U12: Pekné 4.miesto v Klatovách

16.04.2023 23:42

Dievčatá z Basketbalového klubu mládeže v Žiline sa cez veľkonočné sviatky zúčastnili s družstvom roč. 2011 (U12) na veľkom medzinárodnom turnaji v českých Klatovách. V našej kategórií U12 štartovalo 10 družstiev, okrem nás všetky z Česka. Boli rozdelené do 2 skupín po 5, v každej skupine sa hralo systémom každý s každým. Nakoniec sa 1. a 2. z prvej skupiny stretol na kríž s 1.a 2. z druhej skupiny v semifinále, víťazi hrali finále a porazení o 3.miesto. Naše dievčatá sa výkonnostne nestratili. Hralo sa 4x 8 min. hrubý čas (čas stál len pri oddychovom čase). Celkovo obsadili pekné 4.miesto s bilanciou 3 výhier a 3 prehier s aktívnym skóre 181:153. Naša hráčka – Julka Štekláčová bola vybratá aj do All Stars celého turnaja. Pre úplnosť treba ešte dodať, že doma sme celý rok hrali na vysoké koše a tu sme sa vrátili opäť k malým, čo bola samozrejme naša nevýhoda.

BKM Žilina - HB Praha  33:26 (16:12)
BKM Žilina - BK Kralupy Junior  22:26 (14:18)
BKM Žilina - BK Klatovy  48:18 (20:14)
BKM Žilina - Sluneta Ústí n/L  39:14 (20:06)
BKM Žilina - Válečnice Děčín  29:45 (13:24)
BKM Žilina - DBaK Plzeň  10:24 (04:14)

FOTOGALÉRIA z turnaja

Body celkom:
Adamíková 36, Holániková 32, Benková 26, Tolnayová 24, Dubeňová 22, Štekláčová 18, Zajacová 11, Matejčíková 8, Benčíková a Macúchová po 2, Čanigová, Figuli, Hanzelová, Jakubičková, Šebeňová

Najviac doskokov v útoku: Holániková, Dubeňová
Najviac doskokov v obrane: Holániková, Tolnayová, Benková 
Najlepšia hráčka v poli (rozdiel získ. a strat. lôpt): Adamíková, Tolnayová
Najfaulovanejšia hráčka: Holániková Adamíková
Najviac blokov: Tolnayová, Benková
Najviac prihrávok: Macúchová, Adamíková

Hodnotenie trénera:

Naposledy sme sa na tomto turnaji zúčastnili v roku 2015 v kategórii U13 a tiež sme obsadili 4.miesto, ale zo 7 tímov (teraz ich bolo 10). Teda toto 4.miesto je ešte cennejšie. Dôležité je, že zápasy boli pomerne vyrovnané a neutrpeli sme žiadnu výraznú porážku. Myslím si, že výkonnostne sme od medaile neboli ďaleko, rozhodla väčšia zápasová skúsenosť súperiek. Jednoducho boli vyhratejšie a rýchlejšie reagovali na zmenu situácie na ihrisku. My sme chvíľami zaspali v obrane a dostávali sme ľahké koše z protiútokov.
Prvý zápas s HB Praha bol hneď veľmi ťažký, pretože sme naň nastupovali len 1,5 hod. po 8-hodinovej ceste vlakom. Nestihli sme sa ani ubytovať. Dievčatá však ukázali odolnosť a veľkú túžbu po víťazstve, i keď výkon bol len priemerný.
V druhom zápase s Kralupami sme nezachytili úvod, potom sme sa zlepšili, ale pre krátky hrací čas sme už zápas nestihli otočiť. Naše majstrovské zápasy trvajú bežne 2x toľko. Nakoniec sa ukázalo, že práve tento zápas rozhodol o prvenstve v skupine.
Tretí zápas sme hrali s domácimi Klatovami, ktoré sa ukázali byť najslabším tímom v skupine. V prvom polčase sme sa ťažko rozbiehali, ale v druhom polčase sme zlepšili obranu a záver už bol jasne v našej réžii.
Vo štvrtom zápase s Ústí n/L sa rozhodovalo o postupe do semifinále. Podali sme veľmi zodpovedný výkon v obrane a po dovtedy najlepšom výkone na turnaji jasne zvíťazili. Znamenalo to, že sme obsadili 2.miesto v skupine B a postup do semifinále proti víťazovi skupiny A.
V piatom zápase (semifinále) sme sa stretli s dovtedy neporazeným tímom z Děčína. Bohužiaľ ani náš  dobrý výkon na výborné súperky nestačil. Boli hlavne rýchlejšie v hlavách  a presnejšie v zakončení. Nestíhali sme zastavovať ich rýchly prechod do útoku. Celkovo sa však dievčatá za výkon hanbiť nemuseli. Zahrali sme to na čo momentálne máme, len to nestačilo. Bolo to pre nás veľmi poučné. Ukázalo sa, kde nás topánka najviac tlačí. Táto porážka nás odsúdila na boj o 3.miesto.
V 6.zápase sme sa v boji o bronzové medaily stretli s družstvom z Plzne. Tento zápas nám bohužiaľ vôbec nevyšiel. Proti agresívnej a tesnej obrane súperiek sme sa nevedeli  presadiť hlavne v útoku. Mal som pocit, že súper viac bojoval, ukázal viac túžby po víťazstve a obetavosti. Naše dievčatá síce tiež bojovali, ale nakoniec sme nastrieľali len úbohých 10 bodov a s tým sme na víťazstvo nemohli ani pomyslieť. V obrane sme síce dreli, ale v útoku sme nepremieňali ani najväčšie šance spod koša – streľba len 18%.  Ťažko povedať, čím to bolo. Premotivovanosť ? Únava ? Drevené koše ? Všetky predošlé zápasy sme hrali na plexisklové koše, na ktoré sme si už postupne zvykli.
Všetky hráčky si však zaslúžia veľkú pochvalu za vzornú reprezentáciu nášho klubu, mesta, ako aj Slovenska. Dievčatá nemali zatiaľ skúsenosť s takýmto veľkým turnajom a špecifickými podmienkami, s ktorými sa doteraz nestretli. Veľmi ma potešilo zistenie, že potiahli aj hráčky, ktoré začali v klube neskôr. Je vidno, že náš výkon už nestojí len na 2-3 hráčkach a to je veľký prísľub do budúcnosti. S organizačným zabezpečením turnaja ako aj so športovou úrovňou som veľmi spokojný. V roku 2024 budeme zvažovať účasť ďalších našich družstiev na tomto turnaji. Chcem poďakovať aj rodičom za pomoc s dopravou ako aj organizačným zabezpečením počas turnaja (p.Benko, p.Benková, p.Zajac, p.Zajacová, p.Matejčík, p.Tolnayová). Všetci nám vytvorili výborné fanúšikovské prostredie a náš fanklub nám všetky tímy len závideli. Pre dievčatá to určite bola veľká skúsenosť a veľká motivácia do ďalšieho tréningu. Celkovo si myslím, že to bola výborná príprava na odvetné zápasy play off proti DK ako aj na príp. baráž s BJ. Našťastie sa nikto nezranil, musíme už len veriť, že nás budú choroby obchádzať.

(PGE)

 

 

 

Späť