Výsledky a hodnotenie z turnaja minižiačok v Javorníku

10.07.2014 18:58

Staršie a mladšie minižiačky zo Závodia sa zúčastnili na turnaji dievčat v kategórii mladšieho a staršieho minižiactva, ktorý sa konal v dňoch 13.-14.06.2014 v českom meste Javorník. Turnaj mal priateľský charakter a bol organizovaný v rámci osláv mestských "Dny Javornička".
Obe družstvá sa stretli z družstvami BK Panter Javorník, SBŠ Ostrava, BK Loko Krnov a BK Dwojka Ziebice.
Účasť na turnaji mali dievčatá ako odmenu za účinkovanie v oblastnej súťaži a na majstrovstvách SR.

Výsledky U12:
Loko Krnov - BKM Žilina   27:59 (10:28)
Gašpieriková 17b, Ďuranová 10b, Chovancová a Rajčanová po 8b, Buryová 7b, Káčerová 4b, Tadesseová 3b, Gavláková 2b

BK Javorník - BKM Žilina   56:25 (24:16)
Gažiová 8b, Rajčanová 7b, Ďuranová, Gavláková, Chovancová a Tomiczková po 2b, Buryová a Káčerová po 1b

BK Ziebice - BKM Žilina   53:28 (28:08)
Gašpieriková 9b, Buryová 8b, Rajčanová 4b, Gavláková 3b, Ďuranová a Gažiová po 2b

SBŠ Ostrava - BKM Žilina   73:28 (48:12)
Gašpieriková 6b, Gažiová a Gavláková po 5b, Buryová 4b, Chovancová, Papajčíková, Rajčanová a Tadesseová po 2b

Družstvo r.2002 skončilo s jedným víťazstvom na 4.mieste.

Osobná štatistika jednotlivých zápasov na stiahnutie

Výsledky U11:
BK Javorník - BKM Žilina   33:37 (15:18)
Gavláková 12b, Tarabíková 10b, Bergerová 6b, Gabrišová, Košťálová, Strážovcová a Váňová po 2b, Sedláčková 1b

SBŠ Ostrava - BKM Žilina   45:28 (26:09)
Tarabíková 11b, Gavláková 9b, Horváthová 6b, Váňová 2b

Loko Krnov - BKM Žilina   23:34 (04:09,12:06,07:10,00:09
Gavláková 9b, Tarabíková 8b, Horváthová a Strážovcová po 6b, Bergerová a Váňová po 2b, Sedláčková 1b

BK Ziebice - BKM Žilina   39:09 (20:07)
Tarabíková 3b, Gabrišová, Gavláková a Košťálová po 2b

Družstvo r.2003 skončilo smolne kvôli skóre na 4.mieste.

Osobná štatistika jednotlivých zápasov na stiahnutie

Hodnotenie trénera družstva r.2002:
„Potešil ma len prvý zápas, v ktorom sme jasne zdolali nebezpečný Krnov, a to napriek tomu, že sme sa v posledných zápasoch s týmto tímom trápili, a navyše v tomto zápase z disciplinárnych dôvodov nehrala naša dlhodobo najlepšia strelkyňa Betka Gažiová.

V druhom zápase s domácim Javorníkom sa ukázala kvalita súpera, ktorý patrí k širšej českej špičke. Rozhodla  hlavne väčšia vyhratosť súpera.V treťom zápase s poľskými Ziebicami hral súper aj so staršími hráčkami a navyše sa jednalo vlastne o spojené družstvo z dvoch klubov. Takže ťažko nám posúdiť takýto zápas z hľadiska výsledku. V tomto prípade sme sa obrátili na organizátora so sťažnosťou kvôli veku, pokiaľ nezjedná nápravu v budúcnosti sa takýchto turnajov zúčastňovať nemienime.

V poslednom zápase sme sa stretli s SBŠ Ostrava - aktuálne tretím najlepším družstvom Česka. Ak vezmeme do úvahy, že naše dievčatá na majstrovstvách Slovenska obsadili 5.miesto, potom rozdiel v skóre vystihuje zhruba momentálny kvalitatívny rozdiel medzi dievčenským basketbalom v tejto kategórii na Slovensku a Česku. Jednoznačne nám uteká vlak.

Bohužiaľ sme nezahrali ani jeden vyrovnaný zápas, buď sme jasne vyhrali alebo jasne prehrali. Organizačne bol turnaj napriek nízkym nákladom na družstvo solídne zabezpečený, slabina boli len rozhodcovia.

Z jednotlivcov by som vyzdvihol výkon Mišky BuryovejTáni Ďuranovej na doskoku, Natálky Rajčanovej a Evky Káčerovej v obrane. Strelecky nás ťahala hlavne Vanessa Gašpieriková.

Pre naše dievčatá to však bola dobrá škola. Všetky bojovali proti silným súperom s veľkým úsilím. Získali veľa skúsenostíí a zase sa trochu posunuli dopredu. Okrem športových si odniesli aj kopu mimošportových zážitkov, lebo súčasťou turnaja bol aj bohatý kultúrny program.“

Hodnotenie trénera družstva r.2003:
„Na turnaj do Javorníka sme s dievčatami vycestovali s vedomím, že to budú naše posledné zápasy v sezóne a kde sa stretneme s družstvami, s ktorými budeme nabudúcu sezónu hrať zápasy v severo-moravskej oblastnej lige. Aj keď sa jednalo o priateľský turnaj, chceli sme zahrať čo najlepšie aj napriek tomu, že na turnaj nepocestovalo kompletné družstvo.

