U13: Mladšie žiačky na turnaji v Prahe

16.04.2023 22:40

Mladšie žiačky počas Veľkonočných sviatkov vycestovali na medzinárodný turnaj Easter Euro Basket do Prahy, kde odohrali 5 zápasov. Dievčatá sa po jednej výhre a štyroch prehrách umiestnili na 5.mieste a z Prahy si odnášajú veľa cenných skúseností.

BKM Žilina - BAM Poprad 52:34 (12:06,14:08,08:14,18:06)
Rumanová 14, Harantová a Šmihovská po 10, Klimková 8, Lipovská 4, Belčíková, Jaroščiaková a Kubelová po 2
Fauly: 2 – 6    TH: ZA 0% (0/4) – PP 0% (0/2)
Úspešnosť streľby: 35%
VIDEOZÁZNAM

Do turnaja sme vstúpili úspešne proti súperkám z Popradu. Hral sa vyrovnaný, rýchly a tvrdší basketbal, rozhodcovia toho veľa nezapískali. V poslednej štvrtine nám rozhodcovia nepustili na ihrisko dve hráčky z dôvodu, že porušujeme turnajové pravidlo o striedaní, čo sa po zápase ukázalo ako nezmysel. Na toto však viac doplatili naše súperky, ktorým nevpustili dve kľúčové hráčky a nám sa v tejto časti hry podarilo zápas rozhodnúť.

BKM Žilina - SŠB Pardubice 17:51 (02:20,06:14,00:09,09:08)
Kubelová a Rumanová po 6, Harantová a Klimková po 2  
Fauly: 8 – 13    TH: ZA 22% (2/9) – PD 17% (1/6)
Úspešnosť streľby: 24%
VIDEOZÁZNAM

Prvý piatkový zápas s Pardubicami sme nezvládli najmä v prvej štvrtine, kde sme pôsobili „zamrznuto“ a kde sme mali problém ubrániť chlapcov, ktorí za súpera nastúpili. Keď sme hrali proti dievčatám, hra bola vyrovnanejšia. V zápase sme boli málo pohybliví, robili sme veľa chýb a odišli sme hlavami. Najviac nás hnevalo, že dievčatá nedôsledne bránili, nereagovali na pohyb hráčov a len sa na nich pozerali. Podobne to bolo aj s doskokmi, kedy sme v útoku doskočili iba 3 lopty. Bolo to však aj preto, že súper bol často stiahnutý v šestke.

BKM Žilina - BK Lvice Litoměřice 29:73 (04:14,00:10,10:24,15:25)
Rumanová 15, Kubelová 6, Harantová 4, Jaroščiaková a Suchánková po 2
Fauly: 9 – 10    TH: ZA 43% (3/7) – LI 50% (4/8)
Úspešnosť streľby: 19%
VIDEOZÁZNAM

V poobedňajšom zápase nás čakal jeden z favoritov turnaja, účastník MČR z minulej sezóny. Zápas sme začali lepšie ako s Pardubicami, viac sme sa hýbali, avšak sme si nevedeli presne prihrať, za čo nás súperky často po stratách trestali. U niektorých dievčat sa zlepšila obranná činnosť, aj keď niektoré dievčatá stále odstupovali od svojej hráčky a nevytvárali na ňu žiadny tlak.  V tomto zápase sme síce získali veľa lôpt, ale často po ich zisku sme ich hneď stratili. Slabé a často zbrklé bolo naša zakončenie.

BC Beostyle - BKM Žilina 82:22 (10:08,20:04,30:02,22:08)
Klimková a Rumanová po 6, Harantová 4, Jaroščiaková, Kubelová, Lipovská a Rybárska po 2
Fauly:  8 – 16    TH: BE 38% (3/8) – ZA 25% (1/4)
Úspešnosť streľby: 25%
VIDEOZÁZNAM

Začiatok ranného zápasu sme proti Srbkám začali smelo, behali sme a hral sa vyrovnaný basketbal. V druhej časti hry však súper postavil staršie hráčky, dokonca jednu reprezentantku U14, ktorú sme nevedeli ubrániť a väčšina dievčat rezignovala. V zápase sme mali veľa stratených lôpt (až 62), dievčatá sa zbavovali zbytočne lopty namiesto toho, aby sme ju podržali a ukľudnili hru.

