Zaslúžené "zlato" pre naše minižiačky

22.06.2021 20:50

Počas víkendu 19-20.06.2021 usporiadal basketbalový klub BKM Žilina-Závodie dvojdňový turnaj v kategórii U11 (r.2010 a mladšie), na ktorom sa zúčastnili okrem domácich dievčat družstvá BAM Poprad, AŠK Slávia Trnava, Young Angels Košice a družstvo CBK Košice, ktoré štartovalo mimo súťažne aj so staršími a skúsenejšími hráčkami. Po troch víťazstvách a jednej prehre sa domáce dievčatá tešili zo zaslúženého prvého miesta.

BKM Žilina - BAM Poprad 54:30 (22:01,08:12,18:12,06:06)
Fauly: 16 – 11,   TH: ZA 18% (2/11) – PP 38% (3/8)
Koristová 24b, Rumanová 6b, Harantová a Tolnayová po 5b, Kubošová a Macúchová po 4b, Jaroščiaková, Lipovská a Šmihovská po 2b, Adamíková, Klimková, Koporcová, Kubelová, Papajová, Syneková, Trnovcová
ZÁZNAM

BKM Žilina - YA Košice 63:37 (19:03,13:18,21:06,09:10)
Fauly: 10 – 10,  TH: ZA 38% (3/8) – KE 50% (2/4)
Koristová 37b, Harantová 9b, Tolnayová 4b, Adamíková 3b, Jaroščiaková, Macúchová, Papajová, Rumanová a Trnovcová po 2b, Klimková, Koporcová, Kubelová, Kubošová, Lipovská, Syneková, Šmihovská
ZÁZNAM

BKM Žilina - CBK Košice 15:66 (04:30,09:09,00:21,02:06)
Fauly: 8 – 9,  TH: ZA 33% (2/6) – KE 13% (1/8)
Koristová 19b, Adamíková, Klimková, Kubelová po 2b, Rumanová 1b, Belčíková, Harantová, Jaroščiaková, Koporcová, Kubošová, Lipovská, Macúchová, Papajová, Syneková, Tolnayová, Trnovcová
ZÁZNAM

BKM Žilina - AŠK Slávia Trnava 51:40 (21:06,10:08,07:10,13:16)
Fauly: 10 – 12,  TH: ZA 20% (3/15) – KE 25% (2/8))
Koristová 28b, Papajová 10b, Harantová 7b, Tolnayová 4b, Belčíková 2b, Adamíková, Jaroščiaková, Klimková, Koporcová, Kubelová, Kubošová, Lipovská, Macúchová, Rumanová, Syneková, Trnovcová
ZÁZNAM

Ostatné zápasy:

CBK Košice MS - Slávia Trnava 77:31 (35:15)
AŠK Slávia Trnava - BAM Poprad 41:24 (26:06)
YAKE - CBK Košice MS 22:70 (10:44)
BAM Poprad - YAKE 25:51 (12:29)
AŠK Slávia Trnava - YAKE 42:23 (23:16)
CBK Košice MS - BAM Poprad 44:24 (28:05)

Celkové poradie:
1. BKM Žilina
2. AŠK Slávia Trnava
3. Young Angels Košice
4. BAM Poprad
    CBK Košice - mimo súťaž

Hodnotenie trénera:
V prvom rade obdivujem všetky dievčatá za to, že dokázali turnaj zvládnuť v týchto horúčavách s takým nasadením. Tešili sme sa, že si zahráme typický turnajový systém „každý s každým“, čiže štyri zápasy a že spoznáme družstvá, s ktorými sme sa ešte nestretli. Zároveň bolo milé sa stretnúť s tímami, s ktorými sme počas covid prestávky zvádzali online súboje.

