Bojovné výkony mladších mini na turnaji v Plzni

02.01.2014 20:07

Medzi sviatkami - 27.-29.12.2013 sa naše mladšie minižiačky zúčastnili na medzinárodnom vianočnom turnaji v Plzni. Takmer pre celé družstvo to bol prvý turnaj, ktorý dievčatá počas svojej krátkej basketbalovej kariéry odohrali v zahraničí. Prvý deň mali dievčatá voľný deň a tak sme sa mohli v kľude, po únavnej ceste vlakom, ubytovať na internáte a oboznámiť sa s priebehom celého turnaja, na ktorom štartovalo vyše 50 družstiev, z toho 20 zahraničných zo Slovenska, Rakúska, Nemecka, Slovinska, Lotyšska a Litvy. Vo večerných hodinách organizátori pripravili otvorenie turnaja v hlavnej hale spojené s bohatým kultúrnym programom a diskotékou, na ktorej sa naše malé slečny poriadne vybláznili.

V sobotu 28.12.2013 sme v do-obedňajších hodinách odohrali hneď po sebe prvé dva zápasy v skupine proti chlapčenským družstvám zo Slovinska a domácim chlapcom.

1.zápas 28.12.2013 - 08:30
KK Keleja (ch SLO) - BKM Žilina 76:04

Bergerová a Váňová 2b

2.zápas 28.12.2013 - 10:50
BK Loko Plzeň (ch CZE) - BKM Žilina 104:06

Gabrišová, Gavláková a Horváthová po 2b

Prvý zápas bol v znamení obrovského rešpektu pred dobre stavanými chlapcami zo Slovinska, ktorí nebrali žiadny ohľad na naše baby. Dievčatá sa veľmi ťažko presadzovali a dostávali do útoku, bolo na nich vidieť veľký strach. Zápas s domácimi, ktorých minulý rok s prehľadom porazili naše staršie minižiačky, bol ešte o niečo akčnejší. Chlapci z Plzne nám takmer celý polčas nedovolili prejsť za polovicu ihriska a veľmi šli po výsledku s cieľom dosiahnuť "stovku". Baby sa opäť chlapcov báli, ale snažili sa, ako mohli a bojovali až do konca, za čo si zaslúžia pochvalu! Väčšina dievčat počas týchto zápasov inkasovala pár úderov a po zápasoch im ostali na rukách modriny a narazené prsty, z čoho dobrý pocit určite nemali.
Po zápasoch s chlapcami sme v skupine obsadili konečné 3.miesto a automaticky sme boli preradení do skupiny o 9.-15. miesto. Vo večerných hodinách nás čakalo ďalšie chlapčenské družstvo, tentokrát už aj s troma dievčatami. Voľné poobedie sme využili na oddych od basketbalu a navštívili sme centrum Plzne, terárium a posedeli sme si na chutnej pizzi.

3.zápas 28.12.2013 - 19:00
BK Tigers České Budejovice (ch CZE) - BKM Žilina 60:15

Strážovcová 7b, Derkitsová 4b, Gavláková a Horváthová 2b

V tomto zápase už bolo vidno posun vpred, najmä čo sa týka nášho útočenia a väčšieho sebavedomia niektorých dievčat. Za tento zápas musím pochváliť Baju, ktorá prekvapila svojou agresivitou a chlapci to s ňou nemali také jednoduché. Zabúdali sme však na to, že hráme opäť voči veľmi rýchlym a vysokým chlapcom, ktorí si naše baby jednoducho prehadzovali a veľmi ľahko skórovali. Ťažké to bolo aj v útoku a preto každý náš kôš z hry alebo z trestného hodu potešil.
Posledný deň turnaja nás doobeda čakalo konečne čisto dievčenské družstvo (celkovo tri dievčenské družstvá v našej kategórii) - domáce dievčatá, ktoré tiež boli veľmi vysoké a výzorovo staršie - v súboji o 11.miesto.

