U13: Mladšie žiačky ukončili sezónu 5.miestom

07.06.2023 21:47

Mladšie žiačky odohrali v domácom prostredí finálový turnaj o Majstra SR v kategórii mladších žiačok. Výsledky turnaja dopadli presne podľa očakávania a naše družstvo s jedným víťazstvom obsadilo na finálovom turnaji pekné 5.miesto. Dievčatá zvládli náročnú sezónu a za vzornú reprezentáciu klubu im ďakujeme!

BKM Žilina - MBK Ružomberok 32:80 (10:15,02:19,10:20,10:26)
Harantová 7, Kubelová a Šmihovská po 6, Benková 5, Klimková 4, Lipovská a Rumanová po 2, Adamíková, Belčíková, Jaroščiaková, Kubošová, Matejčíková, Matušíková, Obšivanová, Rybárska, Syneková, Tolnayová
Fauly: 10/14   TH: ZA 33% (8/24) - RK 38% (6/16)
VIDEOZÁZNAM

BAM Poprad - BKM Žilina 42:58 (04:22,12:20,15:07,11:09)
Harantová 15, Rumanová 13, Šmihovská 8, Klimková 6, Benková a Tolnayová po 4, Adamíková, Kubelová, Kubošová a Matejčíková po 2, Jaroščiaková, Lipovská, Rybárska, Obšivanová, Syneková
Fauly: 17/20   TH: PP 30% (6/20) - ZA 31% 4/13)
VIDEOZÁZNAM

BKM Žilina - BA Spartak Myjava 43:70 (09:18,11:24,07:19,16:09)
Rumanová 7, Klimková a Šmihovská po 6, Adamíková a Jaroščiaková po 3, Belčíková, Kubelová, Kubošová, Matejčíková, Obšivanová, Rybárska, Suchánková, Syneková a Vavreková po 2, Benková, Harantová, Lipovská, Matušíková
Fauly: 13/10   TH: ZA 27% (3/11) - MY 65% (11/16)
VIDEOZÁZNAM

Young Angeles Košice - BKM Žilina 52:49 (10:06,16:08,16:12,10:23)
Rumanová 15, Harantová 13, Klimková 12, Benková 5, Šmihovská 4, Adamíková, Jarošťiaková, Kubelová, Kubošová, Matejčíková, Rybárska, Suchánková
Fauly: 15/20   TH: KE 31% (9/29) - ZA 63% (5/8)
VIDEOZÁZNAM

BKM Žilina - BK Klokani Ivanka pri Dunaji 35:82 (11:17,04:16,09:26,11:23)
Rumanová 13, Šmihovská 5, Harantová a Suchánková po 4, Adamíková 3, Benková a Matejčíková po 2, Kubelová a Obšivanová po 1, Belčíková, Jaroščiaková, Klimková, Kubošová, Lipovská, Matušíková, Rybárska, Syneková, Vavreková
Fauly: 13/11   TH: ZA 50% (9/18) - IV 27% (8/30)
VIDEOZÁZNAM

FOTOALBUM z turnaja

Konečné umiestnenie družstiev:
1. BK Klokani Ivanka pri Dunaji
2. MBK Ružomberok
3. BA Spartak Myjava
4. Young Angels Košice
5. BKM Žilina
6. BAM Poprad
 
Ocenenia našich hráčok:
Rumanová Kristína - ALL STARS "B"
Harantová Lea - MVP družstva
Klimková Adela - Najlepší obranca družstva
Benková Zoja - Najlepšie doskakujúca hráčka družstva
 

Hodnotenie trénera:

Dievčatá majú za sebou svoje druhé vystúpenie na finálovom turnaji o Majstra Slovenska, na ktorých naše umiestnenie hodnotíme ako očakávané a nie je pre nás žiadnym sklamaním. Začiatkom sezóny náš káder opustili dve hráčky a jedna rozdielová hráčka, čo bolo samozrejme citeľnou stratou, keďže dievčatá boli zvyknuté hrať na ňu alebo sa spoliehať, že ona to v obrane zachráni. Pozitívom však bolo, že teraz každá hráčka, ktorá v zápasoch v sezóne nastúpila, musela vynaložiť viac basketbalového úsilia ako v minulosti, čo každú z nich posunulo výkonnostne dopredu. Počas tejto sezóny nám pribudli aj nové šikovné dievčatá, ktoré ešte nemajú toľko zápasových skúseností a potrebujú čas, ale pre tím budú prínosom. Preto našim cieľom v sezóne bolo naučiť sa hrať s tým, čo máme a pobiť sa o postup na záverečný finálový turnaj, čo sa nám aj podarilo.
Vedeli sme, že na domácich MSR nás nečaká žiadny ľahší súper a že nezopakujeme finálový súboj o majstra, ako to bolo v minulej sezóne. Pred turnajom sme si stanovili jasný cieľ, že do každého zápasu vstúpime naplno a že vyhráme aspoň jeden zápas.