BK Basket Slovanka - BKM Žilina 63:27 (12:06,17:06,18:06,16:09)
Rumanová 14, Harantová 8, Klimková a Kubelová po 2
Fauly: 12 – 14    TH: SL 20% (2/10) – ZA 25% (2/8)
Úspešnosť streľby: 41%
VIDEOZÁZNAM

Posledný zápas turnaja v našej kategórii sme odohrali proti domácim dievčatám a vicemajsterkám ČR, ktorým sa na turnaji tiež moc nedarilo. Súper mal výraznú výškovú prevahu, ktorú v zápase dokázal využiť. V útoku sme doskočili len 4 lopty a domáce dievčatá veľmi dobre bránili. V poslednom zápase sa zabojovali všetky naše dievčatá, avšak na skúsenejšieho súpera sme nemali.

FOTOALBUM z turnaja

Konečné poradie:
1. BC Beostyle (SRB)
2. Basket Slovanka (ČR)
3. SŠB Pardubice (ČR)
4. BK Lvice Litoměřice (ČR)
5. BKM Žilina
6. BAM Poprad
 
Body celkom: 
Rumanová 55, Harantová 28, Klimková a Kubelová po 18, Šmihovská 10, Jaroščiaková a Lipovská po 6, Belčíková, Rybárska a Suchánková po 2, Kubošová, Matušíková, Obšivanová, Vavreková
 
Hodnotenie trénera:
 

Po turnajoch v Ostrave a Lodzi sme absolvovali s tímom náš tretí zahraničný výjazd, tentokrát do Prahy, kde sme prišli zbierať nové skúsenosti a konfrontovať sa s tímami, s ktorými sme ešte nehrali. Jediného súpera, ktorého poznáme, boli Popradčanky. Vedeli sme, že zápasy so zahraničnými tímami budú fyzicky náročné, čo sa nám aj v zápasoch potvrdilo. Slovanka Praha a Litoměřice patria v našej kategórii k českej špičke, Pardubice, ktoré vyzerali byť ako vyrovnaný súper, na nás vytiahli chlapcov, ktorých sme nevedeli ubrániť a Srbky zas mali v tíme nejednu staršiu hráčku, dokonca reprezentantku. Dobré zápasy sme na turnaji odohrali proti Popradu a Slovanke, tie slabšie proti Pardubiciam a Litoměřiciam, kde sme predovšetkým odišli hlavami a prestali hrať tímovo. So Srbkami, aj keď bol úvod vyrovnaný, sme šancu zahrať lepšie nemali.
Aj keď boli zápasy na turnaji cca o 20min kratšie a hralo sa na kratšie ihrisko ako sme v domácej súťaži zvyknutí, za súperkami sme zaostávali kondične, v pohybe a v reakciách na herné situácie, problém nám robilo brániť hráčky/hráčov, ktorí si zbiehali pre prihrávku. Taktiež sme mali slabý prechod z útoku do obrany, za čo nás súperi trestali a niektoré dievčatá flákali obranu a odstupovali si od hráčok bez vytvorenia tlaku. Dievčatá tiež mohli vidieť, aký rýchly a kontaktný basketbal sa hrá v zahraničí.
Niektoré dievčatá svojim predvedeným výkonom a celkovým prístupom na palubovke sklamali, iné podali len svoj priemer. Tím potiahli vo všetkých zápasoch najmä Kika a Dada. Výrazne nám v zápasoch chýbala Naty, ktorá sa zranila už v prvom zápase a taktiež pre zranenie v druhom zápase dohrala Nene, čím sa naša zostava pred nasledujúcimi zápasmi veľmi zúžila. Z nových dievčat naberá sebavedomie najmä Natália.
Verím, že väčšine dievčat dali tieto zápasy veľa nových skúseností do ich ďalšej basketbalovej kariéry a že budú pred vrcholom tejto sezóny viac na sebe pracovať. Videli sme, kde nás tlačí topánka. Niektoré dievčatá ma už dokonca kontaktovali, že sa chcú zlepšiť! 
Turnaj bol aj vhodným priestorom pre utuženie vzťahov v tíme a zaradenie sa nových troch dievčat viac do družstva.
Ďakujem všetkým rodičom, ktorí do Prahy prišli povzbudiť náš tím, ako aj za ostatnú pomoc.

(LKO)

 

Späť