V sobotu sme odohrali zápasy s BAM Poprad a s Young Angels Košice. Oba zápasy mali podobný priebeh, v prvej štvrtine sme si vytvoril vyšší náskok, ako sme aj plánovali a oba zápasy sme s prehľadom vyhrali. Do zápasov nastúpili všetky dievčatá, aj tie, ktoré ešte v piatok neboli zdravotne úplne fit. V zápase s Popradom sme dominovali najmä pod košom (doskočili sme 26 lôpt), s Košicami, pre ktoré to boli prvé súťažné zápasy, sme zas ľahko získavali lopty a trestali súpera z protiútokov. Treba priznať, že baby potiahla najmä Emuša, ktorej úspešnosť zakončenia z tohto dvoj zápasu bola skoro 80%! Som rád, že sa dievčatá nebáli útočiť a vytvárali si viacero šancí. Niekedy však trebalo aj trošku porozmýšľať a nie nezmyselne strieľať z ťažkých pozícií a najmä zbrklo strieľať. Učíme sa na tréningoch aj rozmýšľať pri hre, ale stále sa v zápasoch tlačíme ku postranným čiaram, kde nás súper ľahko vytláča do autov, nemeníme smer úniku, málo sa uvoľňujeme na perimeter a tlačíme sa všetky pod košom, čím upchávame vymedzené územie, nezdvíhame hlavu pri driblingu a nenahrávame loptu voľnej hráčke pod košom, ale radšej pomaly driblujeme loptu s vysokým driblovaním a potom nám súper ľahko loptu zoberie. V oboch zápasoch sa presadilo až 9 hráčok, čo nás trénerov teší. Prvé koše si dala Kamilka a Laurika, gratulujem! Šance mali aj Ninka so Saškou, škoda že to nepadlo.
V nedeľu nás čakali skúsenejší súperi – CBK Košice, ktoré mali viacero o rok starších, ale najmä vyhratejších dievčat, čo bolo na ihrisku cítiť. Inak povedané takých viac Emiek. Hrali rýchly a účinný basketbal na dve-tri dlhé nahrávky do protiútoku, na čo sme podobne ako aj iné družstvá nevedeli včas zareagovať a dostávali sme lacné koše. Snaha o zabránenie prvej nahrávky bola ako tak úspešná len v druhej štvrtine, ktorú sme remizovali. Naše dievčatá sa rozohrali až v závere, keď sa už skóre prestalo počítať kvôli dosiahnutému rozdielu o 50b a keď súper postavil mladšie hráčky. Aj takéto zápasy nám treba, aby dievčatá videli, ako rýchlo sa dá dosiahnuť kôš bez zbytočného driblingu cez celé ihrisko a že sa po strate lopty rýchlo musíme vracať do obrany.

Pred posledným turnajovým zápasom bolo všetkým jasné, že Trnava a Žilina si to opäť rozdajú o prvé miesto. Naše dievčatá, ktoré doteraz trikrát s Trnavou prehrali – v príprave začiatkom mája 52:14, 36:09 a pred dvomi týždňami vo finále miniturnaja 46:42, veľmi chceli vrátiť Trnave zapožičané. Dievčatám sme verili, že tentokrát sa to podarí a už pred zápasom som tipoval, že Trnavu porazíme so všetkými hráčkami o 12b. Sekol som sa teda o jeden bod. Bolo to aj preto, že viem, čo môžem očakávať od svojich dievčat, ako aj to, že Trnava prišla na turnaj bez jednej svojej dôležitej hráčky, ktorá Trnave vyhrala zlato vo vyrovnanom finále pred 2 týždňami. Cieľom bolo opäť vytvoriť na Trnavčanky tlak, získať náskok a vystriedať celú lavičku. V druhom polčase som dievčatá prestriedal inak, čím sa Trnava začala doťahovať a zacítila šancu ešte viac zabojovať. Bohužiaľ naše dievčatá  poslednú časť hry nezachytili. Zle bránili, nechcelo sa nám behať, podceňovali sme herné situácie, dovolili sme  súperkám dávať lacné koše a nezdvíhali sme ruky pri bránení. Zrazu sme sa pod tlakom ocitli my, začali sme chaosiť s rozohrávkou z autu a nahrávali loptu súperovi do rúk a pri doskoku sme ostali prilepené na zemi, hoci sme mali výškovú prevahu. Polovicu poslednej štvrtiny vyhrala Trnava 13:02, dotiahla sa na len 6b (34:40) a začal ten pravý finálový „nervák“. Som rád, že práve vtedy sme sa ako tím nezložili a že naše vysoké hráčky Lea, Vivi a Domča, ktoré si asi šetrili sily na záver, zapli „motor“ a v spolupráci s ostatnými hráčkami skórovali, začali lepšie doskakovať a brániť. Keď dala Maťka, ktorá v sobotu na zápasoch chýbala, kôš minútu pred koncom, už sme vedeli, že zlato ostane doma.
Dievčatá sa právom mohli tešiť z prvého miesta a zlatých medailí, ktoré boli pre väčšinu ich prvými medailami. Na záver tejto covid sezóny si to aj baby za ich snahu zlepšovať sa zaslúžili.

