U13: Mladšie žiačky zbierali skúsenosti na ZIUNA CUPe

15.09.2022 15:46

Družstvo mladších žiačok vycestovalo v rámci prípravy do poľského Lodžu, kde v termíne 09.-11.09.2022 reprezentovalo náš klub na medzinárodnom turnaji ZIUNA CUP. Po dvoch výhrach a troch prehrách obsadilo na turnaji konečné 6.miesto a získali veľa nových skúseností do novej sezóny.

BKM Žilina - ŹKK Olimpia Wodzislaw Śl. 20:29 (06:05,03:11,04:02,07:11)
Koristová 7, Harantová 5, Rumanová 4, Belčíková a Kubelová po 2, Jaroščiaková, Klimková, Kubošová, Lipovská, Papajová, Šmihovská, Vavreková
Fauly: 13 – 6    TH: ZA 67% (4/6) – WO 14% (2/14)

Prvý zápas na turnaji, prvý proti poľským súperkám, ktorý sa bohužiaľ hral na hrubý čas 4x8min. Súper, ktorý bol kvalitný, ale určite zdolateľný, nás zaskočil nie len rýchlou hrou, ale aj stiahnutou obranou a zdvojovaním v obrane, ktoré je v PL povolené. Celý zápas sme bojovali s rýchlo plynúcim časom, s 24kou, s priestorovou orientáciou vo veľkej hale, s poľskými pravidlami a upchaním šestky, na čo nie sme zvyknutí. Mali sme problém dostať sa bližšie ku košu a tak sme boli nútení často strieľať zvonku. Keďže to boli naše prvé zápasy hrané už na vysoké koše, prejavilo sa to aj na úspešnosti streľby, ktorá bola veľmi nízka -14%. Taktiež sme priveľa lôpt stratili po nepresných nahrávkach a driblingu do autu (až 60 v hrubom čase, čo je nesmierne veľa).

BKM Žilina - Lider Biofarm Swarzedz 29:44 (06:15,10:10,04:08,09:11)
Koristová 11, Harantová 10, Šmihovská 4, Klimková a Kubelová po 2, Belčíková, Jaroščiaková, Krššáková, Kubošová, Lipovská, Papajová, Rumanová, Syneková, Trnovcová, Vavreková
Fauly: 13 – 8    TH: ZA 25% (3/12) – SW 25% (4/16)

Po otváracom ceremoniáli nás čakal súboj s favoritom turnaja, majsterkami Wielkopolska, ktoré v minulej sezóne neprehrali žiadny zápas. Na zápas sme nastúpili aklimatizovanejšie a pôsobili sme na ihrisku sebavedomejšie. Súper hral rýchly basketbal, bránil po celom ihrisku a v obrane nezdvojoval. Mal výborne nacvičený prechod z obrany do útoku ale aj opačne. Disponoval viacerými kvalitnými hráčkami, ktoré majú skúsenosti aj zo staršej kategórie. Tieto hráčky hrali veľmi dobre pod košom v útoku aj v obrane, naše hráčky dobre odstavovali a dovolili nám len 4 útočné doskoky! Opäť sa hralo na hrubý čas, súper si vypracoval malý náskok v prvej časti hry a po zvyšku hry zápas kontroloval. Naše dievčatá zahrali dobre, nebáli sme sa vnikať do koša, s favoritom zabojovali a držali krok.

BKM Žilina - AZJ AJP Sp-20 GORZÓW 63:54 (16:11,14:22,15:11,18:10)
Rumanová 20, Koristová 17, Harantová 12, Jaroščiaková 5, Klimková 4, Šmihovská 3, Kubelová 2, Belčíková, Kubošová, Lipovská, Papajová, Syneková, Trnovcová, Vavreková
Fauly: 19 – 15    TH: ZA 28% (7/25) – GO 35% (8/23)

Ďalší náš súper, o ktorom sme nič nevedeli, porazil nášho prvého premožiteľa a tak nám otvoril cestu zahrať si aj o medaile. Potrebovali sme však s ním vyhrať aspoň o 14b. Aj náš súper potreboval v zápase neprehrať. Zápas sa už hral na čistý čas 4x8min, čo nám vyhovovalo. Baby z Gorzowa boli tiež behavé, mali v kádri aj vyššie hráčky, ktoré sme dokázali pod košom eliminovať. Veľmi dobre mali nacvičený prechod z obrany do protiútokov, na čo sme nie vždy dokázali včas zareagovať a inkasovali sme lacné koše. Hral sa vyrovnaný basketbal, naše baby držali so súperom krok, v druhom polčase priebeh hry otočili a súpera fyzicky vyčerpali. Do poslednej časti hry sme šli s jednobodovým náskokom a s víziou, že máme na to dosiahnuť náš cieľ. Náš náskok sme postupne zvyšovali, súperky nevládali zastavovať naše protiútoky a minútu pred koncom sme vyhrávali o 11b. Boli sme blízko k postupu. Škoda vyfaulovania sa našej najlepšej hráčky, ako aj toho, že sme v závere nepremenili tutovky spod koša už pod vplyvom nervozity. Predvedená hra našich dievčat ako aj odhodlanie zabojovať o postup nás potešilo. V zápase sme pod súperovým košom doskočili až 33 lôpt a v hre získali neuveriteľných 47 lôpt.