4.zápas 29.12.2013 - 10:50
DBaK Plzeň (d CZE) - BKM Žilina 102:20

Horváthová a Košťálová 6b, Gavláková 4b, Strážovcová a Váňová 2b

Zápas sme si pokazili hneď v prvej štvrtine, ktorú sme prehrali o vyše 30 bodov, vďaka nedôslednej obrane našich báb a prehnanej snahe bezhlavo útočiť. Chytili sme sa až v tretej štvrtine, v ktorej nám vyšlo pár pekných akcií a dali sme 13 bodov. Domáce dievčatá, ktorých bolo na zápase len 9, šli tak isto po "stovke", ktorú dosiahli v poslednej minúte po našich chybách v rozohrávke. Tešiť ma môže stúpajúca bojovnosť a sebavedomie dievčat, ktoré pribúdalo od zápasu k zápasu.

Po zápase s Plzňou sme mali celé poobedie voľno, ktoré sme strávili na bowlingu. Dievčatám sa hádzanie ťažkých gúľ do kolkov veľmi zapáčilo a tri hodiny neúnavne súperili medzi sebou a poriadne si to užívali. Vo večerných hodinách sme sa zúčastnili záverečného ceremoniálu s vyhlasovaním výsledkov a cestovali domov.

Dievčatá tak obsadili na turnaji konečné 12. miesto z 14. družstiev a za svoje účinkovanie na turnaji sa vôbec nemusia hanbiť. Reálne nebolo možné uhrať lepšie výsledky. Na turnaji zo 14 družstiev boli len tri dievčenské a všetky si počínali podobne, ako naše. Mrzí ma, že organizátor nevyhovel mojej požiadavke a požiadavke trénerky domácich dievčat, aby sa vytvorila zvlášť kategória výslovne len pre dievčenské družstvá a prípadný mix. Takto by si baby zahrali s oveľa väčšou chuťou a nie so strachom pred ublížením a určite by sa častejšie radovali z úspešných košov. Získali by tak určite viac skúseností z hernej praxe! Treba si priznať, že najlepšie české družstvá a zvlášť chlapčenské sú pre nás výkonnostne zatiaľ nedostižné. Najlepšie kluby v Česku sa snažia podchytiť talenty už od prvej triedy. Naše družstvo sa len tvorí. Dievčatá trénujú 1-2 roky, 3 z nich začali trénovať až v tomto školskom roku. Preto sme na turnaj nešli s veľkými očami, dôležitejšie bolo zúčastniť sa. Zároveň sme sa naučili, čo znamená reprezentovať nielen svoj klub, mesto, ale aj krajinu.

Za účinkovanie na turnaji chválim celé družstvo ako jeden tím, nielen za bojovnosť a odvahu nastupovať proti vyšším a tréningovo vyspelejším chlapcom, ale aj za slušné správanie počas cestovania a celého turnaja.

Veľká vďaka patrí rodičom - p. Bielikovi, p. Ondrovi a p. Tarabíkovi -, ktorí mi pomohli s dievčatami nielen pri cestovaní s ich veľkými batožinami, pri presunoch električkou a MHD, s dozorom o dievčatá, ale aj s celkovou starostlivosťou o všetky dievčatá. Dievčatá sa vrátili domov v poriadku a určite majú kopec pekných spomienok na Plzeň a tento turnaj. Ďakujem!

Strelkyne družstva BKM Žilina:
Horváthová 10b, Strážovcová 9b, Gavláková 8b, Košťálová 6b, Derkitsová a Váňová po 4b, Bergerová a Gabrišová po 2b, Frolová, Halamová, Kubíková, Sedláčková, Tarabíková, Vrždáková.

Kategória U11- konečná tabuľka:

1) BK Sojky Pelhřimov - chlapci
2) BK Klatovy - chlapci
3) KK Keleja - chlapci
4) SŠB Pardubice - chlapci
5) Karpem Holýšov - chlapci
6) Sršni Sokol Písek - chlapci
7) BK Loko Plzeň - chlapci
8) Tygři Praha - chlapci
9) BK Strakonice - chlapci
10) Tigers Č. Budějovice - mix
11) DBaK Plzeň - dievčatá
12) BKM Žilina - dievčatá
13) BK ZŠ Terchová - mix
14) DJK Würzburg - dievčatá

Fotografie z turnaja
Videá z turnaja          (v príprave)

(LKO)

Späť