Turnaj sme odohrali so 17 hráčkami (Naty sa v sobotu zranila, Maťka v nedeľu uzdravila), veľmi nám pomohli aj tri šikovné 2011tky Vivi, Grétka a Tamča a čo teší najviac, že až 15 dievčat dalo kôš. Tešíme sa z toho!
Niektorým dievčatám turnaj moc nevyšiel podľa očakávaní, ale o tom je tím, že potiahnu aj iné.

Ďakujeme všetkým, ktorí ste pomohli pri organizácii turnaja, či už ste osobne odmakali celý turnaj alebo ste pripravili niečo fajn do bufetu, taktiež za pomoc s odvozom dievčat z Popradu a za skvelú podporu v hľadisku. Ďakujem aj domácemu klubu, ktorý zabezpečil medaile pre prvé tri družstvá, všetky dievčatá sme tým potešili.

Hodnotenie asistentky:
Cez uplynulý víkend sme sa dočkali očakávaného a zároveň obávaného turnaja mladších minižiačok. Opäť sme si zmerali sily so známymi súperkami z klubov AŠK Slávia Trnava a BAM Poprad, ale taktiež sme spoznali aj nové družstvá ako Young Angels Košice (YAKE) a CBK Košice.
V sobotu sme odohrali dva zápasy. Turnaj sme odštartovali prvým zápasom s družstvom z Popradu. V prvej štvrtine sme získali výrazný náskok, ktorý sme si udržali do konca zápasu a nakoniec sme zápas aj vyhrali. Hneď prvé víťazstvo nás posmelilo k tomu, že získanie medaile predsa len nemusí byť nemožné. Aj napriek tomu sme zostali nohami pevne na zemi a sústredili sme sa na náš druhý zápas s YAKE.
So súperkami z YAKE sme sa stretli prvýkrát. Dievčatá nevedeli, čo od nich môžu očakávať. Rovnako ako aj v prvom zápase, tak aj tu sme získali prevahu hneď od začiatku a zápas skončil ďalšou výhrou, čo nás veľmi potešilo a dievčatá ešte viac posmelilo. Viacero dievčat, ktoré sa v prvom zápase veľmi herne neprejavili, teraz naberali na smelosti. V tomto zápase sme mali percentuálne najvyššiu úspešnosť premenených striel na kôš (52%).
Predsa len s dvoma výhrami z predošlého dňa sa nám, po psychickej stránke, lepšie nastupovalo do ďalších súbojov, ktoré nás čakali v nedeľu. Tentokrát sme vedeli, že náš prvý nedeľný zápas odohráme s ťažkým súperom CBK Košice. Drvivá väčšina ich družstva tvorili staršie a aj skúsenejšie hráčky. Preto sa niet čomu čudovať, že nás zlomili hneď v prvej štvrtine vysoko 30:4, čo z našej strany nebolo možné dohnať do konca zápasu. Viac premenených šancí v streľbe na kôš sme mali až v poslednej štvrtine, čo nestačilo. Súperky boli herne vždy, nie o krok, ale o niekoľko krokov pred nami. Využili každé jedno naše zlyhanie vo svoj prospech. Hrali na dlhé prihrávky na kôš, ktoré sme nevedeli ubehať a rovnako sme nestíhali ani v obrane. Prehrali sme, ale môžem povedať, že dievčatá bojovali statočne až do konca. Priestor dostali všetky hráčky z družstva, aj tie menej skúsenejšie, aby si každá z nich vyskúšala hrať proti silnejšiemu súperovi. Práve takéto zápasy potrebujeme na to, aby dievčatá vedeli, že je potrebné stále na sebe pracovať a nelietať hlavami v oblakoch po niekoľkých výhrach s inými družstvami. Videli sme, kde robíme chyby a na čom treba popracovať.
