Výsledky 5.kola a 1. MIESTO vo Fatranskej mikrolige

27.04.2014 12:29

V sobotu 26.04.2014 si naše mladšie minižiačky po mesiaci opäť zmerali sily s chlapcami v 5.kole fatranskej mikroligy, kde sme mali jasny ciel. Na zápasy boli predovšetkým nominované dievčatá, ktoré sa chystajú na záverečný finálový turnaj - Majstrovstvá SR + Deniska z prípravky a Emmka z Budatína. Dievčatá zvládli boj s malou loptou (veľkosť č.3) a všetky tri zápasy proti vekovo mladším a tréningovo menej skúsenejším chlapcom vyhrali.

ZŠ Martinská (ch) - BKM Žilina 08:31
Bergerová 8b, Berešíková 4b, Frolová, Gavláková, Horváthová, Košťálová, Michnáčová, Pekárová, Strážovcová, Tlacháčová a Váňová po 2b, Boženíková 1b, Kubíková, Sedláčková, Tarabíková 

ZŠ Zaymusa (ch) - BKM Žilina 16:26
Sedláčková a Tarabíková po 6b, Košťálová 3b, Berešíková, Frolová, Kubíková, Strážovcová a Tlacháčová po 2b, Bergerová 1b, Boženíková, Gavláková, Horváthová, Michnáčová, Pekárová, Váňová

ZŠ Rozkvet P. Bystrica (ch) - BKM Žilina 19:31 (16:15)
Tarabíková po 6b, Boženíková, Frolová, Kubíková a Strážovcová po 4b, Bergerová, Horváthová, Pekárová a Michnáčová po 2b, Sedláčková 1b, Berešíková, Gavláková, Košťálová, Tlacháčová, Váňová  

Konečná tabuľka po 5. turnaji:

1.  ZŠ ZÁVODIE ŽILINA                         12 8 4      289:212               20b.
2.  ZŠ V.JAVORKU  ŽILINA                        12 8 4       246:203                20b.
3.  ZŠ MARTINSKÁ ŽILINA                        12 5 7       205:218                17b.
4.  CZŠ R.ZAYMUSA ŽILINA                      12 5 7       212: 255               17b.
5.  ZŠ ROZKVET POVAŽSKÁ BYSTRICA      12 4 8       215: 279               16b     

Body celkom:
Tarabíková 12b, Bergerová 11b, Frolová a Strážovcová po 8b, Sedláčková 7b, Berešíková a Kubíková po 6b, Boženíková a Košťálová po 5b, Horváthová, Michnáčová, Pekárová a Tlacháčová po 4b, Gavláková a Váňová po 2b

Hodnotenie trénera:
"Zápasy posledného kola v mikrolige hodnotím pozitívne, pretože dievčatá splnili cieľ, ktorý sme si dali pred zápasmi. S „nabitým“ kádrom sa zápasy nemohli skončiť inak ako našou výhrou. Každá jedna z 15 hráčok nastúpila v každom zápase a opäť ma teší, že počas troch zápasov skórovali všetky dievčatá. Deniska z prípravky, ktorá odohrala predtým len 3 zápasy v predchádzajúcom kole a aj Emmka z Budatína sa ukázali v dobrom svetle a pre naše družstvo budú určite do budúcnosti prínosom. Určite veľmi potešil zápasový návrat Simči, ktorá dlho pauzovala kvôli zraneniu ruky.

Prvé dva zápasy si naše dievčatá poradili proti vekovo mladším chlapcom, ktorí nekládli až taký veľký odpor ako v predchádzajúcich kolách a oba zápasy presvedčivo vyhrali. Dievčatá sa síce s malou loptu (veľkosť č.3) trápili, ale na výhry to stačilo. Nebol som však spokojný s tým, že väčšina dievčat stojí pod košom alebo je bez pohybu na jednom mieste a čakajú, že im lopta padne rovno do rúk. Tie dievčatá, ktoré mali loptu, nemali tým pádom komu nahrať a zbytočne riskovali hru 1 na 1 alebo 1 na 2, aj keď sme mali voľné vysoké hráčky pod košom a vo väčšine prípadov to skončilo zbytočnou stratou lopty. Takúto hru si už v ťažších zápasoch nemôžme dovoliť, pretože každá chyba môže byť potrestaná! Mali sme výškovú prevahu, ktorú sme poriadne nevyužívali a vysoké dievčatá, ktoré skórovali, získavali lopty len z doskokov. 

Aj preto som sa rozhodol, že v poslednom zápase proti domácim, dievčatá nebudú driblovať a budú hrať spôsobom hry „hoď a bež a pýtaj si loptu pohybom“. Zo začiatku dievčatá nevedeli poriadne pochopiť, ako to majú robiť a na čo je to dobré, aj keď sa s tým už viackrát na tréningoch v minulosti stretli. Až po polčase zdvihli svoje hlavy, zabojovali a svojou snahou predviedli viacero krásnych akcií, za čo im početný žilinský funklub neraz zatlieskal. „Baby, všetko sa dá, keď sa chce. Bolo to super!“.  Všetky máte veľkú pochvalu!

Som presvedčený, že šlo o správne rozhodnutie, za ktorým si stojím. Poznám dievčatá už dlhší čas a viem, čo môžem od nich očakávať a na čo majú. Týmto rozhodnutím som donútil dievčatá k štyrom veciam:

  • pohyb na ihrisku (uvoľňovanie sa hráčky bez lopty a pohyb k lopte, nie od lopty)
  • sledovanie a vnímanie hry
  • nahrávky na voľnú hráčku
  • streľba spod koša, ktorá bola vzhľadom na veľkosť lopty a našu výškovú prevahu najúčinnejšia.

Zápasy v mikrolige, kde sa stretávame s vekovo mladšími a tréningovo menej skúsenejšími chlapcami, máju výslovne prípravný charakter! Sú to zápasy, kde máme ideálnu možnosť realizovať to, čomu sa na tréningoch venujeme a kde si to dievčatá môžu vyskúšať naživo proti skutočne brániacim sa súperom.

Dievčatá opäť podporil početný fanklub rodičov, ale nedá mi nevyjadriť sa k udalosti zo sobotných zápasov.
Som veľmi rád, že sme si za krátky čas fungovania vybudovali kolektív, ktorý má za cieľ podporiť dievčatá a dobrovoľne pomôcť s organizáciou chodu družstva. Z pozície trénera však musím rezolútne nesúhlasiť so správaním sa rodiča na sobotných zápasoch v PB. Nie je do budúcnosti prípustné, aby rodič neprimeraným, neodborným a za rámec slušného správania spadajúcim správaním ovplyvňoval hru dievčat a následne takýmto spôsobom aj komunikoval s trénerom !!! Každý má samozrejme právo vyjadriť svoj vlastný názor, prísť slušne za trénerom družstva a po zápase to s ním konzultovať. Počas stretnutia je však vhodné nezasahovať do rozhodnutí trénera, ale rešpektovať ich!

Správanie, ktorého sme boli svedkom, nie je vhodným ani vo vzťahu rodič-tréner-družstvo, ani v telocvični, kde nie sme iba sami.
Všetci predsa reprezentujeme klub BKM Žilina-Závodie a takýmto správaním nespôsobujeme hanbu len sebe, ale aj nášmu klubu, čo určite nie dobrou vizitkou.

(LKO)  

Späť