cestovali s oslabeným kádrom, nakoľko sa až 8 hráčok ospravedlnilo. Takýto stav sme za dva roky hrania súťažných zápasov ešte nemali. Z rodinných a zdravotných dôvodov nám chýbali Ninuš, Lula, Terka, Peťka H., Baja, Emka, Lucka H., Jessica. Vedel som, že hrať dva zápasy po sebe bude pre našich 11 dievčat veľmi náročné aj vzhľadom na to, že v zostave figurovali dve hráčky, ktoré s basketbalom začali len koncom leta, Tami vyše dvoch týždňov kvôli zraneniu netrénovala a tri hráčky sa ešte stále doliečujú z prechladnutia a nie sú 100% zdravotne fit. Dievčatá ma však veľmi milo prekvapili.
Aj napriek všetkým negatívnym faktorom, ktoré nás postihli, dalo naše družstvo hlavy hore a statočne až do konca tímovo bojovalo a na palubovke nechali všetko! Od každej som vyžadoval výkon na 110% a teraz môžem povedať, že to aj naplnili.
Ružomberčanky dnes nekládli žiadny výrazný odpor a pomohli našim babám prebrať sa po cestovaní a krátkej príprave na zápas z tréningového tempa do reality. Hrali druhý zápas po sebe a len s 11 hráčkami, čo sa odrzkadlilo už v druhej štvrtine, kde už súper fyzicky odišiel. Naša obrana fungovala na výbornú. Zápas sme odohrali len s 10 hráčkami bez možnosti striedania, kedže sa Simča zdravotne necítila na odohrania zápasu. Pod košom sme mali len dve typické vysoké hráčky, Marušku, ktorá šla na doraz svojich možností a vydržala hrať celé dve štvrtiny a novú hráčku Lenku, ktorá na ihrisku predviedla skvelý výkon so 7 košmi potvrdila svoj talent a nominácie v zápasoch aj napriek tomu, že ešte pred polrokom nevedela, čo je basketbal. Prvýkrát celý zápas odohrala Ivka, ktorá sa skvelo na ihrisku pohybovala a vypracovala si pár streleckých možností. Všetky ostatné dievčatá príkladne bránili a súpera sme do ničoho vážnejšieho nepustili.
Pred druhým zápasom som dievčatám prizvukoval, že druhý zápas s domácimi bude výrazne odlišný, najmä rýchlejší a že bude postavený na tom, ako si dokážeme ubrániť 4 klúčové hráčky súpera, ktoré trénuju so staršími dievčatami. V realite zápas rýchlejší nebol, súperovi sa moc behať nechcelo a naše baby sa súperovmu tempu prispôsobili. Domáce sa do nás sice pustili bez rešpektu, ale naše dievčatá sa navzdali a prvú štvrtinu dokázali otočiť a vytvoriť si mierny náskok. Aj v ďalších častiach sa hralo vyrovnane a najmä s minimom faulov. O zápase rozhodla tretia časť, kde sa súper na nás bodovo dotiahol a odskočil o 3 body. Súper nebol ani v tejto štvrtine lepším, len sa nám nedarilo premieňať vyložené šance spod koša alebo po dvojtaktoch. V polovici poslednej časti hry sa nám podarilo zápas zdramatizovať, keď sa za stavu 32:31 naše dievčatá pokúšali opäť zápas otočiť vo svoj prospech. Bohužiaľ sily už dochádzali a tak sa z opäť tesného víťazstva tešila domáca Banská Bystrica. 
Dnešný výkon celého družstva hodnotím veľmi pozitívne, obetavo a určite sa nemáme za čo hanbiť! Nesklamali sme a družstvo až do konca bojovalo na úkor svojho maxima. Dnešná obrana bola fantastická, bez faulov, bez zbytočných rúk, výborne fungovalo vypomáhanie pri úniku súperovej hráčky. Skvelo zahrali opäť najmä v obrane Majka s Peťkou T. a Tamarka B., ktoré dokázali so súperom behať, ubrániť si nebezpečnú 24ku a najmä nefaulovať! Jeden faul družstva za štvrtinu si taktiež ešte nepamatám! Veľká škoda nepremenených Majkiných tutoviek z dvojtaktov, ktorá okrem iného získavala dôležité lopty. Tamarka B. zahrala ďaľšie skvelé zápasy s viacerými streleckými pokusmi a vnikmi na kôš. Spokojný som aj s výkonmi druhej päťky, ktorú ťahala Sandra s Lenkou, bojovné srdiečko ukázali aj Emmka, Deniska, Maruška s Ivkou a Tamarkou K., na ktorej však bola badateľná dvojtýždňová pauza. Proti Banskej Bystrici nastúpila ako striedajúca hráčka aj Simča, ktorá sa aj napriek zdravotným problémom premáhala a snažila podať čo najlepší výkon.
Aj takéto personálne problémy boli na niečo dobré. Celé zápasy si zahrali hráčky, ktoré štandartne do zápasov naskakujú ako striedajúce hráčky a týmto získali ďalšie basketbalové skúsenosti. Nesklamali ani menej vyhraté dievčatá, ktoré sa snažili a ukázali, že treba s nimi v družstve vážne počítať. Pozitívne bolo, že sa bodovo presadilo 9 z 11 hráčok a že sme za dvojzápas faulovali len 16-krát! Ďalej ma teší, že dokážeme so súpermi zahrať kvalitne aj v prípade výpadku niektorých hráčok, čo len dokazuje že máme dostatočne vyrovnaný káder.
Za tento tímový výkon si však naše dievčatá zaslúžili oba zápasy vyhrať. Preto ten potlesk v šatni po zápasoch patril baby Vám! Super!

Zajtra nás čaká nepríjemne hryzúci súper z Rožnova, ktorý má vo svojom kádri dve 2002ky. Nakoľko nám zo zdravotných dôvodov vypadli dve hráčky, zápas odohráme pravdepodobne len s 9 hráčkami, čo bude ešte ťažšie ako dnes."

(LKO)  

Späť