V prvom zápase s domácim Javorníkom sa na dievčatách prejavila únava po náročnom cestovaní a hralo sa veľmi opatrne. Zápas bol až do posledných sekúnd veľmi vyrovnaný a z pohľadu diváka dramatický, nakoľko sa družstvá striedali vo vedení. Záver zvládli lepšie naše dievčatá a zaslúžene zápas vyhrali. Za pochválenie stojí výkon Ninky a Peťky T., ktorým sa strelecky darilo, ako aj výkon Tamarky B., ktorá doskakovala všetko, čo mohla.

V druhom zápase s SBŠ Ostrava sa ukázala kvalita a väčšia vyhratosť súpera, ktorý nás zaskočil v prvom polčase rýchlymi protiútokmi, na ktoré sme nedokázali včasne zareagovať a už po polčase bolo o víťazovi rozhodnuté. Teší ma, že dievčatá druhý polčas zabojovali, tak ako ich poznáme a zahrali so súperom vyrovnanú partiu. Teší aj prekvapivo vysoká úspešnosť streľby najmä v druhom polčase – Peťka T. 45% (5 z 11), Emmka 100% (3 z 3).

Z hľadiska konečného umiestnenia bol dôležitým zápas s Krnovčankami, ktoré senzačne porazili Ostravu. Súper mal šikovné hráčky, ktoré nám spočiatku robili veľké problémy a do polčasu to bol opäť vyrovnaný zápas. Súper veľa fauloval, čo sa mu vypomstilo vylúčením dvoch kľúčových hráčok v úvode druhého polčasu. Vylúčená kvôli faulom bola aj jedna z našich kľúčových hráčok, ale na rozdiel od Krnova sme mali vyrovnanejšiu lavičku a všetky dievčatá, ktoré do zápasu nastúpili nechali na ihrisku svoje basketbalové srdiečko. Bohužiaľ ani táto výhra nás neposunula v tabuľke hore a ak sme chceli pomýšľať na medailové umiestnenie, museli sme v poslednom zápase vyhrať nad doteraz nezdolanými dievčatami z Poľska.

Tesne pred zápasom s poľskými Ziebicami som sa dozvedel, že súper ma v družstve 4 staršie hráčky z dvoch klubov a pred dievčatami sme sa to snažili utajiť. Po dohode mi tréner hostí ústne prisľúbil, že tieto dievčatá na ihrisko nepostaví! Bohužiaľ svoje slovo nedodržal a ako náhle jeho družstvo s našimi Žilinčankami prehrávalo, postavil jednu a neskôr druhú staršiu hráčku, ktoré zápas jednoznačne ovplyvnili a otočili výrazne vo svoj prospech. Tieto vysoké hráčky boli fyzicky aj technicky vyspelejšie ako naše dievčatá a táto neférovosť súpera sa preniesla aj na psychiku našich hráčok, ktoré prestali bojovať a cítili sa právom ukrivdené. Ani 5 minútový pohovor s dievčatami v šatni cez polčas tomu nepomohol a aj keď sa niektoré hráčky snažili, ako len mohli, všetky pokusy o streľbu boli zblokované sebavedomými vysokými hráčkami súpera a tréner hostí ani za rozhodnutého stavu tieto hráčky z ihriska úplne nestiahol. V druhom polčase sme neskórovali a úspešnosť streľby 4% hovorí za všetko.
Táto neférovosť so staršími hráčkami výrazne ovplyvnila a pokazila celkový dojem dovtedy výborného priateľského turnaja nielen u trénerov ostatných družstiev, ale aj našich hráčok a našich rodičov, ktorých bola v Javorníku početná skupina a počas celého turnaja vytvárali v hľadisku domácu atmosféru.

Nakoľko družstvá Ostravy, Krnova a Žiliny mali rovnaký počet výhier a prehier, rozhodovalo o konečnom umiestnení skóre zo vzájomných zápasov. Tu sa ukázalo, že zbabraný prvý polčas s Ostravou nás odsunul na smolné štvrté miesto.

Pre naše dievčatá bola účasť na turnaji dobrá skúsenosť, ktorá ich zas posunula o čosi dopredu. Až na posledný zápas boli všetky zápasy vyrovnané a dievčatá nastupovali do zápasov s veľkým úsilím zahrať čo najlepšie a aj zápasy, v ktorých prehrávali, chceli vyhrať. Všetky sa veľmi snažili a bojovali. Dievčatá si celý turnaj poriadne užívali, spoznali nové basketbalové kamarátky, zažili veľa mimošportových zážitkov a bohatý kultúrny program.“

Družstvo starších minižiačok reprezentovali:
Buryová, Derkitsová, Ďuranová, Gašpieriková, Gavláková, Gažiová, Chovancová, Káčerová, Papajčíková, Rajčanová, Tadesseová, Tomiczková a Vojtušová

Družstvo mladších minižiačok reprezentovali:
Bergerová, Frolová, Gabrišová, Gavláková, Halamová, Horváthová, Košťálová, Kubíková, Pekárová, Sedláčková, Strážovcová, Tarabíková a Váňová

Fotogaléria (Chovanec, Tarabík, Váňa)

(LKO a PGE)

Späť