Zápas s Ružomberkom mal jasného favorita na titul, v sezóne nás Liptáčky 8-krát presvedčivo zdolali. Dokázali sme s nimi držať krok len v prvej časti hry, potom nám súper ukázal jeho silu a výraznejšie nám ušiel a tak dostalo príležitosť zahrať si viac dievčat bez ohľadu na výšku skóre.
Večerný zápas s Popradom bol pre nás najdôležitejším na turnaji. Zo vzájomných zápasov sme poznali silu súpera a vedeli sme, ktoré hráčky si musíme najviac postrážiť. Naše baby na súpera vybehli v plnej sile, predviedli pekné tímové akcie, dominovali sme v doskokoch a súperky sme zaskočili. Do šatne sme preto odchádzali spokojní s 26 bodovým náskokom. Súper však cez prestávku ožil, začal si viac veriť, tretiu časť zápasu ovládol a dostal sa späť do zápasu. My sme ho však mali stále pod kontrolou a v závere sa dievčatám darilo využívať rýchle protiútoky. Cieľ sne teda naplnili už v prvý deň turnaja.
Zápas s Myjavou, ktorá bola jedným s ašpirantov na medailu, bol pre nás výzvou zabojovať ešte o lepšie umiestnenie. Na začiatku sezóny sme so súperkami v rámci prípravy odohrali vyrovnané zápasy, ale vyhrali sme len jeden. Vedeli sme, že Myjava má v kádri skúsenejšie dievčatá zo Starej Turej, ktoré pravidelne hrávajú v starších kategóriách. Práve tieto dievčatá nám celý zápas robili najväčšie problémy a našim ležérnym prístupom k obrannej činnosti sme im umožňovali ľahko skórovať. V tomto zápase nám chýbal líder, ktorý by viac našu hru upokojil a zobral zodpovednosť na seba. V druhom polčase sme dali možnosť zahrať si všetkým dievčatám a teší ma, že sa až 14tim podarilo aj skórovať.
Posledný zápas druhého hracieho dňa sme odohrali proti dievčatám z Košíc, ktoré sme poznali najmenej. Pred rokom nás vytrápili v semifinále, tento rok boli aj pre naše iné zloženie tímu favoritom Košičanky, s ktorými sme chceli zahrať čo najlepšie. Zápas začal nervózne a so súperkami sme držali krok opäť len v prvej časti hry. Košice nám ušli v druhej časti hry a vypracovali si do polčasu 12 bodový náskok, lebo sme súpera púšťali pod náš kôš a inkasovali lacné koše. Cez prestávku sme dievčatám tvrdo dohovorili, lebo sme vedeli, že majú na viac ako doteraz predvádzali. Baby sa síce na chvíľu nakopli, súperov náskok sme dokázali eliminovať, ale stálo ich to kopec síl, z čoho vznikali chyby v obrane a vypustené súboje. Súper nám tak opäť ušiel a v poslednej časti hry vyhrával o vyše 20 bodov. Asi nik z prítomných divákov nečakal, že Žilinčanky ešte dokážu ožiť a že záver zápasu maximálne zdramatizujú. V posledných troch minútach sme si začali opäť veriť, zrýchlili sme útočnú hru a zbierali súperove fauly, čo nám pomáhalo náskok súperok pomaly znižovať. Baby ožili, začali nám padať koše, Košice vyčerpali oddychové časy a nechceli sme im dopriať si vydýchnuť. Minútu pred koncom zápasu sme ešte prehrávali dvojciferným rozdielom, avšak v závere nám padlo všetko, čo sme na kôš vystrelili a dotiahli sa na rozdiel jedného koša! Pár sekúnd pred koncom zápasu za obrovského tlaku však súperky dokázali raz skórovať z trestného hodu a naše hráčky už nestihli zakončiť a tak sa z víťazstva tešili dievčatá z východu. Naše uplakané dievčatá sme však pochválili, lebo v niektorých pasážach hry a najmä v závere hrali to, čo od nich vyžadujeme, zabojovali s veľkým srdcom a z jasného zápasu spravili drámu. Sme na ne hrdí! Škoda, že taký záver neprišiel o čosi skôr. Pre každú hráčku je takýto zápas veľkým prínosom pre ich ďalšie napredovanie a nebudeme im vyčítať našu nečinnú reakciu na košické naťahovanie času, keďže ich to neučíme a k tomu nevedieme.
Pred posledným zápasom bolo už každému jasné, na ktorom mieste sa umiestnime a že náš súper bude bez ohľadu na výsledok novým Majstrom SR. Klokanky mali v kádri viacero skúsenejších a rozdielových hráčok, ktoré pred týždňom oslavovali titul Majstra SR v staršej kategórii a boli jasným favoritom zápasu. Na moje prekvapenie sme prvú štvrtinu zahrali solídne a držali s novým majstrom krok. Potom sa už prejavili skúsenosti súpera a zápas zaslúžene vyhral. V zápase dostali priestor opäť všetky nominované hráčky.

Celkovo sme s Majstrovstvami spokojní a dopadli podľa očakávania. Ku kvalitným zápasom prispeli aj skúsení rozhodcovia, ktorí zvládli turnaj na výbornú. V našich zápasoch sme mali pasáže, kedy sme zahrali tak, ako si to predstavujeme či v útoku, či v obrane, vychádzalo nám aj skórovanie zo štandartiek, ale boli aj slabé pasáže, kedy sme sa báli útočiť, aplikovať veci z tréningov a kedy sme slabo bránili. Náš káder sa rozrástol a rozrastá o nové hráčky, ktoré však potrebujú trénovať a zbierať zápasové skúsenosti. Verím, že o rok už budeme silnejší a skúsenejší.
Poďakovanie patrí všetkým osobám a rodičom, ktorí podali pomocnú ruku pri organizácii MSR, ktorí osobne na MSR pomáhali ako organizátori a ktorí sa postarali aj o skvelé občerstvenie pre účastníkov turnaja. Taktiež ĎAKUJEME aj všetkým partnerom a sponzorov za pomoc, bez Vás by to nešlo!

(LKO)

Späť