Zápasy žiačok s Liptovskou Osadou

28.04.2014 09:40

Naše žiačky privítali na svojej palubovke družstvo z Liptovskej Osady (ročník 1998-2001), hrajúce bez nároku na postup, s ktorým vonku oba zápasy prehrali. Oba zápasy mali podobný priebeh, v 1.polčase sme sa držali, ba aj viedli, ale v závere sa prejavila fyzická prevaha súperiek ako aj väčšia vyhratosť kľúčových hráčok súpera.

BKM Žilina - BK ZŠ Liptovská Osada  38:69  (08:14,12:08,12:19,06:28)
Gondová 16b, Belčíková 6b, Dúcka a Ďurneková po 4b, Jamborová. Michaličková, Skaličanová a Škorvánková po 2b, Fatrsíková, Muráňová

BKM Žilina - BK ZŠ Liptovská Osada  45:69  (16:14,15:09,08:26,06:20)
Gondová 11b, Jamborová a Škorvánková po 10b, Michaličková a Skaličanová po 4b, Dúcka, Fatrsíková a Muráňová po 2b, Ďurneková, Belčíková

Hodnotenie trénera:
„Teší ma, že sme so staršími súperkami dokázali držať krok viac ako polovicu zápasu. V druhom zápase sme dokonca na polčase viedli o 8 bodov. Kľúčové hráčky súpera sú však ročník 1998, teda od našich sú o 2-3 roky staršie. Nejde tu len o fyzickú vyspelosť, ale aj herné skúsenosti a vyhratosť. Práve tieto hráčky boli nositeľkami kvality a strelkyňami. S ubúdajúcimi silami sme ich už nedokázali brániť. Náš káder bol v tomto zápase zložený zo štyroch 2001-tiek a šiestich 2000-cok. Navyše v druhom zápase nám takmer celý druhý polčas chýbala naša najlepšia podkošová hráčka Barbora Gondová.

O úspechu hostiek rozhodla predovšetkým vyhratosť, skúsenosti a fyzická prevaha súperiek. Výsledok síce mohol byť opticky lepší, ale záver oboch zápasov sme dohrávali s „lavičkou“. Pri rozhodnutom stave som dal príležitosť všetkým hráčkam.

Potešiteľné je, že sme prestali dominovať v štatistike faulov, ako to bolo takmer počas celej sezóny, ako aj to, že sme proti vyspelému súperovi dokázali doskočiť v útoku v oboch zápasoch spolu až 30 lôpt.

Celkovo si však myslím, že máme na viac a nebol to náš najlepší výkon, u niektorých hráčok mi chýbala väčšia túžba po víťazstve, väčšia bojovnosť a obetavosť. Napriek tomu, si dievčatá zaslúžia pochvalu za to, že favorizovaného súpera poriadne potrápili. V druhom zápase ho prinútili zapnúť na maximálne obrátky.

Týmto sa skončila dlhodobá regionálna slovenská súťaž. Z 20 zápasov sme vyhrali len jeden. Tu však treba jedným dychom povedať, že z piatich súperov 3 hrali bez nároku na postup, teda aj s hráčkami o 1-2 roky staršími (ročník 1999/98). V regulárnej súťaži skončili pred nami len basketbalové bašty Banská Bystrica a Ružomberok.

Po počiatočných problémoch s aklimatizáciou v súťaži, sme nakoniec ukázali, že nie sme v súťaži len do počtu, i keď sme najmladší a najneskúsenejší. Hlavne v domácich zápasoch sme často dokázali súperov potrápiť. Pre naše neskúsené hráčky (hráme súťaž len 2.rok) to bolo veľmi užitočné a nazbierali cenné skúsenosti pre svoju ďalšiu kariéru.

Keďže máme družstvo zložené spolovice z 2000-cok a spolovice z 2001-tiek, mohli sme samozrejme hrať aj v nižšej kategórii (2001) a mimo súťaž ako to robia mnohé iné tímy (určite by sme tam patrili k najlepším), ale nepokladám za správne hrdiť sa víťazstvami s mladšími súpermi a klamať seba a okolie o svojej kvalite. Nepokladám to za férové, mám rád čestnú hru. Každý by mal svoju kvalitu dokazovať v takej kategórii, kde vekovo patrí.

Ostáva nám dohrať ešte severomoravskú regionálnu súťaž, kde zatiaľ pred poslednými dvomi dvojkolami figurujeme na 3. mieste z 9 zúčastnených družstiev.“

(PGE)

Späť