Prehru s CBK Košice sme hodili za hlavu a tešili sme sa na posledný finálový zápas, ktorý sme odohrali so starou známou Slávia Trvana. Už posledný spoločný zápas naznačoval, že pri najbližšom stretnutí pôjde o vyrovnaný zápas a obe družstvá budú chcieť vyhrať. Dievčatá nenechávali nič na náhodu od prvej minúty zápasu. Nadupaná zápasová atmosféra bola všade okolo nás. Aj keď sme si urobil náskok v prvej štvrtine, Trnava nám nič nedala zadarmo a pomaly sa na nás doťahovala. Potešili nás pekné herné akcie dievčat, kde sme videli, že tréningový proces prináša prvé ovocie. Samozrejme so zvyšujúcim sa stresom a nátlakom z doťahovania sa súperiek na nás dievčatá začali trochu zmätkovať a pustili súperkám niekoľko košov zadarmo a rovnako ku koncu zápasu sa aj viac faulovalo z čoho boli trestné hody, ktoré sa nám tiež veľmi nedarili premeniť. Aj v tomto zápase dostali príležitosť všetky dievčatá. Žiadna z nich nepresedela na lavičke celý zápas. Každá z nich vydala zo seba veľkú bojovnosť a určite sme na ne veľmi pyšní. Súhlasím, boli to nervy aj pre nás trénerov a o to viac sa tešíme, že sa nám podarilo vyhrať o 11 bodov, a tak získať zlaté medaile. Víťazstvo bolo zaslúžené, dievčatám GRATULUJEME a tešíme sa spolu s nimi.
Celý turnaj sa niesol v športovom duchu fair play. Dievčatá z klubu CBK Košice ťažko niesli fakt, že boli postavené mimo súťaž, ale bolo by to nefér voči ostatným dievčatám, aby vyhrali turnaj, ktorý bol určený inej vekovej kategórii. Napriek tomu verím, že sú rady, že si mohli u nás zahrať a opäť sa znovu stretneme na palubovke. Všetky družstvá ukázali, čo v nich je. Dievčatá boli bojovnice a tešili sa zo samotnej hry. Medzi zápasmi sa navzájom povzbudzovali a myslím, že niektoré z nich aj nadviazali nové kamarátstva.
Víťazstvo na tomto turnaji nám ukázalo, že tvrdá práca na tréningoch sa oplatí a taktiež, že netreba poľaviť. Dievčatá dokázali, a aj samé seba presvedčili, že na to majú a sú ešte viac motivované, aby na sebe ďalej pracovali. Z tohto turnaja si berieme každú skúsenosť, dobrú aj tu zlú. Stále nás čaká ešte dlhá cesta, a preto sa budeme snažiť, aby sme aj naďalej napredovali za výbornými výsledkami ako TÍM!

(KUB)

(LKO) 

 

 

 

Späť