Vyrovnané zápasy mladších žiačok v Krnove

09.02.2015 12:10
Dievčatá roč.2002 z Basketbalového klubu mládeže v Závodí zohrali na palubovke Krnova v severomoravskej regionálnej súťaži dva rôzne zápasy. V prvom tesne prehrali po boji 47:43, v druhom už na domácich nestačili a prehrali 51:34. Pod výsledky sa podpísala predovšetkým výrazná maródka v družstve. Na zápasy vycestovalo len 8 dievčat . V druhom zápase sme už nevládali fyzicky. 
 
BK Loko Krnov – BKM Žilina 47:43 (14:10,15:08,09:17,09:08)
Fauly: 17/17,    TH: Krn 16/3 – ZA 19/5
Ďuranová-16, Rajčanová-10, Buryová-4, Gašpieriková -4, Tomiczková-3, Chovancová-2, Derkitsová-2, Káčerová-2
 
BK Loko Krnov – BKM Žilina 51:34 (08:10,26:05,11:15,06:04) 
Fauly: 14/9,     TH: Krn 13/1 – ZA 11/4
Rajčanová-9, Buryová-9, Ďuranová-6, Chovancová-4,  Tomiczková-2 , Derkitsová-2, Káčerová-2, Gašpieriková
 
Hodnotenie trénera:
„V prvom zápase sme prespali úvod. Asi aj pod vplyvom dlhej 3-4 hodinovej cesty. V druhom polčase sme sa však postupne dostali do hry a tesne pred koncom sme šli prvýkrát do vedenia. Záver sme však už nezvládli. Myslím, že domácich v rozhodujúcich chvíľach v dramatickom závere potlačili aj rozhodcovia. Cítili sme sa poškodení.
V druhom zápase sme už na súpera nestačili hlavne fyzicky. Zhoršila sa aj percentuálna úspešnosť streľby. Nestíhali sme sa vracať a inkasovali koše do otvorenej obrany. Predsa len sme mali k dispozícii len 8 hráčok a to viaceré v posledných týždňoch viac maródovali ako trénovali. Výrazne nám chýbali hlavne Betka, Saška a Vanesa T.
Nechcem tým však znevážiť výborný výkon súpera. Predviedol niekoľko pekných rýchlych protiútokov. Poučil sa zo zápasov u nás, výborne sa na nás pripravil a veľmi dobre bránil naše štandardné situácie (i keď si pomáhal  zónou, nebránil osobne ako hovoria pravidlá).  Súperky hrali veľmi bojovne a agresívne. Často si pomáhali faulami a rozhodcovia to len málo trestali. Naše podkošové hráčky boli veľmi tvrdo a agresívne bránené, často boli držané a v rozhodujúcich chvíľach postrčené, ale rozhodcovia to pískali len málo. Na druhej strane bola to pre ne škola tvrdosti a odolnosti.
Rozhodujúce pre výsledok boli však opäť naše chyby na rozohrávke. Súper podobne ako Frýdek-Místek resp. Banská Bystrica zdvojoval, v podstate hral zónový pressing, ktorý  je v tejto kategórii zakázaný, tak ako aj každá iná forma zónovej obrany. Tu nám najviac chýbali naše zranené tvorivé hráčky, ktoré by bezpečne dokázali loptu vyviezť. Naše menej skúsené hráčky (Sima, Alex, Evka) predsa len ešte nedisponujú takým herným prehľadom a loptovou technikou, aby si dokázali pod tlakom takejto obrany poradiť. Tu sme stratili mnoho lôpt, súper strelil ľahké koše a získal rozhodujúci náskok. 
Na druhej strane dostali menej skúsené hráčky možnosť ukázať, čo dokážu, keď je zodpovednosť na nich a nemôžu sa spoľahnúť na osvedčené líderky. Myslím, že práve v takýchto situáciách sa ukáže charakter a hráčky sa posúvajú dopredu.
Potešiteľné bolo, že sme mali menej faulov ako súper a úspešnejší sme boli aj v trestných hodoch, kde sme sa opäť dostali na hranicu 30%. Je to o to cennejšie, že to bolo vonku v cudzej telocvični a po značnej fyzickej záťaži. Dievčatá si tiež zaslúžia pochvalu, že bojovali až do konca, i keď už nevládali a mleli ozaj z posledného.
Boli to pre nás v každom prípade veľmi poučné zápasy a ukázali, kde nás topánka najviac tlačí. Musíme sa pre budúcnosť pripraviť na veľký tlak na rozohrávku vo forme zónového pressingu, s ktorým sa stretávame čoraz častejšie. Súperi hrajú čoraz menej poctivú osobku a čoraz viac využívajú rôzne taktické varianty kolektívnej obrany. Ak chceme byť úspešní, budeme sa musieť viac venovať aj teórii.“
 
(PGE)
Späť