U12: Z Opavy so zlatom

09.05.2023 14:02

Staršie minižiačky sa začiatkom mája zúčastnili na medzinárodnom turnaji v Opave. V konkurencii 5 českých družstiev z Havířova, Podolí, Olomouca, Frýdku Místku a domacej Opavy si po tuhom boji vybojovali zlaté medaily. Družstvá boli rozdelené do 2 skupín po 3, v každej skupine sa hralo systémom každý s každým. Nakoniec sa 1. z prvej skupiny stretol vo finále s 1. z druhej skupiny. Naše dievčatá hrali na naše želanie stále na veľké koše a súperky na malé, tak ako je každý zvyknutý v domácej súťaži. Hralo sa 4x 8 min. hrubý čas.
Dievčatá po víťazstvách nad Havířovom a Frýdkom Místkom vyhrali svoju skupinu a vo finále vo výbornej atmosfére zaplnenej haly porazili víťaza 2.skupiny domáce dievčatá z Opavy.

BK Havířov - BKM Žilina 23:60
Tolnayová 12, Adamíková 10, Benková a Holániková po 8, Benčíková a Štekláčová po 6, Čanigová 4, Jankechová, Matejčíková a Zajacová po 2
 
BKM Žilina - BK Frýdek-Místek 30:21
Adamíková 8, Holániková 6, Benková, Matejčíková a Tolnayová po 4, Jankechová a Štekláčová po 2
 
Basket Opava 2010 - BKM Žilina 22:33
Tolnayová 10, Štekláčová 7, Adamíková a Benková po 6, Čanigová a Holániková po 2
 

Na záver organizátori ocenili prvé 3 družstvá formou diplomu, medailí, pohára a sladkostí. Okrem toho vyhlásili aj najlepších jednotlivcov z každého družstva. Z nášho družstva boli ocenené:

Najlepšia hráčka tímu: Vivien Tolnayová 
Najlepší obranca: Tamara Adamíková
Hráčka s najväčším zlepšením: Daniela Benčíková 
 
Body celkom:

Tolnayová 26, Adamíková 24, Benková 18, Holániková 16, Štekláčová 15, Benčíková, Čanigová a Matejčíková po 6, Jankechová 4,,Zajacová 2, Jakubičková, Figuli, Mičianová

Hodnotenie trénera:
 
 

Pre nás to bol veľmi užitočný turnaj. Stretli sme sa s iným herným štýlom, ale aj iným posudzovaním hry zo strany rozhodcov. Dievčatá si museli zvyknúť na rýchlosť, tvrdosť, vysoké nasadenie, tuhý boj o každú loptu a niekedy aj nečistú hru zo strany súperiek, ktorú rozhodcovia nevideli. Zato naše naivné a jasne viditeľné fauly pískali. Dôležité bolo, že sme to nakoniec zvládli s nervami. Len pre ilustráciu, vo finálovom zápase s domácimi nám rozhodca odpískali 20 faulov a domácim len štyri, pritom sme z môjho pohľadu nefaulovali viac ako domáci.
V prvom zápase sme jasne porazili Havířov, keď sme celý zápas mali jasne navrch. Dievčatá síce mali za sebou vyše 2-hodinovú cestu autom, ale na moje prekvapenie rýchlo zregenerovali, podali dobrý výkon a súperky hladko zdolali.
V druhom zápase sa stretli so silným Frýdkom-Místkom a bol to boj až do konca. Nám sa podarilo už v prvej štvrtine získať rozhodujúci náskok a ten sme potom udržali až do konca zápasu. Toto víťazstvo si veľmi cením, lebo súper hral výborne. Mal vysoké aj rýchle hráčky, ktoré nás poriadne potrápili.
Tretí zápas s domácou Opavou mal podobný priebeh ako náš druhý zápas. Opäť sme rýchlo získali náskok, ktorý sme potom urputne bránili proti nadšene finišujúcim domácim dievčatám, ktoré vpred hnali plné tribúny. Záver bol dramatický, ale dievčatá ukázali bojovné srdce a víťazstvo si nenechali vziať. Hralo sa v búrlivej atmosfére, o ktorú sa pričinil aj náš fanklub. Všetci sme si to užili a krásne spomienky nám zostanú na celý život. Bol to krásny zážitok aj pre rodičov, ktorí nás prišli podporiť vo veľkom počte.
Zo športového hľadiska treba na jednej strane treba povedať, že naše výkony rastú, dievčatá zahrali veľmi dobre, nielen bojovne a obetavo, ale ukázali aj kus basketbalovej kvality, rastú od zápasu k zápasu. Niektoré pasáže hry bola na ne radosť pozerať. Na druhej strane platí to staré známe „vždy hráme len to, čo nám súper dovolí“. Súperky nedosahovali kvalít najlepších družstiev, ktoré sme stretli na turnaji v Klatovách.
Všetky hráčky si zaslúžia veľkú pochvalu za vzornú reprezentáciu nášho klubu, mesta, ako aj Slovenska. Veľmi ma potešilo, že stále viac hráčok ukazuje svoj potenciál. Veľmi dôležité je aj to, že sa nám nikto nezranil. Ideme do kľúčovej časti sezóny, v ktorej chceme niečo dokázať a k tomu hlavne potrebujeme, aby nás zranenia obchádzali na míle ďaleko. Verím, že tento turnaj bol výbornou prípravou na odvetné barážové zápasy v Bardejove.
S organizačným zabezpečením turnaja, ako aj so športovou úrovňou, som veľmi spokojný, radi sa zúčastníme aj na budúci rok. Chcem poďakovať aj rodičom za pomoc s dopravou ako aj organizačným zabezpečením. Slovenské družstvá nevyhrávajú až tak často turnaje v zahraničí, a to v akomkoľvek športe. Treba si to vážiť, nemusí sa to tak skoro zopakovať. Tento výsledok je veľkým úspechom pre náš klub a povzbudením do ďalšej práce.“

 
(PGE)
 

 

Späť