BKM Žilina - KKS Siechnica 60:44 (07:13,12:10,26:10,15:11)
Koristová 20, Harantová 13, Rumanová 12, Klimková 8, Kubelová 3, Jaroščiaková a Papajová po 2, Belčíková, Krššáková, Kubošová, Lipovská, Syneková, Šmihovská, Trnovcová, Vavreková
Fauly: 5 – 11    TH: ZA 29% (4/14) – SI 50% (4/8)

Semifinále o 5.-8.miesto. Súpera, ktorý skončil v základnej skupine na 4.mieste, sme nepodceňovali, nakoľko so svojimi súpermi odohrali vyrovnané partie. Mali sme výškovú prevahu, zlepšili sme aj streľbu spod koša a vychádzali nám nacvičené akcie. Dievčatá pristúpili aj k obrane zodpovedne, dobre bránili, zastavovali súperove protiútoky, málo sme faulovali a zápas sme otočili v druhom polčase, kde sme si vypracovali náskok, ktorý sme do konca kontrolovali.

BKM Žilina - MKS Opalenica 28:53 (07:07,02:17,11:20,08:09)
Koristová 12, Harantová, Jaroščiaková a Klimková po 4, Papajová a Rumanová po 2, Belčíková, Kubelová, Kubošová, Lipovská, Syneková, Šmihovská, Trnovcová, Vavreková
Fauly: 17 – 13    TH: ZA 25% (4/12) – OP 33% (5/15)
VIDEOZÁZNAM

Zápas o konečné 5.miesto mal byť vyrovnaný, ale na družstve už pred zápasom bolo badať únavu a nesústredenosť na zápas. Síce sme prvú časť prvej štvrtiny vyhrali jednoznačne 7:0, potom však zápas ovládol náš húževnatý súper, ktorý často až moc ľahko skóroval. Nechcelo sa nám s ním behať, zle sme si preberali unikajúce hráčky a opäť, ako v prvom zápase, strácali sme zbytočne lopty, z čoho nás súperky ľahko trestali. Opäť 60 stratených lôpt v zápase je priveľa.

Strelci celkom:
Koristová 67, Harantová 44, Rumanová 38, Klimková 18, Jaroščiaková 11, Kubelová 9, Šmihovská 7, Papajová 4, Belčíková 2

MVP družstva: Ema Koristová
Súťaž v TH:  vyhrala z pomedzi 16 závodničiek Kika Rumanová (4/5). Gratulujeme! VIDEO TU

FOTOGALÉRIA Z TURNAJA
VIDEO CEREMONIÁL

Hodnotenie trénera:
Som rád, že sme sa mohli zúčastniť na výborne zorganizovanom a najmä vyrovnanom turnaji v Lodži. Zápasy sa odohrali v krásnej veľkej Sport Aréne, čo bolo určite pre všetkých zážitkom. Stretli sa tu veľmi kvalitné tímy z celého Poľska. Všetky tímy boli behavé, každá hráčka súpera hrala rýchlo do koša, uvoľňovala sa pre nahrávku a strieľala bez prípravy. Pre nás výborná škola na zlepšenie obrany. Až na náš posledný zápas, ktorý sme nezvládli najmä v hlavách, boli všetky zápasy veľmi vyrovnané. Rozhodovali individuálne chyby a nepresnosti, z ktorých nás súperky nekompromisne trestali a z tohto si musíme brať ponaučenie do ďalších zápasov v sezóne. Aj napriek odlišným pravidlám v obrane, či v striedaní sa s každým súperom dalo hrať a dalo vyhrať. Škoda prvého zápasu, kedy sme hrali bez zastavenia času a v ktorom sme bojovali s odlišným štýlom hry. Šieste miesto na takomto vyrovnanom turnaji nie je neúspechom. Nám takýto turnaj veľmi pomohol a ukázal dievčatám, aký basketbal chceme hrať aj my. Bola to pre tím veľmi dobrá škola a verím, že si dievčatá z Poľska okrem zážitkov priniesli aj nové skúsenosti a poučia sa z chýb. Pri troške šťastia a presnejšej ruke v treťom zápase, za ktorý si dievčatá zaslúžia veľkú pochvalu, sme mohli zabojovať o medaile.
Naše baby sa nestratili ani v streleckej súťaži v streľbe TH, ktorá sa odohrala v sobotu cez polčas prípravného zápasu žien LKS Lodž - Basket Roma, kde Kika spoločne s Leou postúpili do finále spomedzi 16 súťažiacich. Kika 4 presnými pokusmi z piatich túto súťaž vyhrala a tým zavŕšila úspešnú sobotu. Gratulujem. 
Turnaj po organizačnej stránke bol na vysokej úrovni, prístup organizátorov a vedenia domáceho klubu bol veľmi priateľský a nápomocný. Dievčatá ako aj naši rodičia mali počas celého turnaja možnosť sa občerstviť, šatne boli priestranné a čisté, ubytovanie na vysokej úrovni. Ďakujeme LKS Koszykówka Kobiet za možnosť zúčastniť sa na ZIUNA CUPe !
Taktiež ďakujem všetkým rodičom, ktorí s nami vycestovali na turnaj, za pomoc s dopravou, presunmi, za výbornú atmosféru v hľadisku, ktorú vytvárali počas celého turnaja.

Hodnotenie dievčat:
Veľmi sa nám páčila veľká hala v ktorej sa nám dobre hralo - nešmýkalo sa. Tiež sa nám páčili pekne urobené šatne so skrinkami a prostredie telocvične. Všetky družstvá boli veľmi kvalitné a dobre behali. Ďakujeme že sme sa mohli zúčastniť na tomto turnaji!

(LKO)

 

Späť